Skip to content

Το πρώτο βήμα προς ένα τεχνητό ανθρώπινο γονιδίωμα! – Όλο το αμφιλεγόμενο σχέδιο

Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακατασκευάσουν το γενετικό υλικό του ανθρώπου από την αρχή, σε ένα φιλόδοξο και αμφιλεγόμενο έργο

Χρήστος Ζλάτης
Χρήστος Ζλάτης
Κοινοποίηση:
DNA τεχνητό γονιδίωμα

Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακατασκευάσουν το γενετικό υλικό του ανθρώπου από την αρχή. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και αμφιλεγόμενο έργο που ονομάζεται Synthetic Human Genome (SynHG) και οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει για την απόδειξη της ιδέας.

Πιο συγκεκριμένα ο στόχος αυτού του κρίσιμου πρώτου βήματος είναι να χρησιμοποιηθεί το σχέδιο του ανθρώπινου γονιδιώματος για να γραφτεί ο γενετικός κώδικας για μια μόνο, εξαιρετικά μεγάλη αλυσίδα DNA σε ένα μόνο από τα χρωμοσώματά μας, που αποτελεί περίπου το 2% του συνολικού μας γονιδιώματος. Ολόκληρο το περιεχόμενο του DNA θα σχεδιαστεί ψηφιακά πριν κατασκευαστεί στο εργαστήριο.

DNA 6.000

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές , αυτό το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει μια γενετική επανάσταση, αλλάζοντας ριζικά την κατανόησή μας για το ανθρώπινο DNA και ενδεχομένως επιτρέποντας θεραπείες βασισμένες σε σχεδιασμένα κύτταρα και μεταμόσχευση ιστών ανθεκτικών σε ιούς. Για το λόγο αυτό το Wellcome Trust, ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα επιστημονικής έρευνας στον κόσμο, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι χρηματοδοτεί την πρωτοβουλία SynHG με περίπου 13,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Οι ερευνητές πίσω από το έργο προέρχονται από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κεντ, του Μάντσεστερ, του Κέιμπριτζ και του Imperial College του Λονδίνου και στόχος τους είναι να κατασκευάσουν ένα πλήρως συνθετικό ανθρώπινο χρωμόσωμα τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια. «Η ικανότητα σύνθεσης μεγάλων γονιδιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων γονιδιωμάτων για ανθρώπινα κύτταρα, μπορεί να μεταμορφώσει την κατανόησή μας για τη βιολογία του γονιδιώματος και να αλλάξει ριζικά τους ορίζοντες της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής», αναφέρει ο επικεφαλής του έργου και μοριακός βιολόγος Jason Chin από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ellison και την Οξφόρδη.

Παράλληλα όμως ορισμένοι ανεξάρτητοι επιστήμονες αμφιβάλλουν για το αν το έργο SynHG μπορεί να φτάσει τόσο μακριά, ακόμη και με πρωτοποριακή παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένες τεχνολογίες ρομποτικής συναρμολόγησης. Σήμερα τα μόνα γονιδιώματα που έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο και έχουν γραφτεί πλήρως από την αρχή αφορούν μονοκύτταρους οργανισμούς που έχουν, το πολύ, 16 χρωμοσώματα που αποτελούνται από περίπου 12 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων. Αυτό το επίτευγμα χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία σκληρής δουλειάς. Συγκριτικά ο άνθρωπος συνήθως διαθέτει περισσότερα από 30 τρισεκατομμύρια κύτταρα με 46 χρωμοσώματα και 3 δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων.

Δορυφόροι αποκαλύπτουν πως οι ωκεανοί απορροφούν άνθρακα με πρωτοφανή λεπτομέρεια!

Ενώ οι λεπτομέρειες είναι ασαφείς, η ομάδα SynHG ισχυρίζεται ότι συνεργάζεται με ακαδημαϊκούς, την κοινωνία των πολιτών, τη βιομηχανία και ειδικούς πολιτικής για να εξετάσει τις ηθικές, νομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της έρευνάς της.

Πηγή: the-scientist.com

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Χρήστος Ζλάτης

Χρήστος Ζλάτης

Tech enthusiast. Movie lover. Life observer.

Tags: Science
Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.