Τι αλλάζει στην εμπειρία χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών, τι συμβαίνει με την IPTV όταν κατεβάζεις torrent, πόσο γρήγορο γίνεται το κατέβασμα και τι αλλάζει με την σημαντικά αυξημένη ταχύτητα στο ανέβασμα;

Το πιλοτικό πρόγραμμα αφορούσε γραμμή με ταχύτητα 50Mbit/sec download και 10Mbit/sec upload. Εδώ, η διαφορά σε σχέση με το ADSL είναι ότι, η ταχύτητα του VDSLείναι σταθερή στον router, όχι «έως».

To Ίντερνετ: Surfing και Downloading

Η εμπειρία όσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου μέσω VDSL μπορώ να πω ότι είναι απολαυστική.

Φυσικά, να διευκρινίσω ότι στην ταχύτητα παίζει ρόλο και ο υπολογιστής (σταθερός ή φορητός) και ο εξοπλισμός του (κάρτες οθόνης, δικτύου). Εκτός από τον υπολογιστή, από την πλευρά του Διαδικτύου, μετράει πόσο καλή απόκριση έχει το σάιτ που επισκέπτεσαι στα αιτήματα για κατέβασμα αρχείων. Και στο VDSL λοιπόν, ισχύει ο κανόνας του bottleneck, δηλαδή η σύνδεσή σου θα είναι τόσο αργή όσο ο πιο αργός κόμβος στην ίδια αλυσίδα.


Το σερφάρισμα είναι άνετο.

Όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται αποδίδονται στα ίδια τα site και στο σχεδιασμό τους. Οι σύνδεσμοι σε διάφορες υπηρεσίες, όπως το Facebook και το Twitter, και οι διαφημίσεις, πολλές φορές καθυστερούν την εμφάνιση της σελίδας, ειδικά όταν κάνουν refresh.

Αυτό το τελευταίο με το refresh, το διαπίστωσα στον (παλιό πλέον) φορητό μου υπολογιστή. Μάλιστα, έσπασαν τα φτερά του ανεμιστήρα ψύξης του επεξεργαστή: κάθε φορά που έμπαινα σε τέτοιες σελίδες, ο ανεμιστήρας άρχιζε να λειτουργεί λόγω φόρτου στον επεξεργαστή και σφύριζε. Το πρόβλημα λύθηκε με αλλαγή του φορητού σε Intel core i7 με 8GB RAM 🙂

Το download έγινε και αυτό μια ευχαρίστηση.

Οι ταχύτητες είναι πολύ πιο γρήγορες, αλλά πάντα σε συνάρτηση με την άλλη πλευρά.
Δείτε μερικά παραδείγματα:

Κατέβασμα των Windows 8 Consumer Preview (ISO images, 32 και 64 bit). Ενδεικτικές ταχύτητες που έπιασα: από 4 μέχρι 5+ MB/sec, για μεγάλα μεγέθη αρχείων, από ένα site με μεγάλη κίνηση.

Κατέβασμα από τα πρώην site μοιράσματος αρχείων (τα οποία έκλεισαν) για σειρές και ταινίες ως free user (με μειωμένη ταχύτητα όπως αναφέρουν). Έπιανα από 100 μέχρι 150KB/sec, μπορεί και 200KB/sec στη καλύτερη περίπτωση, αν και σπάνια.

Torrent, η αγαπημένη μου κατηγορία: Ξεκίνησα να τα χρησιμοποιώ ως εναλλακτικό τρόπο κατεβάσματος σε ημερήσια βάση. Το μειονέκτημα αυτού του τρόπου είναι η απαίτηση να ανταποδίδεις, επιτρέποντας την πρόσβαση για τουλάχιστον 1,5 φορές το μέγεθος αυτού που κατέβασες. Αυτό όμως δεν μου προκάλεσε καμία ανησυχία. Με την ταχύτητα ανεβάσματος που είχα, δεν με ενοχλούσε καθόλου. Το άφηνα ανοιχτό και έδινα πίσω τουλάχιστον 3 φορές και παραπάνω από ότι είχα κατεβάσει (έχει φτάσει μέχρι και 20). Αναφέρομαι σε όγκο αρχείων από 350 μέχρι 500ΜΒ.

«Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» και, χώρο να ‘χεις να κατεβάζεις!

Ειδικά τους τελευταίους μήνες μου άνοιξε η όρεξη και έχω κατεβάσει ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Πρόκειται για μεγάλα μεγέθη αρχείων, από 1, 3, 4 και 6 GB που μπορεί να φτάσουν τα 17 ή και τα 20GB. Και για να συνεισφέρω, δίνω πίσω αντίστοιχα πολλαπλάσια κατά 4 με 5 φορές -κατεβάζω 20GB και δίνω πίσω 100GB.
Αναφέρομαι σε ελεύθερα site που μπορεί κανείς να τα βρει όλα αυτά. Αντίστοιχα, πρέπει κανείς να αξιολογήσει και την ασφάλεια αυτού που κατεβάζει, αλλά και πού μπορεί να είναι οι συνδεδεμένοι χρήστες αρκετά λίγοι, για να επιτύχει υψηλές ταχύτητες.

Υπήρξε περίπτωση, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, όπου 13,6GB κατέβηκαν σε περίπου 2,5 με 3 ώρες. Άλλοτε, για ένα μικρό αρχείο, π.χ. 4GB, χρειαζόσουν από 3 έως 5 ημέρες, αλλά… αυτά έχει το ελεύθερο κατέβασμα χωρίς περιορισμούς ως προς το ανέβασμα.

Υπάρχουν και τα site με εγγραφή και αυστηρούς όρους ως προς το ratio που πρέπει να τηρείς. Παρ’όλο που μπορεί να κατεβάζεις γρήγορα (6,5GB σε περίπου 30 λεπτά), το ανέβασμα μπορεί να μην είναι και τόσο γρήγορο και μπορεί να σε αποβάλλουν στο τέλος αν τύχει και κατεβάσεις κάτι μεγάλο που δεν είναι και σε μεγάλη ζήτηση. Σε ότι αναφέρομαι δεν είναι για ελληνικά site…

FTP Server

Λόγω των ταχυτήτων και για να ενημερώνω το jukebox μου με τραγούδια και ταινίες, είχα ανοίξει έναν FTP server όπου συνδεόταν ο «προμηθευτής» μου και μου έκανε συγχρονισμό στα αρχεία. Μου έστελνε ένα σύνολο αρχείων 200 με 300GB μέσα σε 12 με 15 ώρες.

Η γραμμή αξιοποιήθηκε στο μέγιστο.

Επαναλαμβάνω όμως, ότι σε όλα παίζει μεγάλο ρόλο ποιός είναι στο άλλο άκρο της γραμμής.

VDSL και IPTV

Μαζί με την υπηρεσία ευρυζωνικής πρόσβασης στο Ίντερνετ, παρέχεται και η υπηρεσία IPTV και σε ότι αφορά στην εμπειρία με την τηλεόραση από την ίδια γραμμή, μπορώ να πω ότι δεν αντιμετώπισα προβλήματα.

Η εικόνα και η προβολή δεν είχε προβλήματα, ούτε σπασίματα.

Μόνο η εναλλαγή καναλιών έχει μια μικρή υστέρηση σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει από την αναλογική τηλεόραση.

Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς είναι κάποιο κόλλημα σε σχέση με το router -με μια απλή επανεκκίνηση επιλύεται αμέσως (άντε το πολύ με δύο ή τρεις, ανάλογα σε πόσο καλή είναι η νέα γραμμή που συνδέομαι).

Η IPTV χαλάει μόνο στην περίπτωση που η σύνδεση επιβαρύνεται με πολλά και βαριά κατεβάσματα από το Internet -ειδικά σε torrent, όταν χτυπάνε την «πόρτα» σου πολλοί χρήστες (αν και σπάνια συμβαίνει αυτό).
Σε γενικές γραμμές, η εμπειρία  με το VDSL είναι ότι, καθίσταται εθιστική και ενίοτε πιάνεις τον εαυτό σου να επιχειρεί να το αξιοποιήσει στο μέγιστο, μόνο και μόνο επειδή το έχεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.