Micro_SD_card

Ας δούμε και ένα θέμα που μας επείγει άμεσα.. Καταρχήν, ας θυμηθούμε παλαιότερα πως ήταν τα κινητά με την κάρτα SD. Όλοι, (ή έστω σχεδόν όλοι) πριν μία 5ετία είχαμε κάποιο κινητό με υποδοχή SD ή και M2 (στα μοντέλα Sony Ericsson) και μάλιστα ήταν η εποχή που φορτώναμε συνεχώς τις κάρτες με τραγούδια, εικόνες , βίντεο ακόμα και παιχνίδια (τα οποία , όπως πάντα «σπασμένα» από το διαδίκτυο!) και όλοι με ένα κινητό στο χέρι να στέλνουμε ο ένας στον άλλον με Bluetooth το hit της ημέρας.

Μέχρι εκείνη την εποχή , που μπορούσαμε να κάνουμε οτιδήποτε στην κάρτα αποθήκευσης μας, όλα ήταν μια χαρά!! Αργότερα εμφανίστηκε το λειτουργικό Android , να μας καταπλήσσει στις πρώτες συσκευές που είχαν βγει τότε (αν θυμάμαι καλά τα πρώτα Sony Ericsson Xperia Mini). Ως κάτι διαφορετικό, όλοι το υποδεχθήκαμε με ανοικτές αγκάλες, χωρίς όμως να γνωρίζουμε κάποια μικρά «παραθυράκια» του λειτουργικού αυτού.

Android-Market-Google-PlayΣτα πρώτα Android που κυκλοφόρησαν, οι χρήστες μπορούσαν , συνδέοντας το Smartphone τους στον υπολογιστή, να μεταφέρουν οτιδήποτε θέλουν αλλά και να κατεβάσουν από το τότε Android Market, οποιαδήποτε εφαρμογή αποθηκεύοντας την στην κάρτα μνήμης. Πλέον όμως αν έχετε παρατηρήσει, στις τελευταίες εκδόσεις android οι επιλογές είναι ελάχιστες ως προς την αποθήκευση και ακόμα και δυσλειτουργικές όταν προσπαθήσει κάποιος να αποθηκεύσει μία εφαρμογή στην κάρτα SD και να προσπαθήσει να τρέξει την εφαρμογή. Υπάρχει ενδεχόμενο ακόμα και να περιμένετε για πάντα να ανοίξει… και να μην γίνει ποτέ. Προσπαθήσατε και εσείς να κάνετε μεταφορά κάποιας εφαρμογής και δεν γινόταν και τώρα σας «τρώει» χώρο στην εσωτερική αποθήκευση; Για ποιο λόγο όμως γίνονται όλα αυτά; Γιατί εν τέλει αυτή η Google «μισεί» τις κάρτες; Τι τις κάνει δυσλειτουργικές; Ας δούμε παρακάτω κάποια θεματάκια που μπορεί να δημιουργούν «εντάσεις» στην σχέση Google με SD Card

 

Τεχνικής Φύσεως προβλήματα…

Χμμ, και τι εννοώ με αυτό; Ας το πάρουμε σιγά σιγά. Πως θα γίνεται να έχουμε μία εφαρμογή που χρησιμοποιεί συνέχεια το κινητό μας σε μία «μετακινούμενη» κάρτα;(και όταν λέω μετακινούμενη, το αναφέρω διότι είμαστε και λίγο «σπαστικοί» προς το κινητό μας , όταν απλά βγάζουμε την κάρτα χωρίς καν να το ρωτήσουμε!)  Είναι σαν να έχουμε έναν υπολογιστή και να κάνουμε εγκατάσταση προγράμματος σε εξωτερικό σκληρό, και να μην φτάνει αυτό.. Να τον αποσυνδέουμε κιόλας. Ε, εσείς τι λέτε να γίνει; Το μόνο σίγουρο που θα γίνει (εάν σε λίγα χρόνια, μιλάνε και οι υπολογιστές) , θα είναι να μας βρίζουν ακόμα και τα Smartphones σε συνεργασία με τα PCs!

