Tα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δεν έχουν όλοι την ικανότητα να ακούνε μια εσωτερική φωνή. Nέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison εμβαθύνει στο πώς η ζωή χωρίς εσωτερικό μονόλογο επηρεάζει τη γλωσσική επεξεργασία στον εγκέφαλο.

Αυτή η τελευταία μελέτη εισάγει έναν νέο όρο για την κατάσταση της έλλειψης εσωτερικού λόγου: anendophasia. Αυτή είναι συγγενής με την anauralia, έναν όρο που επινοήθηκε το 2021 για τα άτομα που όχι μόνο δεν έχουν εσωτερική φωνή αλλά δυσκολεύονται επίσης να φανταστούν ήχους όπως μουσική ή σειρήνες.

Η ερευνητική ομάδα στρατολόγησε 93 εθελοντές, οι μισοί από τους οποίους ανέφεραν χαμηλά επίπεδα εσωτερικής ομιλίας, ενώ οι άλλοι μισοί περιέγραψαν ότι είχαν έναν πολύ ενεργό εσωτερικό μονόλογο. Οι συμμετέχοντες αυτοί υποβλήθηκαν σε διάφορες εργασίες, όπως η ανάμνηση ακολουθιών λέξεων και η αντιστοίχιση ομοιοκατάληκτων λέξεων μεταξύ τους.

Ο εγκέφαλος κάνει επαναφορά ενώ κοιμόμαστε, αλλά όχι πλήρη

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα άτομα με εσωτερική φωνή είχαν καλύτερες επιδόσεις σε αυτές τις εργασίες σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς. Οι εσωτερικοί ομιλητές επέδειξαν μεγαλύτερη ακρίβεια στην ανάκληση λέξεων και γρηγορότερο ταίριασμα ομοιοκατάληκτων λέξεων. Αυτό υποδηλώνει ότι οι εσωτερικές φωνές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επεξεργασία λέξεων.

Είναι ενδιαφέρον ότι, όταν οι συμμετέχοντες εξέφραζαν προφορικά τις σκέψεις τους αντί να χρησιμοποιούν την εσωτερική τους φωνή, οι διαφορές στις επιδόσεις εξαφανίστηκαν. Αυτό σημαίνει ότι η ακουστική ομιλία μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τον εσωτερικό διάλογο σε ορισμένες καταστάσεις.

Σε εργασίες που αφορούσαν την πολυδιεργασία και τη διάκριση μεταξύ σχημάτων εικόνων, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στις επιδόσεις μεταξύ ατόμων με και χωρίς εσωτερική φωνή. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο η εσωτερική ομιλία επηρεάζει τη συμπεριφορά εξαρτάται από τη συγκεκριμένη εργασία.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο η anendophasia επηρεάζει τον καθένα. Τα πρώτα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα άτομα με “σιωπηλό μυαλό” μπορεί να επεξεργάζονται τις λεκτικές πληροφορίες παρόμοια με τα άτομα με τυπική ακουστική εικόνα. Η διερεύνηση τομέων όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία θα μπορούσε να ρίξει φως στο πώς η ύπαρξη ή η έλλειψη μιας εσωτερικής φωνής επηρεάζει τα μοτίβα σκέψης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.