Το Samsung Galaxy S23 Ultra είναι ένα από τα καλύτερα τηλέφωνα Android που μπορείτε να αγοράσετε αυτή τη στιγμή. Αν έχετε ένα, το πρώτο πράγμα που πιθανότατα κάνατε με αυτό, αμέσως αφού το βγάλετε από το κουτί και ολοκληρώσετε την πρώτη ρύθμιση, ήταν να δοκιμάσετε αυτή τη φανταχτερή νέα κάμερα 200MP. Αλλά ίσως το πιο ωραίο κόλπο του τηλεφώνου να αφορά τον τηλεφακό του.

Η ικανότητα αυτών των τηλεφώνων να συνδυάζουν αυτόν τον φακό με πρόσθετο ψηφιακό ζουμ για να τραβήξουν μερικές εκπληκτικά αξιοπρεπείς φωτογραφίες του φεγγαριού έγινε viral πέρυσι με την άφιξη του Galaxy S22 Ultra – και το τελευταίο τηλέφωνο της Samsung είναι εξίσου ικανό για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, έχει ξεσπάσει ένα μικρό σκάνδαλο γύρω από τους ισχυρισμούς ότι αυτές οι λήψεις είναι τεχνητά βελτιωμένες με υπερβολική δόση AI. Αν με ρωτάτε, όμως, το όλο θέμα έχει μεγαλοποιηθεί υπερβολικά. Στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου κακό πράγμα.

Λοιπόν, δεν θα τις αποκαλούσα “ψεύτικες”. Στο κάτω κάτω, στοχεύετε το τηλέφωνό σας στο φεγγάρι και τραβάτε μια φωτογραφία. Αυτό που καταγράφει το τηλέφωνό σας είναι μια πραγματική φωτογραφία του μοναδικού φυσικού δορυφόρου του πλανήτη μας και του ηλιακού φωτός που πέφτει πάνω του και αντανακλάται σε εσάς, δείχνοντας τους εξέχοντες κρατήρες πρόσκρουσης και το σεληνιακό βόθρο. Τίποτα σε αυτό δεν είναι ψεύτικο – αν υπάρχει μισοφέγγαρο ή πανσέληνος, θα φαίνεται το ίδιο σαν να έχετε στρέψει ένα τηλεσκόπιο προς τα πάνω και να το κοιτάξετε.

Αυτό που θα μπορούσατε να θεωρήσετε ότι είναι “ψεύτικο” είναι οι βελτιώσεις του AI που γίνονται στις εικόνες κατά τη διάρκεια της μετα-επεξεργασίας, ώστε να φαίνονται καλύτερα και να διαθέτουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες. Η επεξεργασία φωτογραφιών της Samsung χρησιμοποιεί ένα μοντέλο AI που είναι σε θέση να αναγνωρίζει πότε ένας χρήστης έχει τραβήξει μια φωτογραφία του φεγγαριού, αντιστοιχίζοντας τις πληροφορίες που κατέγραψε η φωτογραφική μηχανή με πιο λεπτομερείς, κοντινές φωτογραφίες του φεγγαριού, προκειμένου να αναδείξει περισσότερες λεπτομέρειες από την εικόνα που έχετε ήδη τραβήξει.

Η οπίσθια κάμερα τηλεφακού 10MP του τηλεφώνου, η οποία χρησιμοποιείται για αυτές τις λήψεις, είναι φυσικά ανίκανη να συλλάβει από μόνη της τόση λεπτομέρεια από το φεγγάρι, τουλάχιστον όχι χωρίς οπτικό ζουμ που φτάνει πολύ παραπέρα από το 10Χ. Θα συλλάβει κάποιες βασικές λεπτομέρειες και θα έχετε εύκολα μια λήψη που θα μοιάζει αόριστα με το φεγγάρι, αλλά μπορεί να φαίνεται πολύ πιο θολή από ό,τι θα ελπίζατε. Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η τεχνητή νοημοσύνη, παίρνει αυτές τις λεπτομέρειες που θα μπορούσατε να συλλάβετε – με υπερμέγεθες υλικό το οποίο δεν χωράει σε ένα smartphone – και συμπληρώνει τα κενά, βελτιώνοντας τη λήψη για εσάς.

