Τα νέα Apple και Samsung smartphones χρησιμοποιούν υπέρυθρο φως για να γίνει η πιστοποίηση της ταυτότητάς σου. Είναι σαν μια hands free έκδοση του σαρωτή αποτυπωμάτων. Αλλά μπορεί το υπέρυθρο φως που χρησιμοποιείται από το Face ID και τους σαρωτές ίριδας να βλάψουν τα μάτια σας;
Infrared (IR) είναι ένα είδος μη ορατής ακτινοβολίας στο κατώτερο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Όπως και το ορατός φως είναι μια μορφή μη ιονίζουσας ακτινοβολίας και δεν προκαλεί καρκίνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η IR ακτινοβολία μπορεί να προέρχεται από διάφορα μέρη. Σε μερικές περιπτώσεις, θα μπορούσες να θεωρήσει την IR σαν υποπροιόν της παραγωγής θερμότητας. Η μηχανή του τοστ εκπέμπει IR ακτινοβολία, όπως και ο ήλιος. Ακόμη και το σώμα σου εκπέμπει κάποιου είδους iR και είναι ο τρόπος με τον οποίο οι θερμικές κάμερες λειτουργούν στις κατασκοπευτικές ταινίες.
O Iris scanner και το Face ID είναι δυο συστήματα βιομετρικής ταυτοποίησης και χρησιμοποιούνται για να ξεκλειδώσουν το smartphone σου και να αποκτήσεις πρόσβαση σε ευαίσθητες εφαρμογές. Και οι δυο διαδικασίες είναι εύκολες στην κατανόηση. Τα νέα Apple και Samsung smartphones εξοπλίζονται με ένα IR LED που εκπέμπει φως και μια IR κάμερα που είναι ικανή να λάβει IR φως. Με το Iris scanning το Samsung Galaxy smartphone σου φωτίζει τα μάτια σου με ένα IR LED και τραβά μια IR φωτογραφία. Το τηλέφωνο στη συνέχεια προσπαθεί να δει τις λεπτομέρειες των ματιών σου και τις συγκρίνει με τις προηγούμενες. Αν το τηλέφωνο μπορεί να πιστοποιήσει ότι είσαι πράγματι εσύ, τότε ξεκλειδώνει.
Αλλά το Facial ID του iPhone X δεν σκανάρει μόνο τα μάτια σου. Σκανάρει ολόκληρο το πρόσωπο. Στο iPhone X το σύστημα ρίχνει στο πρόσωπό σου εκατοντάδες μικρές τελείες. Το τηλέφωνο λαμβάνει μια φωτογραφία και η φωτογραφία αυτή χρειάζεται για να πιστοποιήσει την 3D δομή του προσώπου. Μπορεί να έχεις διαπιστώσει ότι το IR-LED στο iPhone X είναι μη ορατό, ενώ το IR φως του Samsung Galaxy είναι ορατό. Αυτό συμβαίνει επειδή η Samsung σπρώχνει το IR LED όσο πιο κοντά στο ορατό φάσμα.
Αν πατήσεις στο Google IR iris scanner θα δεις πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται αν το IR φως είναι βλαβερό για τα μάτια σας. Και δικαιολογημένα άλλωστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν κάτι για το IR και το disclaimer της Samsung για τον Iris Scanner φοβίζει, τονίζοντας ότι τα άτομα με επιληψία τα παιδιά και τα άτομα που εμφανίζουν λιποθυμίες θα πρέπει να αποφεύγουν την χρήση του.
Τα αποτελέσματα στο Google περιλαμβάνουν και πολλά πράγματα τα οποία δεν ισχύουν απλά και μόνο για μερικά κλικς χωρίς να έχουν διαβάσει έστω και ένα επιστημονικό site. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Η IR δεν προκαλεί καρκίνο. Είναι μια μορφή μη ιονίζουσας ακτινοβολίας, αντίθετα X-rays, gamma rays και high-frequency ultraviolet light είναι μορφές ιονίζουσας ακτινοβολίας και προκαλούν καρκίνο. Κάτι ακόμη σημαντικό που θα πρέπει να τονισθεί, είναι ότι το IR LED δεν είναι laser στο smartphone σου.
Σύμφωνα με τις προσεγγίσεις της Renesas και της Smartvisionlights, λιγότερο από 10 λεπτά έκθεση σε ένα IR LED θεωρείται ως χαμηλού κινδύνου. Προκειμένου το IR LED στο smartphone σου να καταστρέψει το μάτι θα πρέπει να το κρατάς στο 1mm για 17 συνεχόμενα λεπτά. Δεν είναι εφικτό να το κάνεις αυτό με ένα Galaxy ή με ένα iPhone X, καθώς και τα δυο περιορίζουν το χρόνο έκθεσης στα 10 δευτερόλεπτα και δεν εκπέμπουν εκτός και αν η συσκευή βρίσκεται στα 20cm από το κεφάλι. Ωστόσο όμως, οι σύνδεσμοι παραπάνω που παραθέσαμε επισημαίνουν ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι μη φυσιολογικά φωτοευαίσθητοι άνθρωποι. Επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί όντως να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αλλά θα το γνώριζες αν ήσουν ένας από αυτούς. Το να κυκλοφορήσεις έξω μια ηλιόλουστη μέρα, θα ήταν εφιάλτης. Σε γενικές γραμμές, αν δεν έχεις κάποιο πρόβλημα που να επιδεινώνεται με το φως, τότε δεν πρέπει να ανησυχείς. Αυτές οι προειδοποιήσεις υπάρχουν για να μην χειροτερέψει η επιληψία στα άτομα και όχι για να μην χάσεις το φως σου.
Θα ήταν καλό επίσης να λάβουμε υπόψη και μια νέα έρευνα η οποία τονίζει ότι η περιστασιακή έκθεση είναι στη πραγματικότητα ωφέλιμη. Αυτές οι εκθέσεις δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ή ένταση για να αυξήσουν την θερμοκρασία των ματιών και μπορεί να κάνουν τα κύτταρα να θεραπεύσουν τους κατεστραμμένους ιστούς, με ορισμένους επιστήμονες, να πειραματίζονται με το IR LED σαν τρόπο θεραπείας του ματιού.
Συνοπτικά, ο Iris scanner και το Face ID δεν θα καταστρέψουν τα μάτια σου. Από την άλλη τίποτα δεν είναι σίγουρο, υπό την έννοια, ότι ακόμη και αν και έρευνες έχουν δείξει ότι τέτοιου είδους IR LEDs είναι ακίνδυνα, κανείς δεν έχει μελετήσει τις επιπτώσεις σε καθημερινή χρήση σε βάθος χρόνου, όπως για 30 χρόνια παράδειγμα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.