Αυτή η φωτογραφία θα μπορούσε να είναι από έναν γκρεμό στις ερήμους των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως δεν είναι. Αυτά τα Βουνά και η πεδιάδα που βλέπουμε δεν βρίσκονται στη Γη, αλλά στην επιφάνεια του Άρη. Είναι η θέα από το χείλος ενός τεράστιου κρατήρα στον Άρη, που σχηματίστηκε όταν ένας μεγάλος αστεροειδής χτύπησε τον πλανήτη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τις πλαγιές του Όρους Sharp, ύψους 4.800 μέτρων.
Το Curiosity της NASA, κατέγραψε ένα εξαιρετικά ευρύ στιγμιότυπο, καθώς διέσχιζε τα εξωγήινα εδάφη, στον κρατήρα Gale, τον περασμένο Φεβρουάριο. Από τότε, η NASA πήρε τα δεδομένα από τις κάμερες και δημιούργησε ένα καθηλωτικό βίντεο 30 δευτερολέπτων, που μπορούμε να δούμε παρακάτω.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα τους περίπατου του Curiosity, 225 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη!
«Μπορείτε να φανταστείτε τον ήσυχο, ψιλό άνεμο», έγραψε η NASA σε μια ανάρτηση στο X, «ή ίσως ακόμη και τα κύματα μιας χαμένης λίμνης που χαϊδεύουν μια αρχαία ακτή».

Από το 2011 που εκτοξεύτηκε, το κινούμενο εργαστήριο σε μέγεθος Mini Cooper, έχει ταξιδέψει 566 εκατομμύρια χιλιόμετρα για να φτάσει στον Άρη και άλλα 32 χιλιόμετρα πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη, μελετώντας το έδαφος και τα πετρώματα σε αυτό.
Το Curiosity μελέτησε αυτή την περιοχή, σκαρφαλώνοντας το όρος Sharp, καθώς είναι γνωστό πως περιέχει θειικά άλατα, κοινώς είναι γεμάτη από αλμυρά ορυκτά. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι λίμνες και τα ρυάκια στην περιοχή, άφησαν πίσω τους στοιχεία, ίσως και ζωής, καθώς το νερό στέγνωνε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Η μελέτη αυτής της γεωλογίας προσφέρει ενδείξεις για το πώς και γιατί ο Άρης μπορεί να έχει μεταμορφωθεί από έναν κόσμο που μοιάζει περισσότερο με τη Γη στην παγωμένη έρημο που είναι σήμερα.
H μόνη εφαρμογή που θα έπρεπε να έχουν όλοι οι οδηγοί! Οι δυνατότητες εντυπωσιάζουν
Πριν από ένα χρόνο το Curiosity ανακάλυψε κατά λάθος ένα στοιχείο θείου, όταν οι τροχοί του συνθλίψαν βράχο, αποκαλύπτοντας ένα στρώμα από κίτρινους κρυστάλλους, που είχαν σαν βάση το θείο. Στη Γη, το θείο είναι συχνά συνδεδεμένο με υπερθερμασμένα ηφαιστειακά αέρια και θερμές πηγές. Όμως, ένας ακόμα τρόπο που σχηματίζεται είναι μέσω αλληλεπιδράσεων με βακτήρια, που είναι φυσικά μορφή ζωής.
«Δεν νομίζουμε ότι βρισκόμαστε κοντά σε κάποιο ηφαίστειο εκεί που βρίσκεται το ρόβερ», δήλωσε τον Σεπτέμβριο η Abigail Fraeman, αναπληρώτρια επιστήμονας του έργου στην αποστολή Curiosity, «οπότε είναι ένα αινιγματικό χαρακτηριστικό που μπορεί κανείς να βρει σε αυτή τη συγκεκριμένη τοποθεσία».
Δείτε το βίντεο παρακάτω:
30 seconds on Mars. Enjoy this recent look, courtesy of @MarsCuriosity, at the view from the slopes of Mt. Sharp, with the distant rim of Gale Crater on the horizon. You can imagine the quiet, thin wind, or maybe even the waves of a long-gone lake lapping an ancient shore. pic.twitter.com/XEj3ZKgqc7
— NASA Mars (@NASAMars) May 20, 2025
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.