Οι μηχανικοί της NASA πραγματοποίησαν ένα απίστευτο κατόρθωμα, κάνοντας κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Το Voyager 1 βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απόσταση 25 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από την Γη, όμως η ομάδα πίσω από το τεράστιο πρόγραμμα κατάφερε να επισκευάσει τους προωθητήρες του διαστημικού σκάφους, που δεν έχουν λειτουργήσει από το 2004! Μάλιστα, κατάφεραν να το κάνουν πριν η κεραία με την οποία επικοινωνούμε με αυτό, όπως επίσης και ο αδερφός του το Voyager 2, τεθούν εκτός λειτουργίας για μήνες αναβαθμίσεων!

Το Voyager 1 περιπλανιέται στο διάστημα από τις 5 Σεπτεμβρίου 1977! Έχοντας ολοκληρώσει την κύρια αποστολή του, που ήταν η παρατήρηση των τεράστιων αέριων γιγάντων του ηλιακού μας συστήματος, έβαλε πορεία για να φτάσει μακρύτερα από κάθε άλλο διαστημόπλοιο της ανθρωπότητας, βγαίνοντας έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Τώρα, 48 χρόνια μετά, πολλά από  τα όργανά του έχουν σταματήσει να λειτουργούν για να διατηρήσουμε ενέργεια, ώστε να παραμείνει όσο περισσότερο γίνεται, λειτουργικό.

Οι προωθητήρες είναι πολύ σημαντικοί για τη λειτουργία του Voyager 1, καθώς είναι  αυτοί που διατηρούν την κεραία του σκάφους στραμμένοι προς τη Γη. Οι μηχανικοί της NASA κατάφεραν να ξαναζωντανέψουν τους εφεδρικούς προωθητήρες, που ήταν κλειστοί 21 χρόνια, καθώς είχαν παρουσιάσει βλάβη. Οι μηχανικοί έκαναν τα πάντα να τους αναβιώσουν, καθώς οι βασικοί προωθητήρες αναμένεται να σταματήσουν να λειτουργούν το φθινόπωρο, λόγω της συσσώρευσης υπολειμμάτων. Αρχικά, για να αποφευχθεί ο σχηματισμός συσσωρεύσεων στους σωλήνες, η ομάδα της αποστολής τους ενεργοποίησε όλους κατά καιρούς, αλλά το 2004, οι κύριοι κυλιόμενοι προωθητήρες είχαν ένα πρόβλημα. Δύο μικροί εσωτερικοί θερμαντήρες έχασαν την ισχύ τους. Το πρόβλημα θεωρήθηκε ανεπίλυτο.

«Νομίζω ότι εκείνη την εποχή, η ομάδα ήταν εντάξει με το να αποδεχτεί ότι οι κύριοι προωθητήρες κύλισης δεν λειτουργούσαν, επειδή είχαν μια απόλυτα καλή εφεδρική υποστήριξη», είπε σε μια δήλωση ο Kareem Badaruddin, διευθυντής αποστολής Voyager στο JPL, το οποίο διαχειρίζεται την αποστολή για τη NASA . «Και, ειλικρινά, πιθανότατα δεν πίστευαν ότι οι Voyager θα συνέχιζαν να λειτουργούν για άλλα 20 χρόνια».

Με την παύση της επικοινωνίας να ήταν προ των πυλών, από τις 4 Μάϊου μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2026, η NASA ήθελε να είναι σίγουρη πως έχει προβλέψει όλα τα προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν. Όμως οι αναβαθμίσεις στο Σταθμό Deep Space 43 δε γινόταν να αναβληθούν. Ο Σταθμός διαθέτει μια τεράστια κεραία 70 μέτρων και βρίσκεται στην Καμπέρα της Αυστραλίας. Αποτελεί μέρος του Deep Space Network της NASA και είναι η ισχυρότερη από τις κεραίες του δικτύου. Αυτή είναι και η μόνη κεραία που μπορεί να επικοινωνήσει με τα Voyagers που είναι πλέον στο διαστρικό χώρο.

Η εργασίες αναβάθμισης της κεραίας όμως, ήταν αυτό που οδήγησε την ομάδα να επανεξετάσει το πρόβλημα του κύριου προωθητήρα. Πίστευαν ότι μια διαταραχή σε ένα κύκλωμα μπορεί να είχε «ενεργοποιήσει έναν διακόπτη» στο σύστημα. Αν μπορούσαν να τον ενεργοποιήσουν ξανά με μια εντολή, υπήρχε πιθανότητα να λειτουργήσουν ξανά.

Φυσικά, με τα σκάφη να είναι τόσο μακριά, τίποτα δε γίνεται χωρίς ρίσκο και κίνδυνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ομάδα έπρεπε να ενεργοποιήσει τους αδρανείς, κύριους προωθητήρες και στη συνέχεια να προσπαθήσει να διορθώσει το πρόβλημα με τον θερμαντήρα. Αν όμως το αυτόματο σύστημα διεύθυνσης μετρούσε μια μετατόπιση στο σκάφος, θα πυροδοτούσε τον προωθητήρα πριν από τη θέρμανση και αυτό θα προκαλούσε έκρηξη.

To σφάλμα στο Google Maps με τις εναλλακτικές διαδρομές που ταλαιπωρεί τους χρήστες

Αυτό είναι ακόμα πιο πολύπλοκο από ότι ακούγεται, δεδομένου πως το σκάφος είναι τρομερά μακριά από τη Γη. Αυτό σημαίνει πως οι εντολές που στέλνουν οι μηχανικοί, χρειάζονται πάνω 23 ώρες για να φτάσουν στο σκάφος και χρειάζονται άλλες 23 ώρες για να φτάσει η απάντηση για την επιβεβαίωση στη Γη. Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα εκτέλεσε τον ελιγμό και προσπάθησε να αλλάξει ξανά τους θερμαντήρες, και λειτούργησε. Οι κύριοι προωθητήρες λειτούργησαν ξανά.

«Ήταν μια τόσο ένδοξη στιγμή. Το ηθικό της ομάδας ήταν πολύ υψηλό εκείνη την ημέρα», δήλωσε ο Τοντ Μπάρμπερ, επικεφαλής της πρόωσης της αποστολής στο JPL. «Αυτοί οι προωθητήρες θεωρήθηκαν νεκροί. Και αυτό ήταν ένα εύλογο συμπέρασμα. Απλώς ένας από τους μηχανικούς μας είχε αυτή την εικόνα ότι ίσως υπήρχε αυτή η άλλη πιθανή αιτία και ήταν διορθώσιμη. Ήταν ένα ακόμη θαύμα που σώζει το Voyager».

Το Voyager είναι το αγαπημένο σκάφος όλης της ανθρωπότητας. Ήταν το πρώτο σκάφος που φωτογράφησε τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και που μας επέτρεψε να δούμε για πρώτη φορά σε υψηλή ανάλυση τη γειτονιά μας, αλλά και τη Γη. Τώρα πλέει στον διαστρικό χώρο, έξω από ηλιακά συστήματα και μας δίνει πολύτιμές πληροφορίες για όσα υπάρχουν εκεί!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.