Μια από τις ενσωματωμένες δυνατότητες του Android είναι και η προσβασιμότητα που προσφέρει σε άτομα με αναπηρίες. Οι δυνατότητες αυτές είναι ενσωματωμένες στον πυρήνα του λειτουργικού και είναι διαθέσιμες σε όλους μέσα από τις ρυθμίσεις.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε στην αγορά ένα νέο smartphone, σχεδιασμένο αποκλειστικά για τυφλούς που κάνει ίσως την καλύτερη δυνατή χρήση αυτών των δυνατοτήτων προσβασιμότητας ICS και Jelly Bean, με κάποιες βελτιώσεις. Το Georgie χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Android και μια πλατφόρμα εφαρμογών η οποία σύμφωνα με την Sight and Sound Technology είναι «σχεδιασμένες από τυφλούς για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης».
Οι εφαρμογές αυτές ουσιαστικά χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις προσβασιμότητας του Android προκειμένου το Georgie να βοηθά τους τυφλούς να αλληλεπιδρούν με το smartphone τους με οποιονδήποτε τρόπο. Το smartphone μπορεί επίσης να ανακοινώνει φωνητικά ειδοποιήσεις και γεγονότα, όπως μηνύματα και κλήσεις ακριβώς όπως το Talkback. Ταυτόχρονα δέχεται φωνητικές εντολές από τον χρήστη στις οποίες απαντάει αναλόγως, κάτι σαν το Siri, αλλά με πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά.
Το Georgie διαθέτει δυνατότητα OCR ώστε να μπορεί να διαβάζει πινακίδες και menu στον χρήστη ενώ μέσω της δυνατότητας text-to-speech μπορεί να ανακοινώνει πληθώρα πληροφοριών στους χρήστες, όπως την ώρα και ημερομηνία, την πρόγνωση καιρού, την πορεία που ακολουθεί περπατώντας και βέβαια οτιδήποτε κάνει πάνω στην οθόνη. Το κινητό μπορεί ακόμα και να ορίσει διαδρομή για τον χρήστη αποφεύγοντας περιοχές με χαμηλή βλάστηση και εμπόδια, με δεδομένα που παίρνει από το Google Maps.
Μπορεί σε γενικές γραμμές τα smartphones να είναι αρκετά πολύπλοκα για τυφλούς, το Georgie όμως είναι η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια προσέγγισης ανθρώπων που έχουν χάσει την όρασή τους.
Η συσκευή πωλείται στην Βρετανία στην τιμή των 299 λιρών, περίπου 380 ευρώ με συσκευή Samsung Y, Samsung Xcover, Motorola Defy+ ή Samsung Galaxy Ace, ενώ για όσους έχουν ήδη Android συσκευή και θέλουν μόνο την σουίτα εφαρμογών, αυτή πωλείται προς 149 λιρών, περίπου 190 ευρώ, με ξεχωριστές εφαρμογές να είναι διαθέσιμες από 32 ευρώ.
Θα ήταν ενδιαφέρον να το δούμε στο μέλλον και στην Ελλάδα, βέβαια με την πλήρη υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσας
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.