Το FS Tau είναι ένα σύστημα πολλών αστέρων που αποτελείται από το FS Tau A, το φωτεινό αντικείμενο κοντά προς το κέντρο της εικόνας και το FS Tau B (Haro 6-5B), το φωτεινό αντικείμενο στα δεξιά που είναι μερικώς καλυμμένο από μια σκοτεινή, κάθετη λωρίδα σκόνης. Αυτά τα νεαρά αντικείμενα περιβάλλονται από αέριο και τη σκόνη αυτού του αστρικού φυτωρίου. Το σύστημα είναι ηλικίας μόλις 2.8 εκατομμυρίων ετών, πολύ νεαρό για ένα αστρικό σύστημα.
Δείτε αυτόν τον φονιά των ωκεανών, να αλλάζει χρώμα πριν την επίθεση!
Το FS Tau B είναι ένα νεοσύστατο αστέρι, ή πρωτοαστέρι, και περιβάλλεται από έναν πρωτοπλανητικό δίσκο, μια συλλογή σκόνης και αερίου που έχει απομείνει από τον σχηματισμό του άστρου και που τελικά θα συνενωθεί σε πλανήτες.
Το FS Tau B είναι πιθανότατα σε διαδικασία μετατροπής σε αστέρα T Tauri, έναν τύπο νεαρού μεταβλητού αστέρα που δεν έχει αρχίσει ακόμη την πυρηνική σύντηξη αλλά αρχίζει να εξελίσσεται σε ένα αστέρα που τροφοδοτείται με υδρογόνο, παρόμοιο με τον Ήλιο μας. Τα πρωτοαστέρια λάμπουν από τη θερμική ενέργεια που απελευθερώνεται καθώς τα νέφη αερίων από τα οποία σχηματίζονται καταρρέουν και από την προσαύξηση υλικού από το κοντινό αέριο και τη σκόνη. Οι μεταβλητοί αστέρες είναι μια κατηγορία αστέρων των οποίων η φωτεινότητα μεταβάλλεται αισθητά με την πάροδο του χρόνου. Ο FS Tau A είναι ένα δυαδικό σύστημα T Tauri, αποτελούμενο από δύο αστέρια που περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο.
Οι πρωτοαστέρες είναι γνωστό ότι εκτοξεύουν ταχύτατα κινούμενα ρεύματα ενεργοποιημένου υλικού που μοιάζουν με στήλες και ονομάζονται πίδακες, και το FS Tau B αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα αυτού του φαινομένου. Ο πρωτοαστέρας είναι η πηγή ενός ασυνήθιστου ασύμμετρου, διπλής όψης πίδακα, ο οποίος είναι ορατός εδώ με μπλε χρώμα. Η ασύμμετρη δομή του μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η μάζα αποβάλλεται από το αντικείμενο με διαφορετικούς ρυθμούς.
Το σύστημα βρίσκεται στη περιοχή Taurus-Auriga η οποία είναι γνωστή για το πλήθος των νεαρών αστεριών, σε απόσταση 450 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ταύρου.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.