Όποιος έχει ταξιδέψει από την Αμερική στην Ευρώπη έχει διαπιστώσει ότι οι πρίζες και τα βύσματα δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Οι διαφορές δεν είναι μόνο στο σχήμα αλλά και στην τάση και τη συχνότητα του ρεύματος.
Το αποτέλεσμα είναι ότι συχνά χρειάζονται αντάπτορες και μετατροπείς τάσης για να λειτουργήσουν σωστά οι συσκευές.
Πώς ξεκίνησε ο διαχωρισμός στις πρίζες και τα βύσματα
Τα πρώτα ηλεκτρικά δίκτυα αναπτύχθηκαν τοπικά και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα δεν υπήρχαν διεθνή πρότυπα. Κάθε χώρα, και συχνά κάθε εταιρεία, σχεδίαζε βύσματα και πρίζες με βάση τις δικές της τεχνικές επιλογές.
Στις ΗΠΑ το ηλεκτρικό δίκτυο αναπτύχθηκε νωρίτερα και καθιέρωσε χαμηλότερη τάση και επίπεδες ακίδες στα βύσματα. Στην Ευρώπη, όπου η ανάπτυξη άργησε λίγο περισσότερο, επιλέχθηκαν διαφορετικές γεωμετρίες και υψηλότερες τάσεις για πιο αποδοτική μεταφορά ενέργειας. Έτσι δημιουργήθηκαν πολλοί τύποι βυσμάτων που παραμένουν μέχρι σήμερα.
Γιατί δεν ενοποιήθηκαν ποτέ
Διεθνείς οργανισμοί προσπάθησαν να βάλουν κανόνες στην ηλεκτροτεχνία, όμως όταν τέθηκαν θέματα τυποποίησης, πολλές χώρες είχαν ήδη επενδύσει σε υποδομές. Η αντικατάσταση πριζών και βυσμάτων σε εκατομμύρια κτίρια θα είχε τεράστιο κόστος.
Επιπλέον, την εποχή που καθιερώνονταν τα πρότυπα, τα διεθνή ταξίδια και οι φορητές ηλεκτρικές συσκευές ήταν σπάνια. Δεν υπήρχε ισχυρό κίνητρο για παγκόσμια ενοποίηση.
Δεν αλλάζει μόνο το σχήμα αλλά και το ρεύμα
Η βασική τεχνική διαφορά είναι η τάση. Στη Βόρεια Αμερική το οικιακό ρεύμα είναι συνήθως 110 με 120 βολτ. Στην Ευρώπη κυμαίνεται στα 220 με 240 βολτ. Αυτό σημαίνει ότι μια συσκευή που δεν υποστηρίζει διπλή τάση μπορεί να καταστραφεί αν συνδεθεί απευθείας.
Υπάρχει και διαφορά στη συχνότητα. Η Αμερική λειτουργεί στα 60Hz ενώ η Ευρώπη στα 50Hz. Η απόκλιση είναι μικρή αλλά μπορεί να επηρεάσει ρολόγια και ορισμένους κινητήρες.
Θέματα ασφαλείας
Πολλά ευρωπαϊκά βύσματα διαθέτουν περισσότερη μόνωση και ενσωματωμένη γείωση, κάτι που θεωρείται ασφαλέστερο σε αρκετές περιπτώσεις. Στις ΗΠΑ η τρίτη ακίδα γείωσης προστέθηκε αργότερα ως επιπλέον μέτρο προστασίας.
Παρά την ενόχληση για τους ταξιδιώτες, η πλήρης παγκόσμια ενοποίηση θεωρείται πλέον απίθανη. Οι αντάπτορες παραμένουν η πρακτική λύση, όπως ακριβώς τα πολύπριζα του ταξιδιώτη στην τσάντα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.









