Προβλήματα Copyright

Πάμε και στα ωραία! Να υποθέσω πως θυμάστε τι έγραψα παραπάνω, κάτι για «σπασμένα» παιχνίδια , και κάτι τέτοια; Έλα, μην κάνετε πως δεν ακούσατε! Είναι πλέον παγκοσμίως γνωστό πως δεν υπάρχει άνθρωπος τεχνολογίας ο οποίος να μην είχε βάλει έστω και μία φορά κάποια crackαρισμένη εφαρμογή! Όχι ότι τόσα χρόνια δεν γνώριζαν τι πρέπει να κάνουν όλοι οι Developers… Απλά πλέον, δημιουργώντας το Play Store αποφάσισαν να το κάνουν όπως η Apple με το App Store. Δηλαδή; Να υπάρχουν πνευματικά Δικαιώματα της εφαρμογής. Χμ, Και ποιος ενδιαφέρεται για αυτά; Τι μας νοιάζει εμάς; Εμάς μπορεί να μην μας νοιάζει, αλλά εάν υπήρχε η δυνατότητα, να αντιγράψουμε όλη την εφαρμογή στην κάρτα SD , και ειδικά κάποια αγορασμένη εφαρμογή, θα ήταν πάρα πολύ απλό, να κάνουμε ένα ripping σε μία άλλη συσκευή, και ούτε γάτα ούτε ζημιά! Και με αυτόν τον τρόπο, απλά δεν θα υπήρχε Copyright! Διότι όλοι οι άνθρωποι , είναι αλήθεια, πως πάντα κοιτάμε στην παρανομία… Και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί!

 

 

Και με όλα αυτά, εάν έχετε παρατηρήσει, τα πιο καινούρια μοντέλα Smartphones δεν περιέχουν στην συσκευασία κάρτα SD. Δεν το κάνουν για συγκεκριμένο σκοπό, απλά πλέον γίνεται αυτό για να αγοράσουμε κάποια ίσως κάρτας πολύ μεγαλύτερης χωρητικότητας (όπως 32 ή 64 GB) μόνο για προσωπική χρήση στην ουσία.. Και όχι για να κάνουμε «αντιγραφές» εφαρμογών ή οτιδήποτε έχει Copyrights.

Πάντως, σκεπτόμενη με όλα αυτά τα προβλήματα που προκαλεί η καθ’ αυτού σύνδεση της κάρτας SD με το λειτουργικό της Google, μπορώ να πω, πως υπάρχουν ιδέες για την διευκόλυνση του θέματος αυτού, χωρίς να γίνεται η ζωή μας τόσο δύσκολη..!
imei_promptΜία γνώμη μου θα ήταν να υπάρχει Κρυπτοϋπογραφή με βάση το ΙΜΕΙ της συσκευής (που είναι μοναδικό για την καθεμία) , ώστε εάν προσπαθήσει έστω κάποιος να αντιγράψει σε κάποια άλλη συσκευή κάποια τυχόν εφαρμογή, απλά να μην εκτελείται ή να είναι μη αναγνώσιμη! Τι απλό! Ή έστω να υπάρχει κάποιο κρυφό Partition ίσως ώστε να αποθηκεύονται εκεί τα αρχεία των εφαρμογών με την προϋπόθεση να υπάρχει και κάποιο Google ID ανά χρήστη. Λύσεις πάντως υπάρχουν!

Ποια η δική σας γνώμη για το θέμα;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. παίρνεις μια 32GB SD Class 10, τη φορμάρεις ως ext4 και αντιγράφεις όλα τα περιεχόμενα του /data εκεί. Την κάνεις μετά mount από adb σαν /data και φτιάχνεις ένα script που να το κάνει αυτό σε κάθε boot (χρειάζεται kernel με initrd). Τέλος.

  2. Νομίζω, πως η αρθρογράφος, ψάχνει γνώμες, οι οποίες είναι στο μυαλό των κατασκευαστών σαν νόμιμες και αποδεκτές. Το root, δεν νομίζω να το “αγαπάει” η Google.

    • Δεν μας απασχολεί τι ‘αγαπάει’ η Google. Από την στιγμή που αγοράζω μια συσκευή είναι ιδιοκτησία μου και κάνω ότι θέλω.

