Ένας κόσμος γνωστός για τις ιδιαίτερα άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν, μπορεί να έχει βιώσει ίσως ένα από τα πιο όμορφα φαινόμενα που έχουν κοσμήσει ποτέ τη γήινη ατμόσφαιρα. Μακριά από τη Γη, ψηλά στον ουρανό ενός κόσμου που είναι γεμάτος μέταλλα και φέρνει την ονομασία WASP-76b, οι αστρονόμοι βρήκαν ενδείξεις για ένα πολύχρωμο φωτοστέφανο.
Δέος! Το Perseverance βρήκε τον βράχο της ζωής στον Άρη – Δείτε φωτογραφίες
Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν εκτός του ηλιακού συστήματος, και μέσα σε αυτό, μόνο σε δύο κόσμους: τη Γη και την Αφροδίτη. Αποτελούμενο από μια σειρά ομόκεντρων δακτυλίων γύρω από ένα φωτεινό κέντρο, αυτές οι πανέμορφες επιδείξεις χρώματος απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες για να σχηματιστούν. Το φως πρέπει να λάμψει σε μια ομίχλη σφαιρικών σταγονιδίων που έχουν όλα πάνω κάτω το ίδιο μέγεθος. Η εμφάνισή τους στον WASP-76b μπορεί επομένως να μας πει κάτι για τη μυστηριώδη ατμόσφαιρα αυτού του πολύ παράξενου κόσμου.
Υπάρχει λόγος που δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν έξω από το ηλιακό μας σύστημα και αυτός είναι το γεγονός ότι απαιτεί πολύ ιδιαίτερες συνθήκες αναφέρει ο αστρονόμος Olivier Demangeon.
Αρχικά, χρειάζονται ατμοσφαιρικά σωματίδια που να είναι σχεδόν τέλεια σφαιρικά, εντελώς ομοιόμορφα και αρκετά σταθερά ώστε να μπορούν να παρατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το κοντινό αστέρι του πλανήτη πρέπει να λάμπει απευθείας πάνω του, με τον παρατηρητή να έχει ακριβώς τον σωστό προσανατολισμό.
Ο WASP-76b είναι ένας αγαπημένος πλανήτης για τους επιστήμονες. Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα κιτρινόλευκο άστρο λίγο μεγαλύτερο από τον Ήλιο στον αστερισμό των Ιχθύων, σε απόσταση περίπου 640 ετών φωτός από τη Γη. Η τροχιά του γύρω από το άστρο είναι απίστευτα σφιχτή, καθώς περιστρέφεται σε μόλις 1,8 ημέρες. Αυτή η εγγύτητα σημαίνει ότι είναι επίσης εξαιρετικά θερμός, με θερμοκρασίες κατά την ημέρα που ξεπερνούν τους 2.400 βαθμούς Κελσίου και είναι σε θέση να εξατμίσουν το σίδερο που έχει η ατμόσφαιρά του.
Καθώς ο πλανήτης περνά μπροστά από το άστρο του, οι αστρονόμοι μπορούν να μελετήσουν την ατμόσφαιρά του και μέχρι στιγμής, εκτός από το σίδηρο, έχουν εντοπίσει νάτριο, ασβέστιο, χρώμιο, λίθιο, υδρογόνο, μαγνήσιο, άζωτο, μαγγάνιο, κάλιο και βάριο.
Είναι ένας από τους πιο εξερευνημένους κόσμους του γαλαξία. Παρατήρησαν όμως και κάτι παράξενο σχετικά με τη φωτεινότητα του εξωπλανήτη. Μια φωτεινή λάμψη στο ανατολικό τμήμα του, το glory effect όπως ονομάζεται. Τώρα μένει να δημιουργήσουν παρόμοιες συνθήκες στο εργαστήριο για να μελετήσουν την ατμόσφαιρά του και να διαπιστώσουν τι προκαλεί το εν λόγω glory effect.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.