Ερευνητές στη Δανία χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν δεδομένα από εκατομμύρια ανθρώπους, ώστε να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της ζωής ενός ανθρώπου μέχρι το τέλος. Οι ερευνητές ελπίζουν να ευαισθητοποιήσουν για την δύναμη της τεχνολογίας και τους κινδύνους της.

Οι ερευνητές και δημιουργοί του Life2vec, θέλουν να εξερευνήσουν πρότυπα και σχέσεις που μπορούν να αποκαλύψουν τα προγράμματα deep learning για να προβλέψουν ένα ευρύ φάσμα υγειονομικών και κοινωνικών γεγονότων στη ζωή.

“Είναι ένα πολύ γενικό πλαίσιο για να κάνετε προβλέψεις για ανθρώπινες ζωές. Μπορεί να προβλέψει οτιδήποτε όπου έχετε δεδομένα εκπαίδευσης”, λέει η Sune Lehmann, καθηγήτρια στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU) και ένας από τους συγγραφείς μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο στο περιοδικό Nature Computational Science , είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για τη Lehmann, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.

“Θα μπορούσε να προβλέψει τα αποτελέσματα της υγείας. Άρα θα μπορούσε να προβλέψει τη γονιμότητα ή την παχυσαρκία ή ίσως να προβλέψει ποιος θα νοσήσει από καρκίνο ή ποιος δε θα πάθει καρκίνο. Αλλά θα μπορούσε επίσης να προβλέψει εάν πρόκειται να βγάλετε πολλά χρήματα.” δήλωσε.

Ο αλγόριθμός χρησιμοποιεί μια παρόμοια διαδικασία με αυτή του ChatGPT, για να αναλύσει μεταβλητές που επηρεάζουν τη ζωή, όπως η γέννηση η εκπαίδευση, τα κοινωνικά επιδόματα, ακόμα και τα προγράμματα εργασίας.

Η ομάδα προσπαθεί να προσαρμόσει τις καινοτομίες που επιτρέπουν στους αλγόριθμους την επεξεργασία γλώσσας, για να «εξετάσουν την εξέλιξη και την προβλεψιμότητα των ανθρωπίνων ζωών με βάση λεπτομερείς ακολουθίες γεγονότων».

«Από μια οπτική γωνία, οι ζωές είναι απλώς αλληλουχίες γεγονότων: Οι άνθρωποι γεννιούνται, επισκέπτονται τον παιδίατρο, ξεκινούν το σχολείο, μετακομίζουν σε μια νέα τοποθεσία, παντρεύονται και ούτω καθεξής», είπε η Lehmann.

Βέβαια η αποκάλυψη του προγράμματος πολύ γρήγορα ξέσπασε αντιδράσεις και ισχυρισμούς για ένα νέο “υπολογιστή θανάτου”. Παλαιότερα είχαμε κακόβουλες ιστοσελίδες που ζητούσαν χρήματα για να προβλέψουν το προσδόκιμο ζωής ή με αντάλλαγμα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Αυτό όμως δεν είναι απάτη. Οι ερευνητές επιμένουν πως το λογισμικό είναι ιδιωτικό και δεν είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο ή στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα προς το παρόν.

Η βάση για την εκπαίδευση του life2vec είναι τα ανώνυμα δεδομένα περίπου 6 εκατομμυρίων Δανών, τα οποία συλλέχθηκαν από την επίσημη υπηρεσία στατιστικής της Δανίας.

Το πρόγραμμα αναλύει αλληλουχίες γεγονότων, ώστε να προβλέψει τα αποτελέσματα της ζωής μέχρι και τον θάνατο.

Στην πρόβλεψη θανάτου, ο αλγόριθμος έχει 78% επιτυχία, ενώ η πρόβλεψη μετακόμισης ενός ατόμου σε άλλη πόλη, έχει επιτυχία 73%.

«Εξετάζουμε την πρώιμη θνησιμότητα. Επομένως, παίρνουμε μια πολύ νεαρή κοόρτη (Μεγάλη ομάδα ατόμων επί των οποίων εφαρμόζεται κάποια κλινική έρευνα.) μεταξύ 35 και 65 ετών. Στη συνέχεια προσπαθούμε να προβλέψουμε, με βάση μια περίοδο οκτώ ετών από το 2008 έως το 2016, εάν ένα άτομο θα πεθάνει τα επόμενα τέσσερα χρόνια», είπε η Lehmann.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εστίαση σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία που οι θάνατοι είναι λίγοι, τους επιτρέπει να επαληθεύσουν την αξιοπιστία του αλγορίθμου.

Ακόμα το εργαλείο δεν είναι έτοιμο για χρήση εκτός ερευνητικού περιβάλλοντος. Η ομάδα πίσω από το εγχείρημα θέλει να διερευνήσει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, καθώς και τον αντίκτυπο των κοινωνικών σχέσεων στη ζωή και την υγεία.

Η ερευνητική ομάδα όμως έχει και τους φόβους της καθώς σε αντίστοιχους αλγόριθμους εργάζονται και οι μεγάλες εταιρίες και η χρήση τους ίσως να μην είναι για καλό.

Βρέθηκε τρομακτικός «καρχαρίας φάντασμα» στις ακτές της Ταϊλάνδης

Η Pernille Tranberg, Δανή εμπειρογνώμονας σε θέματα δεοντολογίας δεδομένων, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή παρόμοιοι αλγόριθμοι χρησιμοποιούνταν ήδη από επιχειρήσεις όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες.

«Μάλλον σας βάζουν σε ομάδες και λένε: «Εντάξει, έχετε μια χρόνια ασθένεια, ο κίνδυνος είναι αυτός και αυτός», είπε ο Tranberg.

«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας για να μας κάνει διακρίσεις, ώστε να χρειαστεί να πληρώσετε υψηλότερα ασφάλιστρα ή να μην μπορείτε να πάρετε δάνειο από την τράπεζα ή να μην πάρετε δημόσια υγειονομική περίθαλψη επειδή πρόκειται να πεθάνετε τέλος πάντων», είπε.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.