Οι αστρονόμοι ψάχνουν να βρουν τα πρώτα αστέρια που δημιουργήθηκαν στην αυγή του Σύμπαντος και βρήκαν ένα από τα αρχαιότερα αστέρια στην γειτονιά μας. Το νέο αστέρι βρέθηκε δίπλα στον Γαλαξία μας.
Δεν είναι αστέρι πρώτης γενιάς του σύμπαντος, όμως είναι από τα παλαιότερα που έχουμε συναντήσει ποτέ. Το αστέρι LMC-119 εντοπίστηκε στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, που περιστρέφεται γύρω από τον Γαλαξία μας και είναι το πρώτο αστέρι από την Δεύτερη γενιά του Σύμπαντος που βρίσκουμε σε άλλο γαλαξία.
«Αυτό το αστέρι παρέχει ένα μοναδικό παράθυρο στην πολύ πρώιμη διαδικασία σχηματισμού στοιχείων σε γαλαξίες διαφορετικούς από τον δικό μας», λέει ο αστροφυσικός Anirudh Chiti του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
«Έχουμε σχηματίσει μια ιδέα για το πώς μοιάζουν αυτά τα αστέρια που εμπλουτίστηκαν χημικά από τα πρώτα αστέρια στον Γαλαξία μας, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ορισμένες από αυτές τις υπογραφές είναι μοναδικές ή αν τα πράγματα συνέβησαν παρόμοια σε άλλους γαλαξίες».
Τα πρώτα αστέρια στο Σύμπαν δεν είχαν ποικίλα υλικά για να δημιουργήσουν. Σχηματίστηκαν από νέφη υδρογόνου και ήλιου που συγχωνεύτηκαν στο πρώιμο Σύμπαν, μετά την μεγάλη έκρηξη. Οι πυρήνες τους μετατράπηκαν σε μηχανές σύντηξης, που ξεκίνησαν να ρίχνουν φως στο σκοτάδι του Σύμπαντος.
Αυτά τα πρώτα αστέρια μετέτρεπαν το υδρογόνο σε ήλιο και μετά το ήλιο σε άνθρακα, συνεχίζοντας μέχρι την δημιουργία σιδήρου, στα πιο μεγάλα αστέρια. Από εκεί ξεκίνησε η παραγωγή των στοιχείων του περιοδικού πίνακα, δημιουργώντας όλα τα υλικά που βρίσκουμε στο σύμπαν. Οι βίαιες εκρήξεις και οι συγκρούσεις αστεριών, δημιούργησαν ακόμα βαρύτερα στοιχεία.
Τα νέα στοιχεία που δημιουργήθηκαν στα πρώτα αστέρια, μεταφέρθηκαν στις επόμενες γενιές αστεριών. Η μεταλλικότητα ενός αστεριού, είναι ένα από τα δεδομένα που μετράνε οι αστρονόμοι για να υπολογίσουν την ηλικία του. Η μικρότερες ποσότητες μετάλλων στην σύνθεση ενός αστεριού, δείχνει πως γεννήθηκε νωρίτερα στο Σύμπαν, όταν δεν υπήρχε πληθώρα μετάλλων.
Το Άγιο Δισκοπότηρο της αστροφυσικής είναι η εύρεση αστεριών χωρίς καμία απολύτως μεταλλικότητα, που είναι τα αστέρια πρώτης γενιάς. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε αστέρι πρώτης γενιάς, όμως λόγω του τεράστιου όγκου τους, πιθανότατα κάηκαν και πέθαναν πολύ γρήγορα.
Αυτό που βρήκαμε στον Γαλαξία μας είναι από τα αστέρια που οι αστρονόμοι θεωρούν πως είναι δεύτερης γενιάς, με τόσο μικρή μεταλλικότητα που σημαίνει πως γεννήθηκε από το μόνο υλικό που είχε απομείνει μετρά την έκρηξη της πρώτης γενιάς.
Τα αστέρια δεύτερης γενιάς είναι εξαιρετικά σπάνια, με λιγότερο από ένα αστέρι ανά 100.000 να είναι δεύτερης γενιάς. Η εύρεση ενός εκτός του Γαλαξία μας θα μπορούσε να μας πει αν τα υλικά που επιπλέουν γύρω από το πρώιμο Σύμπαν ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένα.
“Στα εξωτερικά τους στρώματα, αυτά τα αστέρια διατηρούν τα στοιχεία κοντά στο σημείο που σχηματίστηκαν”, λέει ο Chiti . «Αν μπορείτε να βρείτε ένα πολύ παλιό αστέρι και να βρείτε τη χημική του σύσταση, μπορείτε να καταλάβετε πώς ήταν η χημική σύνθεση του σύμπαντος εκεί που σχηματίστηκε αυτό το αστέρι, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια».
Για να βρουν εξωγαλαξιακά αρχαία αστέρια, ο Chiti και οι συνεργάτες του έστρεψαν την προσοχή τους στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν δορυφόρο του Γαλαξία που περιφέρεται σε απόσταση περίπου 160.000 ετών φωτός . Εδώ βρήκαν το LMC 119, ένα αστέρι τόσο φτωχό σε βαρύτερα στοιχεία που πρέπει να είναι μέλος της δεύτερης γενιάς αστεριών.
Αυτό που βρήκε η ομάδα πίσω από την ανακάλυψη του LMC 119, είναι πως η σύστασή του διαφέρει από αστέρια δεύτερης γενιάς του Γαλαξία μας, καθώς έχει σημαντικά λιγότερο άνθρακα και σίδηρο.
“Αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρον, και υποδηλώνει ότι ίσως η ενίσχυση του άνθρακα της πρώτης γενιάς, όπως βλέπουμε στον Γαλαξία μας, δεν ήταν καθολική. Θα πρέπει να κάνουμε περαιτέρω μελέτες, αλλά υποδηλώνει ότι υπάρχουν διαφορές από μέρος σε μέρος, ” λέει ο Chiti.
Σχεδιάστηκε για να εξερευνήσει το βαθύ διάστημα, αλλά ανίχνευσε την καρδιά ατόμων
“Νομίζω ότι συμπληρώνουμε την εικόνα του πώς έμοιαζε η πρώιμη διαδικασία εμπλουτισμού στοιχείων σε διαφορετικά περιβάλλοντα.”
Η ανακάλυψη τέτοιων αστέρων δεύτερης γενιάς που υπάρχουν στο σύμπαν, μπορεί να ας δώσει πολλές νέες ενδείξεις για την βρεφική ηλικία του Σύμπαντος και τις διαφορές τους στα εξελικτικά μονοπάτια που ακολουθούν ανάλογα με την τοποθεσία τους.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy .
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.