Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από γερμανικούς δορυφόρους της NASA ανακάλυψε ότι η συνολική ποσότητα του γλυκού νερού άρχισε να σημειώνει απίστευτη πτώση από τον Μάιο του 2014. Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Surveys in Geophysics, αντικατοπτρίζει ίσως μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση για την ανθρωπότητα, μια κατάσταση δηλαδή όπου οι ήπειροι έχουν εισέλθει σε μια φάση ξηρασίας.

Κάτι περίεργο συμβαίνει στην Αρκτική και οι μαγνητικοί πόλοι μετακινούνται!

Από το 2015 ως το 2023, μετρήσεις δορυφόρων έχουν δείξει ότι η μέση ποσότητα γλυκού νερού που είναι αποθηκευσμένη στη Γη, συμπεριλαμβανομένων των υγρών επιφανειών, όπως τα ποτάμια και τις λίμνες, όπως και το νερό στον υδροφόρο ορίζοντα ήταν μόλις 290 κυβικά χιλιόμετρα, χαμηλότερα από τα επίπεδα της περιόδου 2002 – 2014, ανέφερε ο Matthew Rodell ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι έντονες περιόδους ξηρασίας σε συνδυασμό με την επέκταση της αρδευόμενης γεωργίας αλλά και οι αυξημένες ανάγκες των πόλεων μπορούν να οδηγήσουν σε ένα νέο κύκλο μείωσης των υπόγειων αποθεμάτων νερού. Αυτά εξαντλούνται και η βροχή και το χιόνι αδυνατούν να τα αναπληρώσουν.

Η ομάδα των ερευνητών εντόπισε αυτή την απότομη, παγκόσμια μείωση του γλυκού νερού χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από τους δορυφόρους GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment). Οι δορυφόροι GRACE μετρούν τις διακυμάνσεις της βαρύτητας της Γης σε μηνιαία κλίμακα, οι οποίες αποκαλύπτουν τις αλλαγές στη μάζα του νερού πάνω και κάτω από το έδαφος.

Η μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων γλυκού νερού ξεκίνησε από μια ξηρασία στη Βραζιλία και ακολούθησαν παρόμοιρες ξηρασίες σε Αυστραλία, Νότια και Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική. Οι αυξημένες θερμοκρασίες των θαλασσών στον τροπικό Ειρηνικικό με αποκορύφωμα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα Ελ Νίνιο από το 1950 οδήγησαν σε μετατοπίσεις των ρευμάτων αλλάζοντας ριζικά τα πρότυπα του καιρού και των βροχοπτώσεων παγκοσμίως.

NASA ανθρωπότητα

Αλλά ακόμη και μετά την υποχώρηση του φαινομένου Ελ Νίνιο τα επίπεδα του γλυκού νερού δεν κατάφεραν να ανακάμψουν. Αντίθετα, η ομάδα επισημαίνει ότι 13 από τις 30 πιο έντονες ξηρασίες στον κόσμο που παρατηρήθηκαν από τους δορυφόρους GRACE σημειώθηκαν από τον Ιανουάριο του 2015. Η υπερθέρμανση του πλανήτη κάνει την ατμόσφαιρα να συγκρατεί περισσότερους υδρατμούς, γεγονός που οδηγεί σε πιο ακραίες βροχοπτώσεις. Αν και τα συνολικά επίπεδα βροχής μπορεί να μην άλλαξαν, οι παρατεταμένες ανομβρίες κάνουν το έδαφος πιο συμπαγές, στεγνό και αδύνατο να απορροφήσει το νερό όταν επιτέλους βρέξει.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλά τόσα χρόνια ξέρουμε ότι η ποσότητα του είναι σταθερή. Αντί να αυξάνεται με το λιώσιμο των πάγων τώρα λέτε ότι μειώνεται. Ποιος πήρε το νερό μας.

  2. Τα αλιεν που τοσα χρονια κρυβονται στο αλμυρο νερο των θαλασσων οπως κατεθεσαν οι αξιοπιστοι αμερικανοτρελιαριδες αλλα πινουν που και που και καμια τζουρα γλυκο νερακι να δω και μεγαλομετεχο με απευθειας αναθεση κανα δρακουμελ ξωγηινο απο αυτα που συναντησε το kouli καποτε στα βουνα πριν την αντισταση στην χουνταρα ολα μπιζνες ΑΕ

  3. Το ανησυχητικο δεν ειναι αυτο αλλα το οτι στο ποσιμο νερο κυκλοφορουν και δεν διαλυοντια ουσιες πο αντισυληπτικα των οποιων εγινε καταχρηση τους την δεκαετια του 1950 και 1960 παιδιων των λουλουδιων – γιεγιεδων οιμοποιεε ουσιες κατεληξαν στο ποσκμο νερο μα τα ουρα και σκοτωνουν τα ανδρογωνα στα σπερματοζωαρια με αποτυελεσμα την θυκικοοοιηση το μελλον θα γεννιουνται καθε ενενηντα εννεα θυλικα ενα αρσενικο

  4. Όταν λέει γλυκό νερό εννοεί τα υδρογραφικά δίκτυα δηλ. Ποτάμια λίμνες…υπάρχει απότομη πτώση στάθμης και απότομη απορροή νερού στη θάλασσα που δεν προλαβαίνει το έδαφος να απορροφήσει ….έχει πολλή μεγάλη θερμότητα ο μανδύας και ο πυρήνας της γης και εξαγνίζει γρήγορα το επιφανειακό νερό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.