Υπάρχει έντονη κινητικότητα γύρω από την αποθήκευση δεδομένων στο blockchain και την εν λόγω τεχνολογία ενός κατανεμημένου ledger. Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να προξενεί απορία σε κανέναν, μιας και η IDC προβλέπει παγκόσμιες δαπάνες για την τεχνολογία αυτή που αγγίζουν τα 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022, με πενταετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 76% από το 2018 έως το 2022.

Παρόλα αυτά όμως, διανύουμε ακόμα τις νηπιακές μέρες του blockchain και υπάρχουν πολλά ακόμη που οι εταιρίες πρέπει να κατανοήσουν έτσι ώστε να είναι σε θέση να ενσωματώσουν την τεχνολογία του blockchain στις υπάρχοντες λύσεις τους.

Το blockchain βασίζεται σε μια peer-2-peer αρχιτεκτονική δικτύου η οποία χρησιμοποιείται για την επαλήθευση transactions. Διασπώντας τα δεδομένα τα οποία εισάγονται στο δίκτυο διμοιράζονται σε χιλιάδες nodes που συμμετέχουν στο blockchain, επιτρέποντας έτσι στον καθένα να βλέπει τις συναλλαγές(transactions) καθώς αυτές συμβαίνουν.

Υπάρχουν πολλά να προταθούν όσον αφορά το blockchain σχετικά με την παρακολούθηση της κίνησης και της αποθήκευσης δεδομένων, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ερωτήσεις γύρω από τη χρήση του για αποθήκευση.

  • Πώς θα αποζημιωθούν επαρκώς οι επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν σε ένα blockchain περιβάλλον;
  • Ποιες είναι οι καλύτερες στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τους συμμετέχοντες;
  • Ποιες νέες απειλές για την ασφάλεια των δεδομένων θα προκύψουν καθώς η blockchain αποθήκευση κερδίζει έδαφος;
  • Πώς συγκρίνεται το blockchain με άλλες επιλογές κατανεμημένης αποθήκευσης δεδομένων;

Για να απαντηθούν τα παραπάνω πρέπει κανείς να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αποθήκευση δεδομένων στο blockchain. Το blockchain βασίζεται στην τεχνολογία κατανεμημένου βιβλίου – ledger (DLT), η οποία χρησιμεύει ως αποκεντρωμένη βάση δεδομένων για πληροφορίες σχετικά με συναλλαγές μεταξύ πολλών μερών. Οι συναλλαγές συμπληρώνουν το DLT χρονολογικά. Αποθηκεύονται στο ledger ως μια σειρά μπλοκ, όπου κάθε μπλοκ αναφέρεται στην προηγούμενη χρονολογικά, σχηματίζοντας μια αλληλοσυνδεόμενη αλυσίδα.

Η τεχνολογία του blockchain διανέμει το ledger σε πολλαπλούς κόμβους που έχουν συναινέσει να συμμετέχουν στο δίκτυο. Κάθε κόμβος διατηρεί ένα πλήρες αντίγραφο των δεδομένων και όλοι οι συμμετέχοντες στο blockchain μπορούν να δουν και να επαληθεύσουν το ledger βασιζόμενοι στο δικό τους αντίγραφο έτσι ώστε να μην χρειάζεται κεντρική αρχή ή υπηρεσία επαλήθευσης. 

Το κομβικό σημείο της αποθήκευσης δεδομένων στο blockchain μεταφράζεται ως εξής: ένα σύστημα αποθήκευσης βασισμένο σε blockchain προετοιμάζει δεδομένα για αποθήκευση δημιουργώντας θραύσματα δεδομένων ή τμήματα, κρυπτογραφώντας αυτά τα θραύσματα, δημιουργώντας ένα μοναδικό hash για κάθε θραύσμα και δημιουργώντας πλεονάζοντα αντίγραφα κάθε θραύσματος. Τα αναπαραγόμενα θραύσματα κατανέμονται στη συνέχεια στους αποκεντρωμένους κόμβους της υποδομής του blockchain. Οι συναλλαγές καταγράφονται στο ledger του blockchain και το σύστημα επικυρώνει και συγχρονίζει τις συναλλαγές μεταξύ των κόμβων του blockchain.

Στην παρούσα φάση υπάρχουν διάφορες λύσεις από εταιρίες οι οποίες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια υποδομή αποθήκευσης δεδομένων με τη χρήση του blockchain. Για παράδειγμα, κατά την εγγραφή με μια υπηρεσία αποθήκευσης blockchain, όπως το Storj ή το Sia, οι πιθανοί data farmers πρέπει να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με το διαθέσιμο μέγεθος αποθήκευσης και bandwidth που διαθέτουν, καθώς και τον μέσο χρόνο downtime των συστημάτων τους.

Καθώς όμως βρισκόμαστε στα σπάργανα της εφαρμοσμένης χρήσης του blockchain είναι ακόμα ιδιαίτερα ασαφές το πλαίσιο με το οποίο θα χρησιμοποιηθεί η τεχνική αποθήκευσης δεδομένων. Εγείρονται ιδιαίτερα ζητήματα ασφάλειας όσον αφορά το πως οι εταιρίες θα διασφαλίσουν την ιδιωτικότητα των συστημάτων τους όταν θα διανέμουν μέρος των αποθηκευτικών τους μέσων και θα ανοίγουν συνδέσεις προς το διαδίκτυο για χάρη της κατανεμημένης αποθήκευσης.

Μέχρι σήμερα, οι τεχνικές ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων ε’ιχαν ως βασική προϋπόθεση την αποτροπή εισαγωγής εξωτερικών στοιχείων στο δίκτυο μιας εταιρίας. Το blockchain έχει ως δεδομένη μια αντίθετη αρχιτεκτονική για να λειτουργήσει. Μήπως λοιπόν η ασφάλεια στα χρόνια του blockchain μεταλλάσσεται; Μήπως η ασφαλέστερη μέθοδος για την ασφάλεια των δεδομένων είναι να τα διανείμεις σε χιλιάδες κόμβους στο open web ?

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.