Skip to content

Διέρρευσε λειτουργικό σύστημα για PC της Microsoft και δεν είναι Windows

Dimitrios Amprazis
Dimitrios Amprazis
Κοινοποίηση:
copilot os ή Aios: Το λειτουργικό με τεχνητή νοημοσύνη της Microsoft που ευτυχώς δεν κυκλοφόρησε ποτέ

Σύνοψη Άρθρου

– Η Microsoft εργαζόταν σε ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα, με την ονομασία Aion ή Copilot OS, βασισμένο πλήρως στην τεχνητή νοημοσύνη και χωρίς καμία σχέση με τα Windows.
– Το Aion δεν διέθετε Start Menu ή κλασικές εφαρμογές, με το Copilot να αποτελεί τη βασική διεπαφή για κάθε ενέργεια. Ένα σοβαρό μειονέκτημα ήταν η έλλειψη υποστήριξης για εφαρμογές Win32.
– Το Project Aion φαίνεται να έχει μείνει στο συρτάρι, πιθανότατα λόγω των αντιδράσεων των χρηστών και της ακαταλληλότητάς του για εργασία και εταιρικές ανάγκες προστασίας δεδομένων.

Το κείμενο της σύνοψης ελέγχεται από συντάκτη του Techmaniacs

Η Microsoft από το 2024 εργαζόταν πάνω σε ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα Windows όπως τα ξέρουμε. Το project εσωτερικά είχε την ονομασία Aion ή Copilot OS και, όπως καταλαβαίνετε, ήταν βασισμένο πλήρως στην τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με τη διαρροή εικόνων, βίντεο και εγγράφων για το λειτουργικό, το Project Aion δε θα διέθετε καν το διάσημο Start Menu που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Παράλληλα, δε θα είχε καν τις κλασικές εφαρμογές των Windows. Στη θέση του Start Button θα βρούμε το Copilot, που αποτελεί και τη βασική διεπαφή για κάθε ενέργεια που θέλει να πραγματοποιήσει ο χρήστης.

Ένα λειτουργικό γύρω από το Copilot

Πρακτικά, το Aion φαίνεται να είναι μια πολύ ελαφρύτερη και πιο «γυμνή» έκδοση του κώδικα των Windows. Εσωτερικά, η βάση του λειτουργικού είχε το όνομα Win 3. Όλο το γραφικό περιβάλλον, όμως, λειτουργούσε μέσω μιας τροποποιημένης έκδοσης του Microsoft Edge, που βασίζεται στον Chromium browser.

Aion: Ένα λειτουργικό σύστημα χωρίς εφαρμογές
Το Aion δεν διαθέτει εφαρμογές και τα πάντα γίνονται μέσω εντολών στην AI

Ο χρήστης μπορούσε να ξεκινήσει μια αναζήτηση ή μια εργασία μέσω του Copilot, και κάθε νέα συζήτηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα νέο παράθυρο, με δικό του εικονίδιο στη γραμμή εργασιών. Η οργάνωσή τους γινόταν αυτοματοποιημένα, ενώ η AI αναλάμβανε την οργάνωση αρχείων και πληροφοριών με βάση τους στόχους που είχε το κάθε project ή την κάθε παράμετρο που έθετε ο χρήστης. Αυτό σημαίνει πως η παραδοσιακή οργάνωση ανά εφαρμογή και ο πλήρης έλεγχος από τον χρήστη δε θα υπήρχαν.

Οι εφαρμογές ήταν η Αχίλλειος πτέρνα

Η πολύ ελαφρύτερη σχεδίαση του λειτουργικού, που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη για τα πάντα, είχε ένα σοβαρό μειονέκτημα: το Aion δεν είχε υποστήριξη για εφαρμογές Win32. Για να τρέξει ο χρήστης τις εφαρμογές που χρειάζεται και απαιτούν Windows, υπήρχε η επιλογή της μετάβασης στο Windows 365, που είναι μια cloud έκδοση των Windows, αρκετά πετσοκομμένη, η οποία φυσικά απαιτεί internet.

Η τεχνητή νοημοσύνη του Aion ανοίγει τις εφαρμογές και τις οργανώνει μόνη της

Έτσι, το Project Aion δεν ήταν σίγουρα κατάλληλο για εργασία και ψυχαγωγία από το σπίτι, ενώ δεν ήταν κατάλληλο ούτε για τις περισσότερες εταιρείες που θέλουν να προστατεύουν τα δεδομένα τους.

Γι’ αυτό πιθανότατα δε θα έρθει ποτέ

Το Project Aion ευτυχώς φαίνεται πως έχει μείνει στο συρτάρι. Ήδη από τις πρώτες δηλώσεις για ένα λειτουργικό τεχνητής νοημοσύνης οι χρήστες είχαν αρχίσει τις αντιδράσεις, ενώ αρκετοί ξεκίνησαν ήδη τη μετάβαση στο Linux, που σήμερα έκλεισε τα 35 του χρόνια. Μετά την κατακραυγή, η Microsoft αποφάσισε να επικεντρωθεί στη βελτίωση των Windows 11, ενώ πλέον δεν έχει στα πλάνα της την αντικατάσταση του σημερινού λειτουργικού, τουλάχιστον όχι σύντομα.

Στο μέλλον ενδέχεται να δούμε την ενσωμάτωση κάποιων χαρακτηριστικών του Aion στα Windows, ειδικά σε λειτουργίες που βασίζονται σε AI Agents. Βέβαια, ένας AI Agent που να μπορεί να τρέχει τοπικά απαιτεί πολύ δυνατό hardware και, με τις τιμές στα ύψη, αυτό δε θα μπορέσει να το αποκτήσει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου.

Με τη ματιά του Techmaniacs

Οι Big Tech προσπαθούν να μας πείσουν πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτό που χρειάζεται ο μέσος χρήστης. Η αλήθεια, όπως την βλέπω εγώ, είναι το ακριβώς αντίθετο. Ο καθένας από εμάς θέλει να έχει τον έλεγχο του υπολογιστή του, χωρίς έναν AI Agent να αναλαμβάνει τα πάντα για αυτόν, μαζί με τη διαχείριση των προσωπικών του δεδομένων. Εδώ και δεκαετίες έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές μας με συγκεκριμένο τρόπο. Σε αυτούς βλέπουμε βίντεο, συνομιλούμε με οικογένεια και φίλους, επεξεργαζόμαστε αρχεία και βίντεο, και σε αυτούς εργαζόμαστε. Καμία από τις λειτουργίες ενός AI Agent δε μπορεί να προσφέρει κάποια από αυτές τις εργασίες, και αν μπορεί, το κάνει πιο δύσκολο για τον χρήστη που δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Δεν μιλάω για τις ερωτήσεις που κάνει κάποιος σε ένα chatbot, αυτό άλλωστε το κάνουμε και στον browser μας. Μιλάω για ένα μηχάνημα που μέσα του θα ζει μια ψηφιακή οντότητα που θα λαμβάνει αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμείς να ξέρουμε τι κάνει με ακρίβεια. Εγώ αυτό το βρίσκω κάπως τρομακτικό και επικίνδυνο.

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Dimitrios Amprazis

Dimitrios Amprazis

Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων, ενώ έχω και σπουδές στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημείου Αιγαίου. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!

Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.