Καταφέραμε για ακόμη μια φορά να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι. Πως; Κυνηγώντας τον ιδιοκτήτη του Windscribe VPN επειδή μια IP του εν λόγω VPN χρησιμοποιήθηκε για παραβίαση συστημάτων εδώ στην Ελλάδα. Τι αναφέρει το Windscribe σε email που στέλνει:

Αντί να καταθέσουν ένα αίτημα παροχής δεδομένων θα έκαναν οι φυσιολογικοί άνθρωποι (το οποίο δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε), οι ελληνικές αρχές βρήκαν χρόνο και επινόησαν τα πάντα για να ασκήσουν ποινική δίωξη εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου μας, του Yegor. Η κατηγορία; Διαβάστε την ανάρτηση στο ιστολόγιο για λεπτομέρειες σαν νομικός επιστήμονας.

Μετά από δύο χρόνια δικαστικών αγώνων και με κόστος μια μικρή περιουσία η υπόθεση απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Δεν υπάρχουν αρχεία καταγραφής = δεν υπάρχουν αποδείξεις. Η ιδιωτικότητα κερδίζει, το ίδιο και η ιερότητα του σφιχτού σώματος του Yegor.  (έχουν λίγο μια περίεργη αίσθηση του χιούμορ)

Τι ακριβώς έγινε;

Η ιστορία αρχίζει τον Ιούνιο του 2023, όταν λάβαμε μια επιστολή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Καναδά στο πλαίσιο της διαδικασίας Canadian Department of Justice part of the Mutual Legal Assistance Treaty (MLAT) , η οποία μας ενημέρωνε ότι εγώ, ο Yegor Sak, κατηγορούμαι στην Ελλάδα για το αδίκημα της παράνομης πρόσβασης σε πληροφοριακό σύστημα.

Ακολούθησαν 100 σελίδες εγγράφων που ήταν σχεδόν ακατανόητες, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι στα ελληνικά (ήταν). Έδειχνε ότι μια διεύθυνση IP που ανήκε σε έναν από τους διακομιστές της Windscribe στη Φινλανδία χρησιμοποιήθηκε για την παραβίαση ενός διακομιστή στην Ελλάδα.

Δεδομένης της φύσης των VPN, ειδικά αυτών που εκτιμούν την ιδιωτικότητά σας, ορισμένοι χρήστες, χρησιμοποιούν μερικές φορές τα VPN για να διαπράξουν εγκλήματα. Κάποιοι θα πουν ότι γι’ αυτό θα πρέπει να απαγορευτούν τα VPN, αλλά αυτή είναι μια μάλλον λανθασμένη προσέγγιση. Με αυτή τη λογική θα έπρεπε να απαγορεύσουμε τα αυτοκίνητα και τα σφυριά, αφού το 0,0001% των ιδιοκτητών αυτών των αντικειμένων επιλέγουν να βλάψουν ανθρώπους με αυτά.

Όταν ένας χρήστης της Windscribe κάνει κάτι παράνομο, συνήθως λαμβάνουμε μια κλήτευση που περιλαμβάνει μια διεύθυνση IP και ένα timestamp που σχετίζεται με το υποτιθέμενο έγκλημα. Λαμβάνουμε 5-10 τέτοιες κλήσεις το μήνα. Δεδομένου ότι είμαστε μια υπηρεσία VPN που δεν καταγράφει logs, δηλώνουμε αυτό το γεγονός στις αρχές και στο 99,9% των περιπτώσεων το θέμα σταματάει, αφού δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποθηκεύουμε logs.

Αυτή τη φορά, συνέβη κάτι ασυνήθιστο.

Οι ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια της INTERPOL, ζήτησαν από τον πάροχο φιλοξενίας του server στη Φινλανδία να λάβει τα στοιχεία χρέωσης που σχετίζονταν με τον λογαριασμό, ο οποίος σε εκείνη την περίπτωση ήμουν εγώ. Αυτός ο λογαριασμός, όπως και 100+ άλλοι λογαριασμοί που διατηρούμε σε διάφορους παρόχους φιλοξενίας παγκοσμίως, είναι εταιρικός λογαριασμός και το γεγονός ότι ο διακομιστής ανήκει στην Windscribe, έναν πάροχο VPN, είναι πολύ εμφανές. Τίποτα από όσα συνέβησαν μέχρι στιγμής δεν είναι ασυνήθιστο, και το επόμενο βήμα συνήθως περιλαμβάνει μια κλήτευση που αποστέλλεται στο τμήμα abuse της εταιρείας μας, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε κατάσχεση του διακομιστή. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη αυτή τη φορά. Αντ’ αυτού, πήραν το μοναδικό όνομα που εμφανιζόταν στο λογαριασμό, το δικό μου, και ξεκίνησαν ποινικές διαδικασίες εναντίον μου προσωπικά, σαν να διέπραξα εγώ ο ίδιος το υποτιθέμενο έγκλημα.

Παρόλο που η Windscribe έχει νομική εκπροσώπηση στον Καναδά, δεν μπορεί να κάνει πολλά όσον αφορά τις διεθνείς ποινικές διαδικασίες, οπότε έπρεπε να προσλάβουμε νομικό σύμβουλο στην Ελλάδα για να αμφισβητήσουμε την κατηγορία.

Αυτό έδωσε το έναυσμα για μια σχεδόν 2ετή διαδικασία καταπολέμησης της υπόθεσης στα Ελληνικάα δικαστήρια. Επρόκειτο για δαπανηρή υπόθεση. Θα ήταν πολύ πιο γρήγορο (και φθηνότερο) να παραδώσουμε απλώς τα αρχεία καταγραφής (logs) προκειμένου να εντοπιστεί ο πραγματικός ένοχος πίσω από το υποτιθέμενο έγκλημα. Ωστόσο, δεν μπορείς να παραδώσεις κάτι που δεν έχεις. Τελικά η υπόθεση απορρίφθηκε.

Μπορείτε να διαβάσετε το blogpost εδώ

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.