Η πρώτη αμερικανική απόπειρα προσεδάφισης στο Φεγγάρι μετά από 50 χρόνια δυστυχώς αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα λίγο μετά την απογείωση. Η Astrobotic εκτόξευσε στις 8 Ιανουαρίου το Lander Peregrine. Περίπου επτά ώρες αργότερα, η εταιρεία ενημέρωσε πως αντιμετώπισε μια ανωμαλία κατά την διάρκεια της αποστολής.

Το Peregrine Lander παραδίδει με ακρίβεια και ασφάλεια ωφέλιμα φορτία σε σεληνιακή τροχιά και στη σεληνιακή επιφάνεια. Τα ωφέλιμα φορτία μπορούν να τοποθετηθούν πάνω ή κάτω από τα διάφορα επίπεδα του σκάφους, μέσα ή έξω από τα περιβλήματα, και μπορούν να παραμείνουν προσκολλημένα ή να αναπτυχθούν ανάλογα με τις ανάγκες τους, αναφέρει η ιστοσελίδα της Astrobotic.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως όταν μιλάμε για ωφέλιμο φορτίο στο διάστημα είναι το μέρος ενός διαστημικού σκάφους με όργανα και εξοπλισμού που αναμεταδίδει πληροφορίες στη Γη. Σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις, το Peregrine μεταφέρει 20 ωφέλιμα φορτία, συμπεριλαμβανομένων πέντε επιστημονικών οργάνων της NASA.

Το Peregrine Lander έχει πέντε φάσεις αποστολής σύμφωνα με την Astrobiotic. Έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη όπως και τη δεύτερη, τον διαχωρισμό από τον πύραυλο Vulcan. Ωστόσο, λίγο μετά τον διαχωρισμό του από τον πύραυλο, αντιμετώπισε ένα πρόβλημα.

Τα συστήματα αεροηλεκτρονικής που κατασκευάστηκαν από την Astrobotic, συμπεριλαμβανομένης της κύριας μονάδας χειρισμού εντολών και δεδομένων, καθώς και οι ελεγκτές θερμικής ενέργειας, πρόωσης και ισχύος, ενεργοποιήθηκαν και λειτούργησαν όπως αναμενόταν. Μετά την επιτυχή ενεργοποίηση των συστημάτων πρόωσης, το Peregrine εισήλθε σε πλήρως λειτουργική κατάσταση. Δυστυχώς, παρουσιάστηκε μια ανωμαλία, η οποία εμπόδισε το διαστημικό σκάφος να επιτύχει έναν σταθερό προσανατολισμό προς τον ήλιο. Η ομάδα ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο καθώς η κατάσταση εξελίσσεται και θα παρέχει ενημερώσεις καθώς λαμβάνονται και αναλύονται τα δεδομένα, αναφέρει η ανακοίνωση.

Μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί η αποστολή αλλά το μέλλον προδιαγράφεται ήδη δύσκολο.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και ερωτώ τώρα εγώ …..πως γίνεται να πήγαμε στην Σελήνη πριν 64 χρόνια και δεν μπορούμε να πάμε τώρα;…….

  2. Οι τότε μηχανικοί δεν υπάρχουν πια. Τα παλιά συστήματα είναι ασύμβατα με τα νέα. Είναι σαν να προσπαθείς να πάρεις περιεχόμενο από δισκέτα σε σύγχρονο υπολογιστή. Και η ΝΑΣΑ είναι η μόνη με πείρα

  3. Περιμένουμε την Nasa μετά από 60 χρόνια να προσγειωθεί στο φεγγάρι με κάμερες 4κ-8κ και να μας αποδείξει ότι μπορεί, μέχρι τότε δεν τους πιστεύω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.