Ένας 58χρονος άνδρας με μια σπάνια ιατρική πάθηση βλέπει πρόσωπα σε οθόνη και χαρτί κανονικά, αλλά όταν βλέπει αυτά τα άτομα αυτοπροσώπως, αποκτούν μια δαιμονική μορφή σαν ερπετά. Ο ασθενής έχει μια πολύ σπάνια πάθηση, που ονομάζεται προσωπομεταμορφοψία (PMO), η οποία κάνει τα πρόσωπα των ανθρώπων να φαίνονται παραμορφωμένα, σαν ερπετά.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, περιγράφει αυτή τη μοναδική πάθηση κατά την οποία τα πρόσωπα φαίνονται κανονικά όταν τα βλέπει σε φωτογραφία, όμως όταν είναι παρόντα αυτά τα άτομα, τα πρόσωπά τους αλλάζουν και γίνονται τρομακρικά. Ο ασθενής έχει την πάθηση εδώ και 31 μήνες. Στην αρχή ήταν πολύ οδυνηρό, όμως τώρα το έχει συνηθίσει, αναφέρει ο ασθενής

Η ομάδα πίσω από την μελέτη έχει την δυνατότητα να μελετήσει γιατί ο ασθενής βλέπει την παραμόρφωση των προσώπων μόνο όταν κοιτάει τα ίδια τα άτομα, ενώ σε εικόνες τους τα βλέπει όλα κανονικά.

«Σε άλλες μελέτες της πάθησης, οι ασθενείς με PMO δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν πόσο με ακρίβεια η απεικόνιση των παραμορφώσεων τους αντιπροσωπεύει αυτό που βλέπουν, επειδή η ίδια η οπτικοποίηση απεικονίζει επίσης ένα πρόσωπο, επομένως οι ασθενείς θα αντιληφθούν παραμορφώσεις και σε αυτό», είπε ο Antônio Mello. ερευνητής στο Dartmouth College και κύριος συγγραφέας της μελέτης, σε μια πανεπιστημιακή έκδοση. «Μέσα από τη διαδικασία, μπορέσαμε να οπτικοποιήσουμε την αντίληψη του ασθενούς σε πραγματικό χρόνο για τις παραμορφώσεις του προσώπου».

Ο ασθενής όταν βλέπει τα πρόσωπα από κοντά, παραμορφώνονται ανησυχητικά. Τα μάτια είναι τεντωμένα με μεγάλες γωνίες, τα ρουθούνια φουσκώνουν και τα χείλη ξεχειλώνονται σαν ένα δαιμονικό χαμόγελο, καλύπτοντας όλο το πλάτος του προσώπου. Αυλακώσεις εμφανίζονται στο πρόσωπο και το κούτελο, ενώ τα αυτιά γίνονται σαν από ξωτικό. Σε πιο ήπιες περιπτώσεις, ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου εμφανίζονται εκτός θέσης ή είναι σε διαφορετικό μέγεθος από ότι στην πραγματικότητα.

Σε μια άλλη περίπτωση μιας 52χρονης γυναίκας από την Ολλανδία το 2014, η έρευθνα αναφέρει:

«Μια μακρόχρονη ιστορία βλέποντας τα πρόσωπα των ανθρώπων να αλλάζουν σε πρόσωπα που μοιάζουν με δράκο και να έχουν παραισθήσεις με παρόμοια πρόσωπα πολλές φορές την ημέρα. Μπορούσε να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει τα πραγματικά πρόσωπα, αλλά μετά από αρκετά λεπτά έγιναν μαύρα, μεγάλωσαν, μυτερά αυτιά και ένα προεξέχον ρύγχος και εμφάνιζαν ένα ερπετοειδές δέρμα και τεράστια μάτια σε έντονο κίτρινο, πράσινο, μπλε ή κόκκινο. Έβλεπε παρόμοια πρόσωπα που έμοιαζαν με δράκο να πλησιάζουν προς το μέρος της πολλές φορές την ημέρα από τους τοίχους, τις ηλεκτρικές πρίζες ή την οθόνη του υπολογιστή, παρουσία και απουσία μοτίβων που έμοιαζαν με το πρόσωπο, και τη νύχτα έβλεπε πολλά πρόσωπα που έμοιαζαν με δράκο στο σκοτάδι».

Σύμφωνα με τον Brad Duchaine, ανώτερο συγγραφέα της μελέτης και κύριο ερευνητή του Dartmouth’s Social Perception Lab, τα άτομα που πάσχουν από PMO, συχνά διαγιγνώσκονται με άλλες ψυχικές διαταραχές όπως σχιζοφρένεια.

«Δεν είναι ασυνήθιστο για άτομα που έχουν PMO να μην λένε στους άλλους για το πρόβλημά τους με την αντίληψη του προσώπου επειδή φοβούνται ότι οι άλλοι θα σκεφτούν ότι οι παραμορφώσεις είναι σημάδι ψυχιατρικής διαταραχής», είπε ο Duchaine. «Είναι ένα πρόβλημα που οι άνθρωποι συχνά δεν καταλαβαίνουν».

Ο 58χρονος ασαθενής είχε ιστορικό διπολικής συναισθηματικής διαταραχής και παρουσίαζε μετατραυματικό στρες (PTSD), σημειώνει η ομάδα, καθώς και τραυματισμό στο κεφάλι όταν ήταν 43 ετών. Δεν παρατηρήθηκαν όμως βλάβες στην όρασή του και μια μικρή στρογγυλή βλάβη στον αριστερό ιππόκαμπο αποδείχθηκε πως ήταν απλά μια κύστη.  Άλλα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων (ένας όρος για τις αντιληπτικές παραμορφώσεις) αναφέρθηκε επίσης ότι είχαν εγκεφαλικές βλάβες. Η εγκεφαλίτιδα, οι ημικρανίες και η χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων συνδέονται επίσης με το σύνδρομο, αν και δεν παρατηρήθηκε καμία στην περίπτωση του πρόσφατου ασθενούς.

Vodafone: Νέα προσφορά με απεριόριστα GB για 20 ημέρες

Για να δουν τι βλέπει ο ασθενής, οι ερευνητές τον έβαλαν να περιγράψει τις διαφορές μεταξύ του προσώπου που έβλεπε στην πραγματικότητα και αυτού που έβλεπε σε φωτογραφία. Λόγω του PMO, το πρόσωπο στην φωτογραφία ήταν σαν φυσιολογικός άνθρωπος, ενώ αυτό που έβλεπε από κοντά λόγω του συνδρόμου ήταν παραμορφωμένο.

Το PMO μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες μέχρι και για χρόνια. Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο 75 αναφορές περιστατικών PMO, που έχουν γίνει γνωστά. Πρόκειται για μια από τις πιο σπάνιες και πιο ανησυχητικές διαταραχές αντίληψης, όμως το να γνωρίζουμε τον τρόπο εκδήλωσής του, σημαίνει πως λιγότεροι ασθενείς να διαγνωστούν λανθασμένα σαν σχιζοφρενείς στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.