Τον πρώτο εμπορικό υβριδικό υπολογιστή, από κυκλώματα πυριτίου και ανθρωπίνων εγκεφαλικών κυττάρων, θα είναι σύντομα διαθέσιμο προς ενοικίαση. Η νέα βιολογική μηχανή (CL1) έχει διαφημιστεί για τις τεράστιες δυνατότητες που έχει στην ιατρική έρευνα και αναπτύχθηκε από ένα βρετανικό εργαστήριο. Βασίζεται στο πρωτότυπο DishBrain, που είδαμε να παίζει Pong.
Κάθε υπολογιστής CL1 αποτελείται από 800.000 νευρώνες που αναπτύσσονται σε ένα chip πυριτίου και το σύστημα υποστήριξής τους. Αν και δε μπορεί να φτάσει ακόμα στις τρομερές επιδόσεις και δυνατότητες των μοντέρνων επεξεργαστών, έχει ένα πολύ δυνατό προτέρημα. Καταναλώνει μόνο ένα κλάσμα της ενέργειας των συγκρίσιμων τεχνολογιών.
Έχουμε δει πως ένα κέντρο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να καταναλώσει ενέργεια όση 100 χώρες, ενώ ένα ολόκληρο rack με CL1, χρησιμοποιεί μόλις 1.000 watt και μπορεί να προσαρμόζεται και να εκπαιδεύεται σε πραγματικό χρόνο!

«Ο νευρώνας αυτοπρογραμματίζεται, είναι απείρως ευέλικτος και αποτέλεσμα τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών εξέλιξης. Αυτό που τα ψηφιακά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ξοδεύουν τεράστιους πόρους προσπαθώντας να μιμηθούν, εμείς ξεκινάμε από αυτό», ισχυρίζεται στην ιστοσελίδα της η αυστραλιανή νεοσύστατη εταιρεία βιοτεχνολογίας Cortical Labs. Συνεργάστηκαν με τη βρετανική εταιρεία bit.bio για την περαιτέρω ανάπτυξη του DishBrain, μιας πειραματικής πλατφόρμας που έχει σχεδιαστεί για να εξερευνήσει την έννοια του «wetware».
Όταν ο νευροεπιστήμονας Brett Kagan και οι συνάδελφοί τους αντιπαρέβαλαν τη δημιουργία τους με ισοδύναμα αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, είδαν πως το σύστημα κυτταροκαλλιέργειας ήταν πολύ πιο ικανό.
Οι χρήστες μπορούν να στείλουν κώδικα απευθείας στο συνθετικά υποστηριζόμενο σύστημα νευρώνων, το οποίο είναι ικανό να ανταποκρίνεται σε ηλεκτρικά σήματα σχεδόν αμέσως. Αυτά τα σήματα λειτουργούν σαν μέρη πληροφοριών που μπορούν να διαβαστούν και να επηρεαστούν από τα κύτταρα.
Εκτός όμως από τις πολύ καλές του επιδόσεις σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, αυτός ο CL1 και η τεχνολογία πίσω του, μπορεί να λειτουργήσει σαν πειραματικό εργαλείο για να μελετήσουμε εις βάθος τον εγκέφαλό μας και τις ικανότητές του!
Ο κώδικας Da Vinci έσπασε μετά από 500 χρόνια – Και αποκαλύπτει κάτι συγκλονιστικό!
«Τα επιληπτικά κύτταρα δεν μπορούν να μάθουν να παίζουν παιχνίδια πολύ καλά, αλλά αν εφαρμόσετε αντιεπιληπτικά στην κυτταροκαλλιέργεια, μπορούν ξαφνικά να μάθουν καλύτερα, καθώς και μια σειρά από άλλες προηγουμένως απρόσιτες μετρήσεις», δήλωσε ο Kagan στη Shannon Cuthrell στο Spectrum του IEEE, επισημαίνοντας την ικανότητα του συστήματος να κάνει ηθικές δοκιμές φαρμάκων.

Οι υπολογιστικοί νευρώνες αναπτύσσονται από δείγματα αίματος και δέρματος, που παρέχονται από ενήλικες δότες. Αν και έχουμε ακόμαα αρκετούς περιορισμούς, όπως το ότι οι νευρώνες επιβιώνουν μόνο για 6 μήνες της φορά. Όμως, η απόδοση ανά Watt, δεν έχει καμία σχέση με αυτό έχουμε στα μεγάλα data centers τεχνητής νοημοσύνης, που πλέον έχουν αρχίσει να δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στον πλανήτη. Για αυτό θα πρέπει να δούμε μεγαλύτερη ανάπτυξη σε τέτοια συστήματα.
Οι πρώτες μονάδες CL1 θα αποσταλούν σύντομα στους πρώτους κατόχους στην τιμή των 35.000 δολαρίων ΗΠΑ η καθεμία. Υπάρχιε όμως και η δυνατότητα ενοικίασης απομακρυσμένης πρόσβασης προς 300 δολάρια την εβδομάδα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.