Πριν από λίγες ώρες δημοσιεύθηκε το report της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της πλατφόρμας καινοτομίας όπως την ονομάζει, στην ουσία μιας ομάδας που διερευνά τις προοπτικές που ανοίγονται με αυτό και τις ενδιαφέρουσες ιδέες που παρουσιάζουν στη κεντρική τράπεζα. Ανέτρεξα σύντομα το pdf του report που δημοσιεύει η ΕΚΤ και έπεσα πάνω σε μια πολύ χρήσιμη λειτουργία που προτάθηκε να επιτρέψει το ψηφιακό ευρώ. Το άρθρο δεν περιλαμβάνει πηγή, καθώς αποτελεί δικό μας περιεχόμενο, το report είναι διαθέσιμο εδώ σε κάθε περίπτωση να το δεις με τα ίδια σου τα μάτια.
Πιο συγκεκριμένα ο λόγος γίνεται για τα Conditional Payments, που για να το καταλάβουμε με απλά Ελληνικά, σημαίνει πληρωμές που πραγματοποιούνται, βασικά ολοκληρώνονται όταν ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί σε ένα σύστημα πληρωμών. Ας το φανταστούμε σαν την πλατφόρμα αγγελιών vendora που οι πληρωμές ολοκληρώνονται εφόσον το αντικείμενο σου έχει σταλεί.
Ας υποθέσουμε ότι ο πελάτης κάνει μια αγορά 100 ευρώ. Τα χρήματα με το ψηφιακό ευρώ θα μεταφέρονται στο λογαριασμό του επαγγελματία, είτε είναι eshop, είτε κάποιος ιδιώτης μόνο όταν το αντικείμενο έχει παραληφθεί, άρα ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις.
Όπως αναφέρει το report της ΕΚΤ:
Η χρήση του ψηφιακού ευρώ για αυτού του είδους τις πληρωμές θα μπορούσε να συμβάλει
- στη μείωση των διαφορών και των αποτυχημένων παραδόσεων,
- στην απλοποίηση των επιστροφών χρημάτων,
- στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ αγοραστών και πωλητών,
- μεγαλύτερη διαφάνεια, καλύτερη προστασία έναντι απάτης.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.