Ένας Ινδός αρχιτέκτονας βρήκε έναν καταπληκτικό νέο τρόπο να ψύχει κτίρια και σπίτια χωρίς την ανάγκη για ηλεκτρισμό ή χημικά. Η λύση του βασίζεται σε παραδοσιακές τεχνικές ψύξης με μοντέρνο σχεδιασμό, όλα αυτά με χαμηλότερο κόστος από τα συνήθη συστήματα κλιματισμού. Το μυστικό; Ένας ειδικός τοίχος σε μορφή κυψέλης με μικρά κομμάτια που χρησιμοποιούν τις ιδιότητες των υλικών και τη φυσική για να δροσίζουν το κτίριο.
Το μυστικό πίσω από το σύστημα κυψέλης είναι η εξατμιστική ψύξη, μια τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Οι τοίχοι δημιουργούνται από πήλινα δοχεία που μουλιάζονται στο νερό. Καθώς το νερό εξατμίζεται, δημιουργείται μια ψυκτική επίδραση, η οποία βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας των κτιρίων που καλύπτονται από τους τοίχους αυτούς.
Οι τοίχοι κυψέλης δεν περιορίζονται μόνο στην ψύξη του περιβάλλοντος. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καθαριότητα του αέρα λόγω της βιομεμβράνης που σχηματίζεται στα δοχεία, η οποία βοηθά στην απορρόφηση των ρύπων. Και επειδή ο σχεδιασμός δεν χρησιμοποιεί πλαστικά ή εκπομπές, μπορεί να αντικαταστήσει αποτελεσματικά τα παραδοσιακά συστήματα ψύξης.
Μετατρέπουν κτίρια σε μπαταρίες, η ενέργεια αποθηκεύεται στο σκυρόδεμα των θεμελίων
Αυτή η μέθοδος ψύξης έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορους πολιτισμούς στο παρελθόν. Οι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι βασίζονταν σε υγρά υλικά για να δημιουργήσουν ψυχρό αέρα. Οι Αιγύπτιοι ανεμίζουν πορώδη βάζα νερού για να δημιουργήσουν δροσερό αέρα, ενώ οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν βρεγμένα υφάσματα στις πόρτες των σπιτιών τους.
Η αναβίωση της τεχνικής με τον τοίχο κυψέλης δείχνει πώς οι παλιές τεχνικές μπορούν να ανανεωθούν για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις. Οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορεί να έχουν προχωρήσει πολύ, αλλά εξαρτώνται από τον ηλεκτρισμό και τα χημικά, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, το έργο της κυψέλης θα βοηθήσει επίσης στην αναβίωση της τέχνης της κεραμικής, η οποία έχει παρακμάσει τα τελευταία χρόνια. Θα εμπλέξει τοπικούς τεχνίτες στις περιοχές όπου κατασκευάζονται οι τοίχοι και θα προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας και βιωσιμότητα σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.