Ένα από τα πιο ωραία πράγματα που έχουμε δει σε ταινίες όπως το Mission: Impossible είναι οι έξυπνοι φακοί επαφής που εμφανίζουν κάθε είδους πληροφορίες ακριβώς στο οπτικό πεδίο του πρωταγωνιστή. Το πρόβλημα με μια τέτοια συσκευή είναι ότι χρειάζεται ενέργεια για την παραγωγή των χαρακτηριστικών επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Οι συμβατικές μπαταρίες δεν θα λειτουργήσουν για προφανείς λόγους. Επιπλέον, δεν μπορείτε να τοποθετήσετε μια θύρα φόρτισης σε έναν φακό επαφής.

Ταινίες όπως το Mission: Impossible του Tom Cruise δεν εξηγούν στην πραγματικότητα πώς λειτουργούν οι φουτουριστικοί έξυπνοι φακοί επαφής. Είναι απλά ταινίες. Αλλά ενέπνευσαν έναν ερευνητή να βρει έναν τρόπο να δημιουργήσει ασφαλείς, εξαιρετικά λεπτές μπαταρίες για έξυπνους φακούς επαφής.

Μπαταρίες νερού: Διπλάσια χωρητικότητα από τις μπαταρίες λιθίου

Η λύση είναι ένα ειδικό πακέτο μπαταριών που είναι μόλις και μετά βίας παχύτερο από μια τούφα, ώστε να χωράει σε έναν φακό επαφής. Είναι απίστευτο ότι η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί από τη ζάχαρη στα δάκρυά σας. Όσο περισσότερη υγρασία στα μάτια σας, τόσο καλύτερη η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στη δημιουργία έξυπνων φακών επαφής, αλλά και σε φακούς που μπορούν να μετρήσουν τα επίπεδα σακχάρου σε άτομα με διαβήτη.

Ο επιστήμονας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang, Lee Seok Woo, δήλωσε στο CNBC ότι μια σκηνή από μια ταινία Mission: Impossible τον έκανε να σκεφτεί τους έξυπνους φακούς επαφής. Στην τέταρτη ταινία, ένας πράκτορας χρησιμοποιεί φακούς με εξελιγμένες δυνατότητες, όπως η αναγνώριση προσώπου και η παρακολούθηση των ματιών. Για να φτάσεις εκεί, χρειάζεσαι ενέργεια, αναφέρει ο επιστήμονας.

Η ιδέα να μετατρέψουμε τα δάκρυα σε αυτονομία μπαταρίας, μπορεί να ακούγεται λίγο παράξενο στην αρχή. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν πράγματι δημιουργήσει ένα πρωτότυπο που μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό. Κλαίγοντας, μπορείτε να παράγετε περισσότερη ενέργεια μπαταρίας για τις συσκευές. Αλλά το να εξηγήσετε στους άλλους γιατί κλαίτε μπορεί να είναι λίγο δύσκολο.

Το πρόβλημα έγκειται στην τάση που παράγει η μπαταρία, η οποία προς το παρόν δεν είναι αρκετά υψηλή για ορισμένες λειτουργίες όπως η αποθήκευση δεδομένων και η συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τις πιθανές χρήσεις μιας τέτοιας συσκευής, όπως οι έξυπνοι φακοί επαφής με δυνατότητες AR.

Παρά την πρόκληση αυτή, οι ερευνητές εργάζονται ήδη για τη βελτίωση των προδιαγραφών της μπαταρίας για εμπορική χρήση. Μια πιθανή εφαρμογή που έχουν εντοπίσει είναι η χρήση δακρύων για τη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης σε διαβητικούς ασθενείς.

Ενώ η ενίσχυση των δυνατοτήτων κατασκοπείας με φακούς AR μπορεί να είναι συναρπαστική, η πραγματική επανάσταση θα μπορούσε να είναι η μη επεμβατική παρακολούθηση του σακχάρου για τους διαβητικούς. Στόχος των ερευνητών είναι να καταστήσουν αυτή την τεχνολογία προσιτή και προσβάσιμη σε όλους.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.