Το Facebook είναι προβληματικό, λέει η Frances Haugen, η οποία ήταν product manager της γνωστής υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης, λίγο πριν σπάσει τη σιωπή της και προβεί σε πλήθος αποκαλύψεων για την υπηρεσία. Σε καταθέσεις στο Κογκρέσο και στα μέσα ενημέρωσης, η Haugen υποστήριξε ότι οι αλγόριθμοι του κοινωνικού δικτύου συμβάλλουν σε διάφορες “ασθένειες” που κυμαίνονται από θέματα ψυχικής υγείας των εφήβων έως την εθνοτική βία στην Αιθιοπία. Δεν υπάρχει μία λύση που θα διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα στο Facebook -όχι, ούτε καν ένα νέο όνομα δεν θα το κάνει- αλλά μία από τις προτάσεις της Haugen ξεχώρισε.
“Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της χρονολογικής κατάταξης, της ταξινόμησης με βάση το χρόνο με λίγο υποβιβασμό του spam”, δήλωσε στη Γερουσία νωρίτερα αυτό το μήνα. “Θα πρέπει να έχουμε ένα λογισμικό που να είναι ανθρώπινης κλίμακας, όπου οι άνθρωποι συνομιλούν μαζί, όχι υπολογιστές που διευκολύνουν το ποιος θα μας ακούσει”.
Η Haugen συνιστά ουσιαστικά ένα Facebook News Feed όπου τα στοιχεία θα εμφανίζονται όπως τα δημοσιεύουν οι άνθρωποι, και όχι με μια σειρά που θα καθορίζεται από την μαγεία του αλγορίθμου της εταιρείας. Σε αυτόν τον κόσμο, τα likes και τα σχόλια δεν θα υπαγορεύουν τι θα βλέπετε. Το Instagram παρέδωσε στον αλγόριθμο τα ηνία της ροής σας μόλις το 2016. Το Twitter αφαίρεσε εντελώς την χρονολογική κατάταξη την ίδια χρονιά, μόνο για να την επαναφέρει ως επιλογή το 2018. Και μπορείτε να ξεφορτωθείτε τον αλγόριθμο στο News Feed του Facebook αυτή τη στιγμή, σήμερα. Και το σύντομο αυτό άρθρο σου περιγράφει συνοπτικά τι πρέπει να κάνεις.
Για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι ότι το Facebook κρύβει την επιλογή. Σε dekstop, απλά κάνετε κλικ στο κουμπί Most Recent στο αριστερό τμήμα του παραθύρου. Στο κινητό, θα βρείτε το πιο πρόσφατα κάτω από το hamburger μενού στην επάνω δεξιά γωνία. Όπως προειδοποιεί το ίδιο το Facebook, ωστόσο, η εμπειρία αυτή είναι παροδική. “Μπορείτε να ταξινομήσετε το News Feed σας για να δείτε τις πρόσφατες δημοσιεύσεις”, αναφέρει μια σελίδα υποστήριξης της εταιρείας, “αλλά το News Feed θα επιστρέψει τελικά στην προεπιλεγμένη του ρύθμιση”. Ή μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον σύνδεσμο https://www.facebook.com/?sk=h_chr για να φορτώσετε το Facebook κατά χρονολογική σειρά.
Αυτή η ρύθμιση που προτείνει η Haugen μπορεί να διορθώσει το News Feed σας και τα πρόβλημα που αυτό φέρει, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα λύσει τα πάντα. Το κάθε άτομο έχει το δικό του News Feed. Επίσης, το Facebook χαρακτηρίζεται από πολλούς αλγόριθμους. Και αυτός διορθώνει μόνο το News Feed σας. Σας επιτρέπει να βλέπετε με χρονολογική κατάταξη το Newsfeed ώστε το Facebook να μην σας προβάλλει απλώς τα posts και τις δημοσιεύσεις που έχουν τα περισσότερα likes. Σας επιτρέπει να διατηρήσετε περισσότερη επαφή με πραγματικούς ανθρώπους, παρά με posts διαφόρων brands, αν και αυτό είναι και ανάλογα ποιον και τι ακολουθείτε.
Μια κοινή ανησυχία που έχει εμφανιστεί γύρω από τη συζήτηση για τη χρονολογική κατάταξη, είναι ότι το News Feed θα φαινόταν πολύ spammy ή ακατάστατο χωρίς την επιμέλεια που κάνει το Facebook στον τρόπο με τον οποίο στο παρουσιάζει. Και όμως δεν ισχύει αυτό. Το Facebook φαίνεται προς το παρόν να μην εισάγει χορηγούμενες ή προτεινόμενες αναρτήσεις στο News Feed σας όταν παρακάμψετε τον αλγόριθμο. Στην κανονική ροή, κάθε πέμπτη ανάρτηση είναι σίγουρα κάποιου είδους διαφήμιση.
Σε κάθε περίπτωση, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει η χρονολογική κατάταξη, μια πρόταση του Wired συμπυκνώνει όλη την αλήθεια και την πραγματικότητα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα: Ο αλγόριθμος είναι εκεί για να σας δείξει ποιος νομίζει το Facebook ότι είστε, αλλά και για να κρύψει αυτό που το Facebook ξέρει ότι είναι: λίγο άδειο, λίγο θλιβερό- ένα μέρος όπου λίγες φωνές τραβούν την περισσότερη προσοχή, ανεξάρτητα από το τι έχουν να πουν.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.