Η κ. Ιωάνα Κρικελλή, διευθύνουσα σύμβουλος της Euronet Card Services επισημαίνει ότι η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης θα έχει ως αποτέλεσμα την αποχώρηση πλήθους ATMs από νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, καθώς πλέον δεν θα είναι βιώσιμα. Συγκεκριμένα η δήλωση στο euro2day.gr
«Η παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας συνεπάγεται σημαντικό κόστος, το οποίο περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση του απαραίτητου εξοπλισμού, τη συνεχή τροφοδοσία των ΑΤΜ με μετρητά, το ενοίκιο του χώρου, τα κόστη τηλεπικοινωνιών και ασφάλειας, τα κόστη εκκαθάρισης των συναλλαγών, κ.α.
Η επιβολή οριζόντιου πλαφόν σε όλους τους παρόχους της υπηρεσίας αυτής και μάλιστα ανεξαρτήτως τοποθεσίας, δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στη λειτουργία ενός δικτύου ΑΤΜ, ιδίως σε απομακρυσμένες ή νησιωτικές περιοχές.
Σε αντίθεση με τις τράπεζες, ένας ανεξάρτητος πάροχος όπως η εταιρεία μας δεν έχει απευθείας σχέσεις με τους καρτούχους-πελάτες που συναλλάσσονται στα ΑΤΜ. Δηλαδή, η διαχείριση του δικτύου ΑΤΜ αποτελεί για εμάς τη μοναδική δραστηριότητα και πηγή εσόδων, ενώ για τις τράπεζες είναι συμπληρωματική προς τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες για τους πελάτες τους. Επομένως, τα έσοδα από τις συναλλαγές είναι κρίσιμα για τη βιωσιμότητα του δικτύου μας.
Και με τη βούλα πλέον το χαράτσι του 1.5 ευρώ στις συναλλαγές
Η γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα της χώρας μας, με τον υψηλό αριθμό νησιών και απομακρυσμένων περιοχών, συνεπάγεται υψηλό κόστος λειτουργίας των ΑΤΜ. Σε συνδυασμό με τη χρονικά περιορισμένη τουριστική περίοδο και τον μικρό αριθμό εγχώριων συναλλαγών τους υπόλοιπους μήνες, είναι βέβαιο ότι ένα χαμηλό πλαφόν θα καταστήσει μη βιώσιμο το μεγαλύτερο ποσοστό όλων των ΑΤΜ στην ελληνική επικράτεια, με άμεσες αρνητικές συνέπειες τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.
Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παρέμβαση που δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας. Μια εσφαλμένα σχεδιασμένη παρέμβαση θα οδηγήσει σε μαζική απόσυρση ΑΤΜ από νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, θα περιορίσει την πρόσβαση σε μετρητά και θα επιφέρει πλήγμα στις τοπικές οικονομίες».
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.