Τα smartwatch και fitness tracker έχουν κατακλύσει τους καρπούς μας, με τους περισσότερους από εμάς να ενδιαφέρονται εξίσου για τα στατιστικά υγείας και φυσικής κατάστασης όσο και για τα έξυπνα εργαλεία που προσφέρουν.
Στο Techmaniacs δίνουμε πάντα προσοχή τόσο στις δυνατότητες όσο και στην ακρίβεια των συσκευών όταν αξιολογούμε ένα νέο ρολόι ή fitness tracker. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι τα wearables είναι σχεδιασμένα για να σε καθοδηγούν και όχι για να παρέχουν ακριβή ιατρικά δεδομένα και δεδομένα φυσικής κατάστασης.
Μια πρόσφατη ανασκόπηση μελέτης υπογραμμίζει τους περιορισμούς των στατιστικών υγείας και φυσικής κατάστασης αυτών των συσκευών και μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτά τα δεδομένα με επιφύλαξη. Η μελέτη ανέδειξε ότι τα περισσότερα wearables, smartwatch και fitness tracker μπορούν να μετρούν τους καρδιακούς παλμούς με ακρίβεια +-3%, ενώ εξίσου αξιόπιστες είναι και οι μετρήσεις της μεταβλητότητας καρδιακών παλμών και των πιθανών ενδείξεων αρρυθμίας.
Παράλληλα, προσφέρουν καλές εκτιμήσεις για τη φυσική κατάσταση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος (VO2 max). Αυτές οι μετρήσεις είναι βασικές για την παρακολούθηση της υγείας, και η ακρίβεια των αισθητήρων καρδιακού ρυθμού αποτελεί συχνά κεντρικό θέμα στις νέες εκδόσεις των συσκευών αυτών.
Από την άλλη πλευρά, η μελέτη έδειξε ότι τα δεδομένα για τις θερμίδες παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση, περίπου 15-21%. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε, αλλά παραμένει σημαντικό να το σημειώνουμε, καθώς οι λάθος υπολογισμοί μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για όσους παρακολουθούν στενά το βάρος τους. Επιπλέον, οι μετρήσεις του ύπνου, όπως η διάρκεια ύπνου και η αποδοτικότητα, ήταν ανακριβείς κατά περισσότερο από 10%, ενώ η καθυστέρηση στον ύπνο ήταν υπερβολικά ανακριβής, αγγίζοντας το 180% όταν συγκρίθηκε με τις μετρήσεις πολυυπνογραφίας.
Αν και τα smartwatch και fitness tracker έχουν επεκτείνει τις δυνατότητες παρακολούθησης ύπνου, οι αναλυτές συχνά τονίζουν ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε απόλυτα στα δεδομένα αυτά. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς τα δεδομένα που παρέχουν ως γενικές κατευθυντήριες γραμμές.
Συμπερασματικά, τα wearables είναι ατελή εργαλεία. Παρόλο που οι εταιρείες συνεχίζουν να βελτιώνουν τις δυνατότητές τους, πολλά από τα στοιχεία υγείας και φυσικής κατάστασης που παρέχουν δεν είναι ιατρικά επικυρωμένα. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται με προσοχή, τα smartwatch και fitness tracker αποτελούν εξαιρετικούς συντρόφους υγείας. Το πιο σημαντικό είναι να επιλέγεις ποιοτικές συσκευές για να μειώσεις το περιθώριο σφάλματος.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Σωστά όλα αυτά αλλά ένα ατελες άρθρο με κανένα σημείο αναφοράς ούτε στατιστικά στοιχεία. Υπάρχουν Activity tracker που έχουν 10 ευρώ και άλλα που φτάνουν τα 1500 ευρώ. Προφανώς και οι αποκλίσεις στις μετρήσεις διαφέρουν. Ότι πληρώνεις παίρνεις.