Η Κίνα κατάφερε να προσσεληνώσει το Chang’e 6 στην μακρινή πλευρά της Σελήνης. Η μη επανδρωμένη αποστολή προσσεληνώθηκε στον κρατήρα Apollo, εντός της γιγαντιαίας λεκάνης του Νότιου Πόλου, Aitken, στις 6.23π.μ. ώρα Πεκίνο, εχθές 2 Ιουνίου. Το σκάφος προσεδαφίστηκε με επιτυχία στην προεπιλεγμένη περιοχή, ανέφερε η διαστημική υπηρεσία της Κίνας.

Η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία (CNSA) έχει δύο επιτυχημένες προσσεληνώσεις πλέον, αυτή και το Chang’e 4, το οποίο μετέφερε και το σεληνιακό rover μαζί της, τον Ιανουάριο του 2019. Μέχρι στιγμής καμία άλλη χώρα δεν το έχει ξανακάνει.

Η αποστολή θα συλλέξει δείγματα και ο στόχος είναι να τα στείλει πίσω στην Γη, ώστε να μπορούν οι επιστήμονες της υπηρεσίας να τα μελετήσουν.

“Η αποστολή Chang’e-6 είναι η πρώτη αποστολή ανθρώπινης δειγματοληψίας και επιστροφής από την μακρινή πλευρά του φεγγαριού “, ανέφεραν αξιωματούχοι της CNSA σε μεταφρασμένη δήλωση . (Για να είμαστε σαφείς: Το Chang’e 6 είναι μια ρομποτική αποστολή, όχι με πλήρωμα.) “Περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες μηχανικής, υψηλούς κινδύνους και μεγάλη δυσκολία.”

Όμως, το Chang’e 6 τραβούσε φωτογραφίες καθ’ όλη την προσσελήνωση, με τις οποίες η CNSA δημιούργησε ένα timelapse βίντεο, καταγράφοντας όλη τη διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό.

Μαζί με το Chang’e 6 η CNSA στέλνει στο φεγγάρι και ένα μικρό rover, που θα βοηθήσει στην μελέτη της επιφάνειας. Το ρομποτικό σκάφος θα περάσει τις επόμενες ημέρες συλλέγοντας δείγματα από την επιφάνεια, ενώ κάποια από τα δείγματα θα είναι από βάθος δύο μέτρων, καθώς το σκάφος έχει τρυπάνι για την συλλογή δειγμάτων.

Όταν τελειώσει η συλλογή δειγμάτων, θα εκτοξευτούν σε σεληνιακή τροχιά από έναν μικρό πύραυλο που διαθέτει το σκάφος. Τα δείγματα θα συναντηθούν με το τροχιακό Chang’e 6, που έριξε το Lander στην επιφάνεια της Σελήνης. Από εκεί θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής των δειγμάτων.

Το πρόγραμμα Chang’e της CNSA πήρε το όνομά του από την κινέζικη θεά του φεγγαριού. Ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια και τώρα είναι ένα βήμα πριν την επίτευξη των στόχων της Κίνας για την Σελήνη, που δεν είναι άλλοι από την ανάπτυξη μόνιμης σεληνιακής βάσης. Μάλιστα, η Κίνα έχει δημιουργήσει έναν οργανισμό με πάρα πολλές χώρες, μέσα σε αυτές και η Ρωσία, για την δημιουργία επιστημονικής βάσης στην Σελήνη, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στην δεκαετία του 2030.

chang'e 6 βίντεο

Το 2026 θα απογειωθεί το Chang’e 7 και δύο χρόνια αργότερα το Chang’e 8.  Το τελευταίο θα δοκιμάσει τρόπους εκμετάλλευσης των πάγων του Βόρειου Πόλου της Σελήνης, για την δημιουργία πόσιμου νερού και καυσίμων. Η Κίνα αναπτύσσει τεχνολογία για την άμεση χρήση των πάγων, της σκόνης και των βράχων, ώστε να προσφέρει καύσιμα για μελλοντικές αποστολές που θα αναχωρούν από την Σελήνη. Παράλληλα, θέλει να δημιουργήσει τις διαδικασίες για την βιώσιμη ανάπτυξη της μόνιμης βάσης.

Νέο Gov.gr Wallet πλέον και θα έχει τα πάντα! Μέχρι και αλλαγή παρόχου τηλεφωνίας! – Δείτε screenshots!

Με τις ΗΠΑ να έχουν αντίστοιχα σχέδια, έχουμε έναν νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε εμπορικό επίπεδο όσο και στο διάστημα.  Το ποιος θα κερδίσει, μένει να το δούμε. Η Κίνα πάντως, έχει ήδη καταφέρει να προσσεληνώσει σκάφη στην Σελήνη, με τους Αμερικάνους να αποτυγχάνουν μερικώς ή ολικός.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.