Αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν μακρινό γαλαξία που αποτελεί ένα κοσμικό απολίθωμα παγωμένο στο χρόνο για δισεκατομμύρια χρόνια. Όπως ακριβώς τα απολιθώματα των δεινοσαύρων στη Γη χρησιμοποιούνται για να διερευνηθεί η εξέλιξη της ζωής, έτσι και αυτό το κοσμικό απολίθωμα με τη μορφή του γαλαξία KiDS J0842+0059 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατανόηση της κοσμικής εξέλιξης.
Ως κοσμικό απολίθωμα ορίζεται ο γαλαξίας εκείνος που έχει καταφέρει να παραμείνει αναλλοίωτος απο συγκρούσεις και αλληλεπιδράσεις με άλλους γαλαξίες. Δεδομένα από το Large Binocular Telescope (LBT) αποκαλύπτουν ότι ο γαλαξίας έχει παραμείνει χωρίς κάποιες αλλαγές για 7 δισεκατομμύρια χρόνια.
«Ανακαλύψαμε έναν γαλαξία που έχει είναι διατηρημένος σε τέλεια κατάσταση για δισεκατομμύρια χρόνια, ένα πραγματικά ανεκτίμητης αξίας εύρημα που μας λέει πώς γεννήθηκαν οι πρώτοι γαλαξίες και μας βοηθά να καταλάβουμε πώς εξελίχθηκε το σύμπαν μέχρι σήμερα,, ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας και ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής (INAF) Crescenzo Dove.
Οι απολιθωμένοι γαλαξίες είναι σαν τους δεινόσαυρους του σύμπαντος: η μελέτη τους μας επιτρέπει να κατανοήσουμε σε ποιες περιβαλλοντικές συνθήκες σχηματίστηκαν και πώς εξελίχθηκαν οι πιο ογκώδεις γαλαξίες που βλέπουμε σήμερα.
Ο KiDS J0842+0059 στα 3 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη
Ο KiDS J0842+0059 βρίσκεται στα 3 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, ανακαλύφθηκε το 2018 με την αστρική του μάζα να υπολογίζεται περίπου εκατό δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου. Υπάρχουν όμως και άλλα χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα, όπως ο NGC 1277. Ένα σπάνιο γαλαξιακό απολίθωμα το οποίο βρίσκεται στο σμήνος του Περσέα σε απόσταση περίπου 240 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.
Το γεγονός ότι υπάρχουν γαλαξίες όπως ο NGC 1277 και ο KiDS J0842+0059 δείχνει ότι κάποιοι γαλαξίες μπορούν να σχηματίζονται γρήγορα, να παραμένουν συμπαγείς και αδρανείς για δισεκατομμύρια χρόνια αποφεύγοντας τις συγκρούσεις με άλλους γαλαξίες.
Η επιστημονική έρευνα είναι διαθέσιμη από κάτω:
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.