Κάποιοι άνθρωποι, ωστόσο, φαίνεται να πίστευαν ότι τα smartphones της Samsung παρήγαγαν αυτές τις τρελές λήψεις του φεγγαριού εντελώς από μόνα τους, με ελάχιστη μετα-επεξεργασία. Εξαιτίας αυτού, πολλοί μπερδεύτηκαν με τη διαπίστωση ότι οι λήψεις φεγγαριού που παράγονται από τα τηλέφωνα στην πραγματικότητα ενισχύονται από ένα μοντέλο AI. Μια ανάρτηση στο reddit που έδειχνε πόση ακριβώς λεπτομέρεια προσθέτει η Samsung ήταν αρκετή για να ακολουθήσει διαμάχη, με πολλούς να δείχνουν τη Samsung για παραπλανητικούς ισχυρισμούς ή ακόμα και για ψευδή διαφήμιση.

Υπάρχει μια τεράστια οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απορρέει από αυτό, και δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ γιατί αυτό είναι τόσο μεγάλο θέμα. Για αρχή, η Samsung δεν κρύβει καν το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει τις λήψεις το φεγγαριού με υπερμεγέθυνση. Η εταιρεία διαθέτει μια σελίδα στα κορεατικά που περιγράφει λεπτομερώς πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το μοντέλο AI, το οποίο χρησιμοποιείται από την κυκλοφορία του Galaxy S21 Ultra πριν από δύο χρόνια.

Η Samsung συζήτησε αρκετά αναλυτικά τι ακριβώς κάνει η μετα-επεξεργασία, πώς την κάνει, και κάτω από ποιες συνθήκες ενεργοποιείται το μοντέλο AI. Μαθαίνουμε ακόμη και για την αντιμετώπιση των ακραίων περιπτώσεων, όπως τι κάνει για να λάβει υπόψη της μη βέλτιστες συνθήκες, όπως το κούνημα της κάμερας ή τα σύννεφα στον ουρανό που εμποδίζουν την προβολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Samsung στέκεται στο ύψος της μετά από αυτήν την πρόσφατη κατακραυγή και αρνείται κάθε παράβαση, εμμένοντας στην προηγούμενη εξήγησή της σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που βελτιώνει αυτές τις φωτογραφίες, αλλά δεν παράγει ψεύτικες.

Η Samsung δεν επιβάλλει καν σε κανέναν αυτή την εμπειρία, και αν αισθάνεστε άσχημα που έχετε τεχνητά βελτιωμένες φωτογραφίες από το φεγγάρι, η απενεργοποίησή τους είναι τόσο απλή όσο η απενεργοποίηση της λειτουργίας Scene Optimizer της εφαρμογής Κάμερας. Θα έχετε αυτές τις φωτογραφίες φεγγαριού ακριβώς όπως τις καταγράφει η κάμερά, απλώς θα είναι πολύ πιο θολές, με πολύ λιγότερες λεπτομέρειες, και όπως αναφέρουν πολλοί “χάλια” – αγνοώντας φυσικά ότι για το υλικό ενός smartphone είναι πολύ καλές.

Αλλά πραγματικά, γιατί να θέλετε να το κάνετε αυτό; Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης στις κάμερες των τηλεφώνων είναι συνηθισμένη αυτή τη στιγμή, και είναι εδώ και χρόνια, είτε το γράφει το module, είτε όχι. Στην περίπτωση της Samsung, είχαμε αυτού του είδους τη βελτιστοποιημένη με AI κάμερα από το Galaxy S10, που κυκλοφόρησε το 2019.

