Τα παραισθησιογόνα μανιτάρια περιέχουν μια ουσία, την ψιλοκυβίνη και από ότι φαίνεται μπορεί να έχει περισσότερα οφέλη, πέρα από το νοητικό επίπεδο. Μια σε ανθρώπινα κύτταρα και σε ποντίκια, βρήκε τα πρώτα πειραματικά στοιχεία πως η ένωση μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία και να καταπολεμήσει τη γήρανση.

Η ψιλοκυβίνη είναι ψυχεδελικό και συνήθως μελετάται για τις δυνατότητες του σαν θεραπεία για την κατάθλιψη, το άγχος και άλλες νευρολογικές διαταραχές. Όμως μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις του στη βιολογική γήρανση.

Για τη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Emory και το Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ το δοκίμασαν σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων και σε ζωντανά ποντίκια. Και οι δύο περιπτώσεις έδειξαν δραστικές παρατάσεις της διάρκειας ζωής – τα επεξεργασμένα κύτταρα έζησαν περισσότερο από 50% περισσότερο από τα μη επεξεργασμένα, ενώ τα θεραπευμένα ποντίκια είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε όλη την περίοδο.

«Αυτή η μελέτη παρέχει ισχυρές προκλινικές ενδείξεις ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί να συμβάλλει στην πιο υγιή γήρανση – όχι μόνο σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά και σε καλύτερη ποιότητα ζωής στα επόμενα χρόνια», λέει ο Ali John Zarrabi, γιατρός παρηγορητικής φροντίδας στο Emory.

ψιλοκυβίνη
Ποσοστό επιζώντων ποντικών κατά τη διάρκεια της 10μηνης περιόδου μελέτης. (Kato et al., npj Aging 2025)

Ινοβλάστες δέρματος ενήλικων ανθρώπων και εμβρυϊκών πνευμόνων υποβλήθηκαν σε αγωγή με ψιλοκίνη, μια ένωση που διασπάται σε ψιλοκυβίνη μέσω του μεταβολισμού του σώματός μας. Στη συνέχεια, τα κύτταρα παρακολουθήθηκαν μέχρι να φτάσουν σε γήρανση , μια κατάσταση όπου ουσιαστικά «εξαντλούνται» οι κυτταρικές διαιρέσεις και αδρανοποιούνται.

Σε συγκεντρώσεις 100 μικρογραμμαρίων, τα επεξεργασμένα πνευμονικά κύτταρα έφτασαν σε γήρανση 57% πιο αργά, σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα. Παρόμοια ανταπόκριση είχαν και τα δερματικά κύτταρα, που παρουσίασαν αύξηση ζωής 51%.

Στις μελέτες σε ποντίκια, θηλυκά ποντίκια ηλικίας 19 μηνών (το περίπου ισοδύναμο ηλικίας 60 έως 65 ετών στους ανθρώπους) έλαβαν μηνιαία δόση ψιλοκυβίνης. Μετά από 10 μήνες θεραπείας, το 80% των ποντικών που έλαβαν ψιλοκυβίνη ήταν ακόμα ζωντανά, σε σύγκριση με το 50% της ομάδας ελέγχου.

Η μεγάλη έλξη! Κάτι τραβάει τον γαλαξία μας σε μια άγνωστη δομή 300.000.000 έτη φωτός μακριά

Αν και τα σημάδια της γήρανσης δε μελετήθηκαν τόσο μεθοδικά, τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία φάνηκε να έχουν λιγότερα χαρακτηριστικά γήρανσης, όπως μειωμένη ποιότητα τριχώματος και μεγαλύτερο αριθμό λευκών τριχών.

«Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τη σκοπιμότητα της θεραπείας με ψιλοκυβίνη σε ηλικιωμένους ενήλικες», γράφουν οι ερευνητές.

«Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για τον εντοπισμό βελτιστοποιημένων πρωτοκόλλων για θεραπευτική αποτελεσματικότητα, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας έναρξης της θεραπείας, της συχνότητας και της δόσης των θεραπειών, και για να προσδιοριστεί εάν η θεραπεία επηρεάζει τη μέγιστη διάρκεια ζωής».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό npj Aging.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.