Ο ωκεανός είναι ένα μαγευτικό και συγχρόνως ένα τρομακτικό μέρος. Ιδιαίτερα όσο το βάθος μεγαλώνει, υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε, όπως ένα νέο είδος «καρχαρία φάντασμα», που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και μοιάζει με πλάσμα βγαλμένο από εφιάλτη.

Το άπιαστο πλάσμα των βαθέων υδάτων πήρε το όνομα Chimaera Supapae και όπως φαίνεται και από το όνομα έχει φρικτή όψη. Το ψάρι κρύβεται στις βαθιές εσοχές του ωκεανού και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ένα από τα παλαιότερα ψάρια που υπάρχουν σήμερα, στο είδος Chimaeriformes.

Αν και δεν είναι ακριβώς καρχαρίας ο καρχαρίας φάντασμα όπως τον αποκαλούν οι επιστήμονες, είναι ένας αρχαίος συγγενής των καρχαριών και των σαλαχιών. Η ύπαρξη και η ανακάλυψή του ψαριού αναφέρονται σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Raffles Bulletin of Zoology. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια ανακάλυψη Χίμαιρας (όπως είναι στα ελληνικά το είδος αυτών των ψαριών).

Καρχαρίας Φάντασμα
Καρχαρίας Φάντασμα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτό το θηριο των βαθέων υδάτων να κρύβεται στη Θάλασσα Ανταμάν, στα ανοικτά των ακτών της Ταϊλάνδης.  Ο David Ebert , ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης, λέει ότι αυτό είναι το 54ο γνωστό είδος χίμαιρας στον κόσμο. Επειδή αυτοί οι καρχαρίες-φαντάσματα προτιμούν τη  βαθιά θάλασσα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν, ειδικά επειδή μέρη όπως η Θάλασσα Ανταμάν κυμαίνονται φτάνουν μέχρι και τα 4.400 μέτρα σε βάθος.

Αυτά τα ψάρια ονομάζονται χίμαιρες, λόγω του κωνικού σώματος τους που μοιάζει με αρουραίο και των τεράστιων ματιών τους. Αυτό το πλάσμα είναι κάτι που σίγουρα δε θέλετε να συναντήσετε σε ένα σκοτεινό δρομάκι, πόσο μάλλον σε τόσο μεγάλο βάθος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

NASA: Το σχέδιο διάσωσης του Voyager 1

Η ανακάλυψη αυτού του είδους, μας δείχνει για άλλη μια φορά πόσα λίγα γνωρίζουμε για τις θάλασσες του πλανήτη μας και μην ξεχνάμε πως τα 2/3 του πλανήτη μας καλύπτεται από νερό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.