Γνωρίζουμε πως ο Άρης είχε νερό, όμως νέα δεδομένα δείχνουν πως είχε πολύ παραπάνω από όσο πιστεύαμε. Μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε κοίτες αρχαίων ποταμών, που εκτείνονται για 15.000 χιλιόμετρα στον Άρη, δείχνοντας πως ο πλανήτης ήταν πολύ πιο υγρός από όσο νομίζαμε.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις ελικοειδείς ράχες ποταμών, γνωστές και ως ανεστραμμένα κανάλια, σε όλη την Noarchis Terra. Πρόκειται για μια περιοχή στα νότια υψίπεδα του Άρη. Αυτές πιστεύεται πως σχηματίστηκαν όταν τα ιζήματα που αποτέθηκαν από ποτάμια σκλήραναν και αργότερα αποκαλύφθηκαν καθώς το περιβάλλον υλικό διαβρώθηκε.

Αντίστοιχες κορυφογραμμές έχουν βρεθεί σε διάφορα σημεία στον Άρη και η παρουσία τους υποδηλώνει πως ο Άρης ήταν γεμάτος από τρεχούμενο νερό, το οποίο πιθανότατα τροφοδοτούνταν από βροχοπτώσεις.

Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον Adam Losekoot – διδακτορικό φοιτητή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, που χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου – παρουσιάζεται  σήμερα στο Εθνικό Συνέδριο Αστρονομίας 2025 της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Durham.

Άρης

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα επιφανειακά ύδατα μπορεί να ήταν σταθερά στη Terra Noachis κατά τη μετάβαση από τη Νώα στην Εσπερία, μια περίοδο γεωλογικών και κλιματικών αλλαγών πριν από περίπου 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η περιοχή Terra Noachis δεν έχει μελετηθεί τόσο εκτενώς στο παρελθόν, όσο άλλες περιοχές του Άρη. Ένας βασικός λόγος για αυτό είναι πως περιέχει λίγα δίκτυα κοιλάδων, τα οποία είναι πρακτικά διακλαδούμενα διαβρωτικά χαρακτηριστικά, που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των ιστορικών βροχοπτώσεων και απορροών, όπως ακριβώς και στη Γη.

Η μελέτη επικεντρώνεται στις ποτάμιες ελικοειδείς ράχες ως εναλλακτική μορφή απόδειξης για την ύπαρξη αρχαίων επιφανειακών υδάτων.

Άρης

«Η μελέτη του Άρη, ιδιαίτερα μιας ανεξερεύνητης περιοχής όπως η Noachis Terra, είναι πραγματικά συναρπαστική επειδή είναι ένα περιβάλλον που έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο για δισεκατομμύρια χρόνια. Είναι μια χρονοκάψουλα που καταγράφει θεμελιώδεις γεωλογικές διεργασίες με τρόπο που απλά δεν είναι δυνατός εδώ στη Γη», δήλωσε ο Losekoot.

Αυτός και η ομάδα του χρησιμοποίησαν δεδομένα από τρία τροχιακά όργανα: την Context Camera (CTX), το Mars Orbiter Laser Altimeter (MOLA) και το High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE). Μέσω αυτών των δεδομένων, η ομάδα κατάφερε να χαρτογραφήσει τις τοποθεσίες, τα μήκη και τις μορφολογίες των συστημάτων κορυφογραμμών σε μια ευρεία περιοχή, στην Terra Noachis.

Πολλά από τα χαρακτηριστικά εμφανίζονται ως μεμονωμένα τμήματα κορυφογραμμής, ενώ άλλα σχηματίζουν συστήματα που εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα και υψώνονται δεκάδες μέτρα πάνω από το περιβάλλον έδαφος.

Άρης

Η χωρική κατανομή και η έκταση των χαρακτηριστικών υποδεικνύουν ότι η πηγή νερού ήταν οι βροχοπτώσεις.

Τεράστιο επίτευγμα: Οπτική σύνδεση με το Psyche στο βαθύ διάστημα μέσω Ελλάδας!

«Η εργασία μας αποτελεί ένα νέο στοιχείο που υποδηλώνει ότι ο Άρης ήταν κάποτε ένας πολύ πιο σύνθετος και ενεργός πλανήτης από ό,τι είναι τώρα, κάτι στο οποίο είναι τόσο συναρπαστικό να συμμετέχεις», δήλωσε ο Losekoot.

Καθώς οι κορυφογραμμές σχηματίζουν εκτεταμένα διασυνδεδεμένα συστήματα, σημαίνει πως οι υδάτινες συνθήκες ήταν αρκετά μακρόβιες. Αυτό δείχνει πως η Terra Noachis πέρασε από θερμές και υγρές συνθήκες, σε μια γεωλογικά κρίσιμη περίοδο του πλανήτη.

Αυτά τα ευρήματα έρχονται να αμφισβητήσουν την πρόσφατη μελέτη που έλεγε πως ο Άρης ήταν ένας ξηρός και παγωμένος πλανήτης σε όλη την ιστορία του, πέρα από μερικές κοιλάδες που σχηματίστηκαν από το λιώσιμο των πάγων σε σποραδικές, σύντομες περιόδους θέρμανσης. Αντίθετα, τα δεδομένα δείχνουν πως ο Άρης είχε πολύ περισσότερο νερό από όσο περιμέναμε, κατά μήκος όλου του πλανήτη.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Royal Astronomical Society’s National Astronomy Meeting 2025 στο Durham.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.