Σχεδόν από τότε που τα σύγχρονα smartphones έχουν γίνει διαθέσιμα, ασχολούμαστε με μικρά κομμάτια πλαστικού, τα οποία αποκαλούνται SIM. Όταν αγοράζεις ένα νέο smartphone, ο πάροχός σου σε προμηθεύει με μια κάρτα SIM, ή τοποθετείς στη συσκευή σου αυτή που ήδη έχεις. Αν και οι SIM κάρτες αποτελούν ένα αναπόσπαστο τμήμα της βιομηχανίας των σύγχρονων smartphones, υπάρχει ένα νέο είδος τεχνολογίας SIM κάρτας. Ίσως με την πάροδο του χρόνου να ακούτε όλο και συχνότερα για την eSIM, η οποία γίνεται όλο και πιο γνωστή, ωστόσο ποια είναι η διαφορά μεταξύ κάρτας SIM και eSIM;
Αν διαθέτεις ένα smartphone με πρόσβαση σε δίκτυο, τότε θα βλέπεις και το όνομα του παρόχου, στην πάνω γωνία. Κάτι τέτοιο, καθίσταται εφικτό, χάρη στην κάρτα SIM που βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος της συσκευής σου, που αναγνωρίζει τη συσκευή και τον τύπο του πακέτου που έχεις επιλέξει από τον πάροχο. Οι κανονικές κάρτες SIM μπορούν να συνδεθούν μόνο με ένα προφίλ, και είναι τυπικά άχρηστες, αν αυτό το profile σταματήσει να χρησιμοποιείται.
Οι κάρτες SIM έρχονται σε διαφορετικά μεγέθη, καθώς οι συσκευές εξελίσσονται και γίνονται όλο και πιο λεπτές. Έχουμε δηλαδή, την κανονική SIM κάρτα, που έχει το μέγεθος μιας κάρτας SD, έχουμε την Micro SIM που είναι λίγο μικρότερη (15mm x 12mm) και τέλος τη Nano SIM, που είναι η μικρότερη όλων. Ωστόσο, η eSIM δεν είναι αφαιρούμενη. Αντίθετα, είναι ενσωματωμένη στο motherboard της συσκευής, ή σε τμήμα του επεξεργαστή. Δεν υπάρχει δηλαδή κάτι να αφαιρέσεις και να προσθέσεις. Επειδή η eSIM δεν μπορεί να αφαιρεθεί αν θέλεις να αλλάξεις πάροχο, η απομακρυσμένη αλλαγή δικτύου λαμβάνει χώρα. Αντί να πας σε ένα κατάστημα και να ζητήσεις μια νέα κάρτα SIM, με την eSIM, η αλλαγή είναι εντελώς εικονική.
Η eSIM έχει την ικανότητα χρήσης και αποθήκευσης πολλών profiles. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να προβείς εσύ σε επεμβάσεις προκειμένου να χωρέσει στη συσκευή σου. Η eSIM καταλαμβάνει πολύ μικρότερο χώρο από τις SIM κάρτες στο εσωτερικό της συσκευής σου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη τεχνολογία wearables, αλλά σύντομα θα γίνει και στα smartphones, tablets και laptops, καθώς γίνονται όλο και πιο λεπτά. Τα Apple Watch 3, Google Pixel 2, και Microsoft Surface Pro LTE είναι ορισμένες μόνο συσκευές που διαθέτουν eSIM τεχνολογία, ενώ και τα Always Connected PCs από τους συνεργάτες της Microsoft, θα προσφέρουν σύντομα μια τέτοια δυνατότητα.
Κλείνοντας, μέσω αυτού του άρθρου, θα θέλαμε να επισημάνουμε την ανάγκη οι κατασκευαστές και οι πάροχοι να προβούν στην μεγαλύτερη υιοθέτηση τους. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον, να μην ξανασχοληθούμε με κάρτες SIM ξανά.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Ωραίο άρθρο αλλά όσο αφορά την Ελλάδα μόνο σαν άρθρο επιστημονικής φαντασίας μπορεί κάποιος να το δει. Εδώ το καλοκαίρι σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο μεγάλη εταιρία κινητής τηλεφωνιας αγνοούσε εντελώς τι θα πει σήμα σε 4G και κυρίως 3G όσο δε αφορούσε τις κλήσεις επικοινωνίας σε 2G διαρκώς δεν υπήρχε η δυνατότητα καν να πραγματοποιηθούν.