  3. Τα tablets δεν εχουν ΙΜΕΙ. Το ΙΜΕΙ μπορεί να αλλάξει εύκολα. Αλλά ακόμη και έτσι, οι εφαρμογές θα εξακολουθήσουν να σπάνε για πλάκα, όπως στο appstore.

    • Τα tablets που ΔΕΝ έχουν 3G ή 4G δυνατότητες ΔΕΝ έχουν IMEI. Όλα τα άλλα, έχουν κανονικά.
      Πιστεύω, πως θα συμφωνήσεις με το γεγονός, πως αν θες κάτι να το κλειδώσεις, μπορείς, και αν θες, μπορείς να το κάνεις και μη παραβιάσιμο (με την έννοια, πως θα είναι τόσο complex η διαδικασία, άρα θα είναι άδικος κόπος). Σίγουρα, όλα ξεκλειδώνουν. Το θέμα είναι γιατί.
      Ο λόγος προφανής και αναμενόμενος. Τσάμπα διαφήμιση. Θα “εθίσεις” τον άλλον στο λογισμικό σου (αφήνοντας, φαινομενικά, εύκολο το σπάσιμο) και μετά από καιρό θα το κάνεις όλο και στεγανότερο, με αποτέλεσμα να πας βήμα-βήμα το χρήστη και να υποχρεωθεί να το αγοράσει.
      Επειδή, μπορούμε να ανοίξουμε τεράστια συζήτηση, ψάξε εντός των ημερών, ένα άρθρο που θα γράψω σχετικά 😉

  4. Απάντηση προς:
    “Δεν μας απασχολεί τι ‘αγαπάει’ η Google. Από την στιγμή που αγοράζω μια συσκευή είναι ιδιοκτησία μου και κάνω ότι θέλω.”

    Μπορεί να είναι ιδιοκτησία σου, δεν αντιλέγω. Αλλά όταν αγοράζεις κάτι έχει και κάποια δικαιώματα από πίσω… Όπως π.χ. ένα CD το οποίο (κανονικά) δεν πρέπει να το κάνεις Copy , άσχετα ότι το κάνουν όλοι. Άρα και σε αυτή την περίπτωση αφού το CD το έχεις αγοράσει (άρα είναι δικό σου!) παρόλα αυτά απαγορεύεται αυτό. Έτσι οτιδήποτε αγοράζουμε μπορεί να έχει από πίσω και τέτοια θέματα και ας κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε…

  5. Κυρία Βελονάκου είστε “άμπαλη”! Γράφετε απλά για να γράψετε! Αν δεν ήθελαν η εταιρείες τις “κόπιες” παντός τύπου, θα ακολουθούσαν και αντίστοιχη τιμολογιακή πολιτική! Έλεος δηλαδή, γράφουμε απλά για να γράψουμε! Κρυπτογράφηση με ΙΜΕΙ; Γιατί όχι με τη Mac Address του WiFi; Και γιατι να μην οριζουμε μεσα απο την εφαρμογη το directory που βρισκεται η εφαρμογη; Οπως θα εκανες σε ενα Shortcut στα PC απο τα οποια θα φαμε και ξυλο;

    • Τα ραδίκια μπροστά σου φίλε, λύνουν διαφορικές… Ούτε το όνομα δεν ξέρεις να αντιγράψεις σωστά, επίσης το η εταιρείες, γράφεται, οι εταιρείες.
      Δε νομίζω πως “υποχρεώνεται” κανείς να κάνει κρυπτογράφηση με IMEI… Σίγουρα υπάρχουν εκατομμύρια τρόποι. Άλλο εφαρμογή και άλλο το shortcut… Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, γιατί θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε!
      Αρχικά, στην εφαρμογή, γιατί να χρειάζεται να ορίσεις το directory; Τι είναι; Στα PCs γίνεται αυτό, για άλλους λόγους. Σε ένα “μαύρο κουτί”, όπως τα κινητά, δεν χρειάζεται να γίνεται αυτό. Το shortcut, αν το πάρεις από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο δεν θα “τρέξει” το πρόγραμμα (εκτός αν κάνεις shortcut του explorer 😛 ). Το shortcut απλά σου φέρνει στο desktop, ή όπου αλλού θες, μια προκαθορισμένη διαδρομή. Δεν αντιγράφει.
      Τέλος, αν σε δέρνει εσένα ο υπολογιστής σου, αυτό είναι δικό σου θέμα. Εμένα πάντως είναι υπάκουος!

