Η σαρωτική αναδιοργάνωση της Microsoft δημιουργεί μια εταιρεία που, περισσότερο από ποτέ, φέρει τη σφραγίδα του επικεφαλή της, Steve Ballmer. Από τότε που ο συγκεκριμένος πήρε τα ηνία από τον συν-ιδρυτή, Bill Gates, το 2000, ο Ballmer τόνισε την σπουδαιότητα της εσωτερικής συνεργασίας και της εξάλειψης του περιττού κόστους μέσα σε μια μεγάλη εταιρεία όπως η Microsoft.
Ορισμένοι αναλυτές ωστόσο λένε πως οι αλλαγές αυτές σημαίνουν επίσης πως θα υπάρχει λιγότερη ελευθερία κινήσεων για τις μικρές αυτοτελής επιχειρήσεις της Microsoft να δημιουργούν και να ακολουθήσουν τη δική τους ατζέντα, καθώς η εταιρεία επιβάλλει μια πιο σύγχρονη, top-down προσέγγιση στη στρατηγική και στις δραστηριότητές της. Έτσι, όλες οι υποσχόμενες αλλαγές, δυναμώνουν την “επιρροή” του Ballmer σχετικά με τη κατεύθυνση της εταιρίας και κάνουν τα σενάρια διαδοχής ακόμα πιο δύσκολα να αποκρυπτογραφηθούν.
“Δεν υπάρχει ακόμα κανένας προφανής διάδοχος ή οποιαδήποτε στρατηγική διαδοχής που να έχει γίνει εμφανής,” δήλωσε ο David Smith, αναλυτής ερευνών της Gartner. “Φαίνεται σαν να θέλει να το οργανώσει με ένα πιο προσωποκεντρικό στυλ.”
Το ότι ο Ballmer, πλέον στα 57 του, προήδρευσε για πάνω από μία δεκαετία, με τις τιμές των μετοχών να παραμένουν σταθερές, παραμένει πιο εδραιωμένος από ποτέ, μπορεί να ανησυχεί τους επενδυτές και να τονώνει την ανησυχία ότι η αναδιοργάνωση θα επηρεάσει πραγματικά. “Θεωρητικά είναι μία πολύ καλή ιδέα. Το βασικό ερώτημα είναι εάν ο Ballmer θα καταφέρει να κάνει αυτό το μοντέλο να δουλέψει και αν θα πετύχει.” δήλωσε ο Channing Smith, συν-διευθυντής της Capital Advisors Growth Fund η οποία δεν κατέχει μετοχές της Microsoft. “Με αυτό το ιστορικό, θα είναι θα είναι αμφίβολο για τους επενδυτές αν θα συνεχίσουν.”
Η Microsoft είναι η #1 software εταιρία στον κόσμο της οποίας τα $74 δισεκατομμύρια έσοδα ετησίως οφείλονται σε ένα μεγάλο βαθμό στο κυρίαρχο ρόλο της στον χώρο των PC μέσω των Windows και του Office software. Όμως η εταιρία έχει αποδειχτεί δυσκίνητη όσο αφορά τις νέες τάσεις όπως οι φορητοί υπολογιστές όπου το λογισμικό των Google και Apple κατευθύνουν την αγορά, καθώς και τις Web-based “cloud” υπηρεσίες. Οι επενδυτές επαινούν τον Ballmer πως επέκτεινε τα franchise των Windows και Office και έκανε την Microsoft μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίας στον κόσμο. Του χρεώνουν όμως το ότι μένει πίσω στις τάσεις της τεχνολογίας, και παρά την επιτυχία του Xbox – ο ηγέτης σε μια παρακμάζουσα βιομηχανία videogames – η εταιρία έχει βγάλει ουκ ολίγες αποτυχημένες συσκευές, όπως το Zune και το τηλέφωνο Kin. “Ήταν ένας δύσκολος δρόμος. Υπάρχει σίγουρα μεγάλη αισιοδοξία γύρω από ορισμένα προϊόντα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες», δήλωσε ο Daniel Ives, αναλυτής της FBR.
Οι προκλήσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε σποραδικά αιτήματα της παραίτησης του Ballmer, ακόμη και από τον επενδυτή του hedge fund, Dan Loeb, πριν δύο χρόνια. Η πιθανότητα όμως αυτή έγινε πιο απίθανη με την εν λόγω αναδιοργάνωση, δήλωσε ο αναλυτής Colin Gillis από την BGC Partners, η οποία ξανά εδραίωσε τον έλεγχο του Ballmer πάνω στην αχανή οργάνωση των 98.000 εργαζομένων. “Εάν επενδύετε στην άποψη ότι ο διευθύνων σύμβουλος πρόκειται να αλλάξει σύντομα, θα πρέπει να επανεξετάσετε την θέση σας», είπε.
Ο Rob Helms, αναλυτής στην εταιρία συμβούλων Directions είπε “αυτό που έχει κάνει αυτή η αναδιοργάνωση είναι να αφαιρέσει πολλές λειτουργίες από τους ανθρώπους που απαντούσαν κατ’ ευθείαν στον Ballmer.” Αυτό καθιστά το σχέδιο διαδοχής του Ballmer, λιγότερο σαφή. Σύμφωνα με την προηγούμενη δομή, που αποτελείτο από mini-επιχειρηματικές μονάδες. “Έτσι, αν θέλατε να αναπτύξετε τη καριέρα σας, τις δεξιότητες και την αξιοπιστία σας για να γίνετε ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος της Microsoft τώρα δυστυχώς αυτό το όνειρο απομακρύνεται ακόμα περαιτέρω.”
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.