Όταν σπούδαζα σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων, μαθαίναμε πως οι οπτική ίνα είναι το μέλλον, όμως εδώ και χρόνια δεν είχαμε δει κάποια τεχνολογία που να βελτιώσει την κατάσταση στα υπάρχοντα δίκτυα οπτικών ινών. Μην παρεξηγηθώ, οι ταχύτητες που ήδη προσφέρουν οι οπτικές ίνες είναι επικές, όμως με τον κόσμο να προχωράει τεχνολογικά, το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν και οι ταχύτητες που έχουμε διαθέσιμες. Προφανώς στο θέμα δικτύων, τίποτα δεν ξεπερνά το καλώδιο, είτε αυτό είναι απλό ethernet, είτε αυτό είναι οπτική ίνα. Καλό το Wi-Fi, αλλά την σταθερότητα και την αξιοπιστία του καλωδίου δεν την έχει.
Τώρα, επιστήμονες του Βρετανικού Πανεπιστημίου Aston, κατάφεραν να στείλουν δεδομένα με οπτική ίνα, φτάνοντας τα 301Tbps και μάλιστα με χρήση υπάρχουσας δομής δικτύου.
Πόσο γρήγορο είναι αυτό; Φανταστείτε την Gbit γραμμή που ονειρεύεστε και πολλαπλασιάστε την κατά 300.000 φορές! Τόσο γρήγορη.
Το αρνητικό; Δεν βλέπω την τεχνολογία να έρχεται στο σπίτι μας σύντομα. Ελάχιστοι έχουν 10Gbit γραμμές στα σπίτια τους και τα περισσότερα data centers δεν ξεπερνάνε τα 40Gbps.
Η αλήθεια είναι πως στην παρούσα φάση δεν χρειαζόμαστε 301Tbps και ούτε έχουμε διαθέσιμα τα αποθηκευτικά μέσα για να διαβάσουν και να γράψουν σε τόσο μεγάλες ταχύτητες. Αν είστε πάροχος, τότε ίσως να σας ενδιαφέρει, αλλά για το σπίτι ή το γραφείο, σχεδόν κανείς δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τόσο μεγάλες ταχύτητες.
Μάλιστα, το ρεκόρ σε ταχύτητα το έχει το National Institute of Information and Communications Technology (NICT), που έπιασε ταχύτητες 22.9 petabits το δευτερόλεπτο. Όμως αυτό έγινε με μια εντελώς νέα τεχνολογία και όχι με την χρήση της υπάρχουσας οπτικής ίνας.
Οι επιστήμονες του Aston κατάφεραν να πιάσουν αυτές τις τρελές ταχύτητες με την χρήση των μέχρι τώρα αχρησιμοποίητων ευρών της ζώνης E-band και S-band, του φάσματος υπέρυθρων. Αυτές οι ζώνες δεν χρησιμοποιόντουσαν μέχρι σήμερα, γιατί η μετάδοση μέσω αυτών δημιουργούσε πάρα πολλά σφάλματα, ώστε να μπορέσει να θεωρηθεί αξιόπιστη.
Οι ερευνητές παράκαμψαν αυτό το πρόβλημα με την χρήση οπτικών ενισχυτών και οπτικούς gain equalizers, ώστε αν ενισχύσουν το σήμα και την παρακολούθηση, αλλά και προσαρμογή κάθε καναλιού μήκους κύματος σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας έτσι την σωστή μεταφορά των δεδομένων.
Το αποτέλεσμα μίλησε από μόνο του, δείχνοντας την απίστευτη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων στην E-band, στα υπάρχοντα δίκτυα οπτικών ινών. Όπως εξήγησε ο Ίαν Φίλιπς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Άστον και ένας από τους επιστήμονες που εργάζονταν στο έργο, «Πριν από την ανάπτυξη της συσκευής μας, κανείς δεν ήταν σε θέση να μιμηθεί σωστά τα κανάλια της ζώνης E με ελεγχόμενο τρόπο».
Ο καθηγητής Wladek Forysiak, ο οποίος επίσης εργάστηκε στο έργο, πρόσθεσε: «Η αύξηση της χωρητικότητας του συστήματος χρησιμοποιώντας περισσότερο από το διαθέσιμο φάσμα —όχι μόνο τη συμβατική ζώνη C αλλά και άλλες μπάντες όπως οι L, S και τώρα οι E-bands—μπορεί συμβάλλει στη διατήρηση του κόστους παροχής αυτού του εύρους ζώνης. Είναι επίσης μια «πιο πράσινη λύση» από την ανάπτυξη περισσότερων, νεότερων ινών και καλωδίων, καθώς κάνει μεγαλύτερη χρήση του υπάρχοντος αναπτυγμένου δικτύου οπτικών ινών, αυξάνοντας την ικανότητά του να μεταφέρει δεδομένα και παρατείνοντας την ωφέλιμη ζωή του & εμπορική αξία.”
Η Microsoft δεν αναβαθμίζει PC που έχουν αυτές τις εφαρμογές και τρέχουν Windows 11
Αυτό σημαίνει πως οι πάροχοι σύντομα δεν θα έχουν δικαιολογίες για την μη αύξηση των ταχυτήτων, αφού η νέα τεχνολογία αποσκοπεί στο να γίνει mainstream σύντομα. Μπορεί να μην έχουμε 301Tbps στο σπίτι μας, όμως κάτι πάνω από 1Gbps θα είναι λογικό να έρθει και μάλιστα με σχετικά μικρό κόστος για τους παρόχους, αφού δεν θα χρειαστεί να περάσουν νέα δίκτυα. Και για να παραφράσουμε τον Θείο Μπεν από τον Spiderman, με την μεγάλη ταχύτητα δε θα έπρεπε να έρχεται και μεγάλος λογαριασμός.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Ωραία τα θεωρητικά αυτά δεν λέω.. επειδή όμως εργάζομαι σε internet provider βλέπω ότι τα 2,5/3 συσκευών πελατών στην Ελλάδα έχουν κάρτες δικτύου είτε κινητών είτε pc με όριο bandwidth 400-600 mb/s.. άρα με τέτοιες συσκευές προς τι το 1 gb/s? Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η ταχύτητα που ζητάει κάποιος δεν εξαρτάται από τον πάροχο του μόνο αλλά και από την δυνατότητα των συσκευών που έχει..