Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το “Fragmentation” του Android και πόσο αρνητικά (?) επιρρεάζει την εμπειρία χρήσης του.
Ας δούμε λοιπόν τι είναι το “Fragmentation”, και αν όντως μας επιρρεάζει θετικά ή αρνητικά.
Τι είναι το Fragmentation του Android
Στην ουσία Fragmentation ονομάζεται η ποικιλία διαφορετικών συσκευών που κυκλοφορούν με Android. Οι συσκευές αυτές έχουν διαφορετικές εκδόσεις Android, αλλά και διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά (αναλύσεις οθόνης, επεξεργαστή/gpu κτλ)
Γιατί υπάρχει Fragmentation?
Κάθε κατασκευαστής παίρνει μία έκδοση του Android ως “βάση”, στην οποία κάνει τις απαραίτητες αλλαγές ενσωματώνοντας drivers για να παίζει σωστά με το εκάστοτε hardware. Στην συνέχεια ενσωματώνει και κάποιες ακόμα εφαρμογές όπως custom UI κτλ.
Τα θετικά του Fragmentation
Έχουμε την δυνατότητα να αγοράσουμε Smartphone ακριβώς όπως το θέλουμε, σε επεξεργαστή, κάμερα, μπαταρία, χωρητικότητα, έκδοση Android και λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά:
- PRICE: 70ευρώ -> 800+ ευρώ
- MANUF: ACER, Alcatel, ASUS, HTC, Huawei, LG, Motorola, Panasonic, Samsung, Sony (πρώην SE), ZTE (++++)
- CPU: μονοπύρηνοι armv6-v7, διπύρηνοι, τετραπύρηνοι, Snapdragon, Omap, Tegra
- DISP: 2.6in ->5+in ,240×320(qvga) ->1920×1080(1080p)
- CAM: 2MP (OT903D) ->13MP (Xperia T) , front/back
- RAM: >512MB – 2GB
- STOR: από λίγα MB μέχρι 64GB + MicroSD
- BATT: >1000mAh->3100+mAh
- CON: 4G/LTE, NFC, WiFi, Bluetooth κτλ
- MISC: qwerty hard keyboard, fingerprint reader(atrix), usb host κτλ, lapdock (atrix/razr), tabletdock (padfone) κτλ
- OS: (1.5-2.2), 2.3, 4.0, 4.1, 4.2
Τα αρνητικά του Fragmentation
Οι πολλές διαφορετικές αναλύσεις/μεγέθη οθόνης προσθέτουν παραπάνω δουλειά στους developers εφαρμογών. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν scalable τεχνολογίες και σχετικά εργαλεία στο Android SDK για να “διευκολυνθούμε”.
Φυσικά ο κάθε developer κρίνει ποιες συσκευές θα υποστηρίξει. Για παράδειγμα αν κρίνω ότι η εφαρμογή μου δεν τρέχει σωστά σε συσκευές με αργό επεξεργαστή, μπορώ να τις “εξαιρέσω” από το market.
Για παράδειγμα οι devs ενός 3d παιχνιδιού, θα το κάνουν διαθέσιμο μόνον σε όσες συσκευές έχουν συνδιασμό CPU/GPU που μπορεί να το “σηκώσει”.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.