Σύμφωνα με την απόφαση που έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τίτλο «Ρύθμιση οργανωτικών και τεχνικών θεμάτων λειτουργίας του Bank Account Nexus Crosscheck APPlication (συστήματος αυτοματοποιημένου ελέγχου προσαύξησης περιουσίας), πεκτείνεται σημαντικά η λειτουργικότητα του συστήματος , δηλαδή το σύστημα που χρησιμοποιεί ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων για να ελέγχει τραπεζικά δεδομένα και αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το σύστημα που έχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς και εντοπίζει καταθέσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται με βάση το δηλωθέν εισόδημα του νοικοκυριού. Πλέον η απόφαση αυτή καθορίζει ποιοι θα πρέπει να στέλνουν υποχρεωτικά δεδομένα στην εφορία. Και μέσα περιλαμβάνονται και οι Fintech τύπου Revolut.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον ιδρύματα πληρωμών όπως είναι Fintech εταιρείες τύπου Revolut, πρέπει πλέον να στέλνουν στην εφορία αναλυτικές καταστάσεις με τα δεδομένα κάθε φορολογούμενου και τις κινήσεις του λογαριασμού του. Δηλαδή καταθέσεις χρημάτων, αναλήψεις, αγορές.
Αν θυμάσαι μέχρι και τώρα έπρεπε εσύ να δηλώσεις τις αγορές που έκανες μέσω Revolut στο ειδικό πεδίο της φορολογικής δήλωσης. Πλέον τα εν λόγω δεδομένα θα στέλνονται αυτόματα σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε. Υπόχρεοι είναι όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, όλα τα υποκαταστήματα ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τα ιδρύματα πληρωμών, δηλαδή τύπου Fintech όπως η Revolut, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, ακόμη και αν δεν έχουν φυσικό κατάστημα στην Ελλάδα, αρκεί να δραστηριοποιούνται εδώ. Και η απόφαση ξεκινά να ισχύει από τις 17/2/2026, από τότε δηλαδή που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Άρθρο 1
Τροποποιούμε την υπό στοιχεία Α. 1179/2023 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ
«Ρύθμιση οργανωτικών και τεχνικών θεμάτων λειτουργίας του Bank Account Nexus Crosscheck APPlication (συστήματος αυτοματοποιημένου ελέγχου προσαύξησης περιουσίας)», ως ακολούθως:
1. Η παρ. 4 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Ως Υπόχρεα Πρόσωπα (εφεξής ΥΠ) διαβίβασης δεδομένων στο ΒΑΝCAPP
ορίζονται τα πρόσωπα της παρ. 1 του αρ. 62 του ν. 4170/2013, ήτοι τα πιστωτικά ιδρύματα του ν. 4261/2014 (Α΄107), συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα ιδρύματα πληρωμών του ν. 4537/2018 (Α΄ 84), τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος του ν. 4021/2011 (Α’ 218), τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση και τηρούνται στο Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδας».
Και για άλλα τέτοια ακολούθησέ μας εδώ
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.