      • Εχεις φαει πολυ ξυλο απο τον υπολογιστη σου και δεν το ξερεις! Αναθεμα κι αν καταλαβες τι ειπα για το Directory. Μιλας για “κινητα” και “μαυρα κουτια”. Αν εχεις iPhone δικαιολογεισαι, αν εχεις Android και μιλας για “μαυρο κουτι” υπαρχουν διαφορες επιλογες με 30 και 20 ευρω για την περιπτωση σου. Οσο για τα ραδικια; Επρεπε να βαλω το επωνυμο σε εισαγωγικα, ξερω πολυ καλα τι εγραψα στην αρχη, εννοια σου. Οσο για το λαθος με το “η”; Δε με δικαιολογω, αλλα θα εκανα πιο τρανταχτα ορθογραφικα λαθη αν ημουν ανορθογραφος. Μαθηματα της δουλειας μου δε δεχομαι, ειδικα οταν μιλαμε για τετοιες περιπτωσεις οπως αυτο το αρθρο.
        Επικη αναλυση της μη-υπαρξης υποδοχης για την καρτα μνημης. Για αυτο αν θες απλα να παρεις ενα SMARTPHONE (ΕΞΥΠΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ) θα προσεξεις παρα πολυ την επιλογη σου, αν θες να κανεις φιγουρα παρε ενα iPhone, που δε θα εχεις και προβλημα με τη μη-υπαρξη υποδοχης για καρτουλα. Εδω δεν εχεις Bluetooth, αυτο θα σε πειραξει; Εγινα… σοφοτερος σημερα. Να μου τη λενε για τα Shortcuts οταν μιλαω για Directory. Το να μεταφερεις μια εφαρμογη και η συσκευη να σε ρωταει οτι το Directory δε βρεθηκε πχ και να το αναζητησει ξανα δε μας περναει απο το μυαλο. Οταν εκτελεις ενα exe (ΠΡΟΣΕΞΕ, exe λεω) μεσα απο ενα Directory και λειπει μια DLL απο το φακελο, θα πεταξεις το exe σε αλλο φακελο, η θα βρεις τη DLL να την επαναφερεις, η εστω να κανεις ξανα registration;
        Ετσι κι εδω η εφαρμογη θα επρεπε να ψαξει το Directory στην καρτα μνημης και εφοσον εχει αφαιρεθει η καρτα μνημης να σε ενημερωνει!
        Γιατι ειπα ολα τα παραπανω περι exe κλπ; Μεχρι και σε μενα μου φαινονται βλακειες και τα λεω μονο για να δεις οτι πολλα μπορουμε να πουμε απλα “για να εχουμε να λεμε”! ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ; Να υπαρχει υποδοχη καρτας ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ για να εχεις προσωπικα data, εικονες, βιντεο κλπ. Ετσι κι αλλιως το App2SD δεν υφισταται πλεον στις νεες εκδοσεις εκτος κι αν κανεις Root που για να κανεις Root κλπ πρεπει να εισαι λιγο πιο ψαγμενος! Αρα τον αρχαριο τον προστατευεις ετσι κι αλλιως απο τετοια σφαλματα.

  6. θελω να ρωτησω το εξης γιατι στο κινητο μου οταν γεμισει η εσωτερικη μνημη με ρωταει αν θελω να συνεχισει στην sd καρτα τις υπολοιπες εφαρμογες απο το play store της google ενω στο tablet λεει το μυνημα : δεν υπαρχει χωρος στον εξωτερικο δισκο usb σαν να μην βλεπει καθολου sd?

  7. πωσ γινετε να μεταφερω απο τον εσωτερικο χορο αποθηκευσης στην καρτα sd φβτογραφιεσ κ μουσικη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.