Εκτός κι αν όντως απενεργοποιήσετε κάθε είδος βελτιστοποίησης εικόνας που περιέχει το τηλέφωνό, αυτό σημαίνει ότι όλες οι εικόνες που καταγράφει είναι ένα μείγμα από αυτά που βλέπει ο αισθητήρας και αυτά που αποφασίζουν οι αλγόριθμοι. Αυτό καθιστά τις φωτογραφίες των smartphone ψεύτικες; Όχι, φυσικά όχι. Αυτά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης λειτουργούν όλα με δεδομένα εικόνων του πραγματικού κόσμου και η παρουσία τους είναι απλώς ένα συνηθισμένο μέρος της μετα-επεξεργασίας.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου όχι μόνο οι εικόνες επεξεργασμένες με AI είναι συνηθισμένες, αλλά και αυτό που περιμένουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Όταν επιλέγετε ενεργά να παραλείψετε αυτές τις βελτιστοποιήσεις, οι εικόνες σας θα φαίνονται χειρότερες. Το κάνουν όλοι, από την Apple, μέχρι τη Google και τη Xiaomi, και για καλό λόγο: το λογισμικό προσφέρει έναν ουσιαστικά δωρεάν τρόπο για να κάνετε τις εικόνες να φαίνονται καλύτερες.

Όταν το συνδυάζετε αυτό με τις τακτικές καινοτομίες υλικού που συμβαίνουν με τις κάμερες των smartphone, είναι τόσο δύσκολο να θέλετε να απομακρυνθείτε από τις δυνατότητες που προσφέρονται. Δεδομένων όλων αυτών, έχει πραγματικά τόση σημασία το γεγονός ότι η Samsung πρόσθεσε ένα επιπλέον μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση και τη βελτίωση των εικόνων του φεγγαριού;

Τραβάμε όμως τα όρια στην υπέρβαση της πραγματικότητας από την τεχνητή νοημοσύνη; Θα μπορούσε να διατυπωθεί το επιχείρημα ότι αν αυτό που κάνει η τεχνητή νοημοσύνη είναι να αντικαταστήσει την εικόνα που τραβήξατε με μια άλλη, πιο λεπτομερή, τότε δεν πρόκειται για πραγματική φωτογραφία. Αυτή φαίνεται να είναι η οπτική γωνία την οποία υιοθετούν οι περισσότεροι άνθρωποι που καταφέρονται εναντίον της Samsung εξαιτίας αυτού του γεγονότος αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα και δεν θα το χαρακτήριζα προβληματικό. Σίγουρα, μπορείτε να “ξεγελάσετε” τον αλγόριθμο ώστε να δημιουργήσει μια φωτογραφία Moon που θα έπρεπε να είναι αδύνατη. Αλλά όπως είπαμε, η Samsung ήταν ειλικρινής σχετικά με αυτό εδώ και χρόνια και συνεχίζει να κάνει διαθέσιμη τη λειτουργία επειδή αυτό είναι που πραγματικά θέλει η πλειοψηφία των χρηστών.

Οι βελτιώσεις της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται παντού. Μην ντρέπεστε να ανεβάσετε αυτές τις φωτογραφίες με το φεγγάρι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τις δυνατότητες Space Zoom του τηλεφώνου σας ως τρικ για πάρτι με τους φίλους σας. Αν κάποιος από αυτούς προσπαθήσει να σας πει ότι είναι ψεύτικες, απλώς υπενθυμίστε του ότι και το δικό του iPhone βελτιώνει συνεχώς τις φωτογραφίες του με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ετσι οπως τα λες ειναι. Απο Apple, Samsung , Pixel μέχρι και Xiaomi ολα λειτουργουν πλεον με AI. Εγώ μόνο καλό βλέπω σε αυτό όταν εστιάζει η κάμερα αυτόματα και βελτιώνουν χρώματα και φωτισμό ανάλογα το αντικείμενο. Δηλαδη ποιον πειράζει όταν η κάμερα καταλαβαίνει ότι αυτό που φωτογραφίζουμε είναι φαγητό και έχει έτοιμες ρυθμίσεις για να φαινονται πιο εντυπωσιακες? Ποιον πειράζει όταν θελει να βγαλει ενα έγγραφο και αντί να το επεξεργαστεί και να το εστιάση και να το κόψει αργοτερα, να το κάνει κατευθείαν απο την εφαρμογη της καμερας?? Απλα προσπαθουν να ρίξουν παλι λασπη στη σαμσουνγκ επειδη δεν βρήκαν κάποιο άλλο ελάτωμα στην καινούργια S σειρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.