Το 5G είναι για τα καλά στη ζωή μας και όλο και περισσότερες περιοχές αποκτούν την δυνατότητα σύνδεσης στα νέα δίκτυα. Το 5G προσφέρει δυνατές ταχύτητες και τρομερά χαμηλά pings, που σίγουρα μας αρέσει να βλέπουμε. Πέρα όμως από την ευχαρίστηση του Speedtest, είναι κάτι που χρειαζόμαστε ή που αξιοποιούμε στο κινητό μας;
Όλοι οι κατασκευαστές πλέον, προσφέρουν συσκευές με 5G σε αρκετά χαμηλές τιμές, ώστε να είναι προσβάσεις σε όλους. Τα μερικά παραπάνω ευρώ όμως που κοστίζει μια 5G συσκευή, κάνουν διαφορά στην χρήση; Η αλήθεια είναι πως τα 5G chips, εκτός από την συνδεσιμότητα, τείνουν να είναι πιο δυνατά σε καθαρές επιδόσεις. Αν όμως ένα 4G chip σε καλύπτει, είναι ανάγκη να περάσεις σε 5G μόνο για τις παραπάνω ταχύτητες;
Έτσι λοιπόν, σκέφτηκα να γράψω αυτό το άρθρο, για να δούμε αν όντως έχει τόσο μεγάλη σημασία το 5G σε ένα smartphone.
To 5G στην δεν χρησιμοποιείται πλήρως ακόμα
Οι εταιρίες στην χώρα μας κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να φέρουν καλύτερο σήμα και περισσότερες κεραίες σε κάθε σημείο της χώρας και ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, το έχουν καταφέρει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου όμως, είναι σε sub-6GHz, που είναι μεν πιο γρήγορο από το 4G/LTE, αλλά υπό προϋποθέσεις. Το 5G είναι επιρρεπές σε εμπόδια και αποστάσεις, σε αντίθεση με το 4G που είναι πιο σταθερό. Αυτό σημαίνει πως η ταχύτητα που θα πιάσουμε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μπορεί να κάνουμε ένα speedtest σε ένα σημείο και να μας δώσει 600Mbps και 3 βήματα πιο κάτω να πέσει στα 400Mbps, απλά επειδή έχει ένα δέντρο ανάμεσα σε εμάς και την κεραία ή μια ταμπέλα.
Αν δούμε τις μέσες ταχύτητες που δίνουν οι Έλληνες πάροχοι, θα παρατηρήσουμε πως συνολικά δεν έχουμε δραματικές διαφορές από αυτές που παίρνουμε από το 4G, που έχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και πιο σταθερό σήμα.
Σαν power user όμως, δεν βλέπω ξεκάθαρο πλεονέκτημα σε καθημερινή χρήση, για το 5G. Για σερφάρισμα, τα μέχρι 300Mbps του 4G είναι παραπάνω από αρκετά, ακόμα ακόμα και τα 50Mbps είναι σαν VDSL. Αρκετά είναι και για θέαση βίντεο σε YouTube ή σε πλατφόρμες streaming. Πρακτικά δεν έχω δει ποτέ να κάνει buffering βίντεο σε 4G, εκτός αν το σήμα είναι πάρα πολύ κακό. Το 5G θεωρητικά βελτιώνει ακόμα περισσότερο τους χρόνους φόρτωσης, αλλά και με το 4G το άνοιγα ενός βίντεο γίνεται ακαριαία.
Η υιοθέτηση του 5G mmWave αργεί ακόμα
Η πραγματική επανάσταση του 5G είναι η τεχνολογία mmWave, που φέρνει ταχύτητες πάνω από 1Gbit, ενώ τα pings είναι ακόμα πιο χαμηλά. Αυτό, πέρα από το ότι θα μας επιτρέπει να κατεβάζουμε ολόκληρες σειρές σε δευτερόλεπτα, φέρνει πολλές νέες δυνατότητες. Τα χαμηλά pings θα επιτρέπουν χειρισμό μηχανημάτων από απόσταση, σε πραγματικό χρόνο. Ήδη έχουμε δει παρουσιάσεις από Ιατρικές επεμβάσεις που έγιναν μέσω 5G mmWave, ενώ οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.
