Ζούμε σε έναν πανέμορφο πλανήτη και είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε πως είμαστε απλά πάνω σε ένα βράχο που τρέχει μέσα στο ηλιακό μας σύστημα. Ακόμα πιο εύκολο είναι να ξεχάσουμε πως μπορεί ο δικός μας βράχος να συγκρουστεί με άλλους διαστημικούς βράχους, την στιγμή που εμείς δεν αισθανόμαστε πως κινούμαστε. Αν έχετε πάντως την επιθυμία να τρομάξετε και να αισθανθείτε στο έλεος της φύσης και του διαστήματος, μπορείτε να μπείτε στη σελίδα της NASA Eyes on Asteroids και να δείτε πόσοι αστεροειδείς περνάνε κοντά από την Γη και πόσο κοντά περνάνε.

Η NASA και άλλα παρατηρητήρια, παρακολουθούν τις τροχιές αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν στο ηλιακό μας σύστημα, προσέχοντας για αντικείμενα μεγαλύτερα των 140 μέτρων που περνάνε πολύ κοντά από τη Γη, όπως ο αστεροειδής Apophis, και θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές αν συγκρουστούν μαζί μας. Σε αυτά τα αντικείμενα δίνεται μια βαθμολογία στην κλίμακα Palermo.

“Η κλίμακα συγκρίνει την πιθανότητα της ανιχνευθείσας πιθανής πρόσκρουσης με τον μέσο κίνδυνο που τίθεται από αντικείμενα ίδιου μεγέθους ή μεγαλύτερου κατά τη διάρκεια των ετών μέχρι την ημερομηνία της πιθανής πρόσκρουσης”, εξηγεί το Κέντρο για μελέτες αντικειμένων κοντά στη Γη της NASA . “Αυτός ο μέσος κίνδυνος από τυχαίες επιπτώσεις είναι γνωστός ως κίνδυνος υποβάθρου. Για λόγους ευκολίας, η κλίμακα είναι λογαριθμική, επομένως, για παράδειγμα, μια τιμή της κλίμακας Παλέρμο -2 υποδεικνύει ότι το ανιχνευμένο συμβάν δυνητικού αντίκτυπου είναι μόνο 1 τοις εκατό τόσο πιθανό όσο ένα τυχαίο γεγονός υποβάθρου  που συμβαίνει στα ενδιάμεσα έτη, η τιμή μηδέν υποδηλώνει ότι το μεμονωμένο συμβάν είναι εξίσου απειλητικό με τον κίνδυνο υποβάθρου και η τιμή +2 δείχνει ένα συμβάν που είναι 100 φορές πιο πιθανό από μια πρόσκρουση υποβάθρου από ένα αντικείμενο ίδιου μεγέθους πριν από την ημερομηνία της πιθανής πρόσκρουσης».

Apophis
Ο αστεροειδής Apophis

Στα αντικείμενα δίνεται επίσης μια πιο φιλική βαθμολογία ” Τορίνο ” 0-10, με βαθμολογία 0 που σημαίνει ότι η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι περίπο μηδενική, και 10 που σημαίνει “μια σύγκρουση είναι βέβαιη, ικανή να προκαλέσει παγκόσμια κλιματική καταστροφή που μπορεί να απειλήσει την το μέλλον του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε, είτε επηρεάζει τη γη είτε τον ωκεανό». Αυτά είναι χρήσιμα με χρωματική κωδικοποίηση σε πράσινο, κίτρινο και κόκκινο, για να διευκρινιστεί η κατάσταση στο κοινό.

Όλα αυτά τα χρόνια, τα πιο επικίνδυνα αντικείμενα έφτασαν μέχρι το επίπεδο 4, που είναι το υψηλότερο της κίτρινης ζώνης.

«Μια στενή συνάντηση, που αξίζει την προσοχή των αστρονόμων», εξηγεί η NASA για το επίπεδο. “Οι τρέχοντες υπολογισμοί δίνουν 1 τοις εκατό ή μεγαλύτερη πιθανότητα σύγκρουσης ικανή για ευρεία καταστροφή. Πιθανότατα, οι νέες τηλεσκοπικές παρατηρήσεις θα οδηγήσουν σε εκ νέου ανάθεση στο Επίπεδο 0. Αξίζει την προσοχή του κοινού και των δημοσίων αξιωματούχων εάν η συνάντηση απέχει λιγότερο από μια δεκαετία μακριά”.

