Οι επιθέσεις “shoulder surfing” γίνονται ανησυχητικά συχνές αυτές τις μέρες. Οι κλέφτες ουσιαστικά κρυφοκοιτάζουν πάνω από τον ώμο σας για να μάθουν τον κωδικό PIN ή τον κωδικό πρόσβασης του τηλεφώνου και, στη συνέχεια, μόλις κλέψουν το τηλέφωνό σας, μπορούν στην πραγματικότητα να κλέψουν ολόκληρη την ταυτότητά σας. Μια νέα αλλαγή που υπάρχει στο Android 13 QPR3 Beta 2 και στο Android 14 θα κάνει τις επιθέσεις shoulder surfing λίγο πιο δύσκολες στην υλοποίηση τους.

Η τελευταία έκδοση Android 13 QPR3 Beta 2 περιέχει μια νέα ρύθμιση που απενεργοποιεί τα animation όταν πληκτρολογείτε το PIN σας. Αυτή η νέα ρύθμιση βρίσκεται στη διαδρομή Ρυθμίσεις > Ασφάλεια και απόρρητο > Κλείδωμα συσκευής > Ενισχυμένο απόρρητο PIN. Όταν είναι ενεργοποιημένη, δεν θα εμφανίζεται το animation κατά το πάτημα του κουμπιού που συνήθως αναπαράγεται όταν πατάτε έναν αριθμό στο πληκτρολόγιο στην οθόνη κλειδώματος. Αυτή η απλή αλλαγή καθιστά λίγο πιο δύσκολο για έναν τυχαίο παρατηρητή να καταλάβει ποιο πλήκτρο πατήσατε, ενώ εσείς θα μείνετε ανεπηρέαστοι, καθώς η μυϊκή σας μνήμη θα σας καθοδηγεί.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Μια πρόσφατη έκθεση υπογράμμισε πώς οι επιθέσεις shoulder surfing γίνονται όλο και πιο συχνές μέρα με τη μέρα. Παρατηρώντας απλώς τον κωδικό ξεκλειδώματος του τηλεφώνου ενός ατόμου και αποκτώντας στη συνέχεια πρόσβαση στη συσκευή του μέσω κλοπής, οι κλέφτες μπορούν να καταλάβουν πλήρως τον λογαριασμό Apple ή Google του ατόμου, μαζί με τυχόν δεδομένα πληρωμών που είναι αποθηκευμένα σε αυτούς. Η έκθεση αναφέρει τους χρήστες iPhone ως τα κύρια θύματα αυτών των επιθέσεων, αλλά όλα τα τηλέφωνα Android επηρεάζονται εξίσου. Αυτή η νέα αλλαγή στο Android 13 QPR3 Beta 2 καθιστά δυσκολότερη την εκτέλεση τέτοιων επιθέσεων.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές τηλεφώνων συνήθως δεν ενσωματώνουν τις αλλαγές στις εκδόσεις QPR. Έτσι, αν ανυπομονείτε να δείτε αυτή τη ρύθμιση στο τηλέφωνό σας, θα πρέπει να περιμένετε τον OEM να ενσωματώσει τις αλλαγές του Android 14 στο λειτουργικό του σύστημα. Το Android 14 θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή τον Αύγουστο του 2023 και ο OEM του τηλεφώνου σας θα χρειαστεί μερικούς μήνες ακόμα για να διαθέσει την ενημέρωση. Οι χρήστες των Google Pixel μπορούν να εγκαταστήσουν το πιο πρόσφατο Android 13 QPR3 Beta 2 αυτή τη στιγμή ή να περιμένουν τη σταθερή κυκλοφορία του build QPR3 τον Ιούνιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.