Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακατασκευάσουν το γενετικό υλικό του ανθρώπου από την αρχή. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και αμφιλεγόμενο έργο που ονομάζεται Synthetic Human Genome (SynHG) και οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει για την απόδειξη της ιδέας.
Πιο συγκεκριμένα ο στόχος αυτού του κρίσιμου πρώτου βήματος είναι να χρησιμοποιηθεί το σχέδιο του ανθρώπινου γονιδιώματος για να γραφτεί ο γενετικός κώδικας για μια μόνο, εξαιρετικά μεγάλη αλυσίδα DNA σε ένα μόνο από τα χρωμοσώματά μας, που αποτελεί περίπου το 2% του συνολικού μας γονιδιώματος. Ολόκληρο το περιεχόμενο του DNA θα σχεδιαστεί ψηφιακά πριν κατασκευαστεί στο εργαστήριο.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές , αυτό το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει μια γενετική επανάσταση, αλλάζοντας ριζικά την κατανόησή μας για το ανθρώπινο DNA και ενδεχομένως επιτρέποντας θεραπείες βασισμένες σε σχεδιασμένα κύτταρα και μεταμόσχευση ιστών ανθεκτικών σε ιούς. Για το λόγο αυτό το Wellcome Trust, ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα επιστημονικής έρευνας στον κόσμο, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι χρηματοδοτεί την πρωτοβουλία SynHG με περίπου 13,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Οι ερευνητές πίσω από το έργο προέρχονται από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κεντ, του Μάντσεστερ, του Κέιμπριτζ και του Imperial College του Λονδίνου και στόχος τους είναι να κατασκευάσουν ένα πλήρως συνθετικό ανθρώπινο χρωμόσωμα τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια. «Η ικανότητα σύνθεσης μεγάλων γονιδιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων γονιδιωμάτων για ανθρώπινα κύτταρα, μπορεί να μεταμορφώσει την κατανόησή μας για τη βιολογία του γονιδιώματος και να αλλάξει ριζικά τους ορίζοντες της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής», αναφέρει ο επικεφαλής του έργου και μοριακός βιολόγος Jason Chin από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ellison και την Οξφόρδη.
Παράλληλα όμως ορισμένοι ανεξάρτητοι επιστήμονες αμφιβάλλουν για το αν το έργο SynHG μπορεί να φτάσει τόσο μακριά, ακόμη και με πρωτοποριακή παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένες τεχνολογίες ρομποτικής συναρμολόγησης. Σήμερα τα μόνα γονιδιώματα που έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο και έχουν γραφτεί πλήρως από την αρχή αφορούν μονοκύτταρους οργανισμούς που έχουν, το πολύ, 16 χρωμοσώματα που αποτελούνται από περίπου 12 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων. Αυτό το επίτευγμα χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία σκληρής δουλειάς. Συγκριτικά ο άνθρωπος συνήθως διαθέτει περισσότερα από 30 τρισεκατομμύρια κύτταρα με 46 χρωμοσώματα και 3 δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων.
Δορυφόροι αποκαλύπτουν πως οι ωκεανοί απορροφούν άνθρακα με πρωτοφανή λεπτομέρεια!
Ενώ οι λεπτομέρειες είναι ασαφείς, η ομάδα SynHG ισχυρίζεται ότι συνεργάζεται με ακαδημαϊκούς, την κοινωνία των πολιτών, τη βιομηχανία και ειδικούς πολιτικής για να εξετάσει τις ηθικές, νομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της έρευνάς της.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Τι μας λες μωρέ εδώ κ τόσα χρόνια κατασκευάζονται στην Ουκρανία κλώνοι κ δεν λέτε τίποτα γ αυτους