Ωστόσο, περαιτέρω παρατηρήσεις τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους το ανέβασαν στο επίπεδο 4 λόγω της πιθανότητας 1,6% να μας χτυπήσει ο αστεροειδής το 2029. Περαιτέρω παρατηρήσεις απέκλεισαν μια σύγκρουση το 2029, καθώς και το 2036 και το 2068, αν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν στενές συναντήσεις.

Επί του παρόντος, δεν έχουμε κάποιο γνωστό αντικείμενο με βαθμολογία πάνω από το 0 στην κλίμακα Τορίνο. Ωστόσο, υπάρχουν αντικείμενα που απαιτούν περαιτέρω παρατηρήσεις, με βαθμολογία -0,93 και -1,59 στην κλίμακα Palermo, στα οποία δεν έχει δοθεί βαθμολογία Τορίνο καθώς οι πιθανές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα πάνω από 100 χρόνια στο μέλλον.

Ο (29075) 1950 DA , ένα αντικείμενο πλάτους 1,3 χιλιομέτρων, βαθμολογείται με -0,93 λόγω μιας «δυνητικά πολύ κοντινής» προσέγγισης στη Γη στις 16 Μαρτίου 2880 . Αυτό πιθανότατα θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια, καθώς γίνονται περισσότερες παρατηρήσεις.

Στη λίστα είναι και ο διάσημος αστεροειδής Bennu, που βρίσκεται στο -1.59 τις κλίμακας Palermo. Θα κάνει πολλές κοντινές διελεύσεις από την Γη και τη Σελήνη. Τον Σεπτέμβριο του 20125 θα περάσει εντός 0,00143 Αστρονομικών Μονάδων (AU) της Γης, με 1 AU να είναι η απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου, Αυτό είναι 213.925 χιλιόμετρα, που είναι αρκετά κοντά από διαστημικής άποψης.

Βέβαια, στις 13 Απριλίου 2029, ο Apophis θα περάσει ξυστά από τη Γη, στα 23.239 χιλιόμετρα. Αν σκεφτούμε πως το φεγγάρι απέχει 383.400 χιλιόμετρα από την Γη, μιλάμε για μια πολύ κοντινή συνάντηση. Πρακτικά ο Apophis θα περάσει σε υψόμετρο που πετάνε αρκετοί από τους δορυφόρους της Γης.

Μέχρι στιγμής, οι αστρονόμοι είναι σε θέση να προβλέψουν την ακριβή τροχιά των γνωστών αστεροειδών, μέχρι και 100 χρόνια στο μέλλον. Τα καλά νέα είναι πως για τα επόμενα 100 χρόνια, δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάποιον αστεροειδή, πάνω από 140 μέτρα, που ν αέχει σημαντικές πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη.

Ο Ήλιος αντιστρέφει το μαγνητικό του πεδίο και επηρεάζει τη Γη

Τώρα έρχεται μια νέα ομάδα, με επικεφαλής τον Oscar Fuentes-Muñoz, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Boulder, που θέλει να πάει την παρατήρηση ένα βήμα παρακάτω, προβλέποντας τις τροχιές των μεγαλύτερων αστεροειδών, 1.000 στο μέλλον.

Η παρατήρηση των διαστημικών αντικειμένων είναι μια μεγάλη πρόκληση. Οι τροχιές των αστεροειδών έχουν πιθανότητες να αλλάξουν στο μέλλον, αν συναντηθούν με άλλα αντικείμενα στο ηλιακό μας σύστημα. Ακόμα και έτσι, οι πιθανότητες για μια τεράστια σύγκρουση πριν από το 3.000 μ.Χ. παραμένει αρκετά χαμηλή, σύμφωνα με την ομάδα.

Αν και οι πιθανότητες σύγκρουσης με τον Apophis είναι μικρές, η πολύ κοντινή συνάντηση μαζί του το 2029, είναι κάτι που κρατάει την NASA σε εγρήγορση και σίγουρα είναι ένας αστεροειδής που πρέπει να παρακολουθούμε.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.