Οι μεγάλες εταιρείες αρχίζουν να κάνουν χρήση του, όπου είναι διαθέσιμο. Τα σημεία που λειτουργεί όμως είναι πολύ περιορισμένα. Το mmWave είναι πολύ πιο ασταθές σε σχέση με το sub-6GHz, θέλει ανοιχτούς χώρους χωρίς εμπόδια ή πάρα πολλές κεραίες. Αυτό το κάνει δύσκολο στην υλοποίηση και στην παρούσα φάση τα σημεία που παίζει, είναι μετρημένα. Πιο καθολική χρήση του, χρειάζεται νέες εγκαταστάσεις κεραιών, με τεράστια κόστη και δεν είναι κάτι που γίνεται από τον ένα χρόνο στον άλλο.
Χρειαζόμαστε 5G στο κινητό;
Το βασικό ερώτημα είναι ένα. Τι είναι αυτό που κάνουμε στο κινητό, που απαιτεί τόσο μεγάλο bandwidth; Αν το πρόγραμμα του κινητού μας έχει απεριόριστα δεδομένα, τότε ναι, μπορούμε να κατεβάσουμε ότι θέλουμε στο κινητό μας, πολύ πιο γρήγορα από τις γραμμές του σπιτιού μας. Όμως ο μέσος χρήστης περιορίζεται στα social media, σε άνοιγμα σελίδων, θέαση βίντεο στο YouTube και streaming μουσικής. Για όλα αυτά, μια ταχύτητα πάνω από 20Mbps είναι υπεραρκετή για απροβλημάτιστη και ευχάριστη χρήση. Αυτές τις ταχύτητες τις παίρνουμε εδώ και χρόνια από το 4G/LTE.
Την ίδια στιγμή, με 4G έχουμε πολύ πιο σταθερό σήμα, ακόμα σε εσωτερικούς χώρους, ενώ και η κατανάλωση μπαταρίας είναι σαφώς χαμηλότερη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το αναφέρουμε στο Techmaniacs. Το 5G δεν έχει σχεδιαστεί με βάση τον χρήστη smartphones. Σχεδιάστηκε γιατί επιτρέπει πολλές παραπάνω συσκευές συνδεδεμένες, ώστε να υποδεχθεί την εποχή του internet of things. Για να έχουμε μια εικόνα μεγέθους, το 4G επιτρέπει σύνδεση 100.000 συσκευών σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ το 5G θα επιτρέπει σύνδεση μέχρι και 1.000.000 συσκευών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αυτό από μόνο του, θα επιτρέψει σε περισσότερες συσκευές να συνδεθούν στο διαδίκτυο και να ελεγχθούν από μακριά.
Έτσι λοιπόν, το αν χρειαζόμαστε 5G στο κινητό μας είναι κατά περίπτωση. Αν δεν έχουμε πακέτο με απεριόριστα δεδομένα, τότε και με 4G κάνουμε την δουλειά μας άριστα και πιθανότατα δεν θα καταλάβουμε διαφορά, αφού δεν θα κατεβάσουμε το μισό διαδίκτυο στο κινητό μας.
Αν από την άλλη δεν έχουμε καλή γραμμή στο σπίτι ή καθόλου γραμμή και μέσω tethering δίνουμε internet και στις υπόλοιπες συσκευές μας, τότε ίσως να έχει κάτι να μας προσφέρει το 5G.
Το μόνο σίγουρο είναι πως από μόνο του το 5G, δεν αποτελεί λόγο αναβάθμισης του κινητού για όλους.
Σίγουρα θα θέλαμε να ακούσουμε και την γνώμη σας. Θα αλλάζατε τηλέφωνο μόνο και μόνο για την συνδεσιμότητα σε 5G; Αποτελεί για εσάς λόγος αναβάθμισης; Αν ναι, τι πιστεύετε πως θα σας προσφέρει παραπάνω;
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.