Τα smartphones αποτελούν τον εύκολο στόχο διαδικτυακών εγκληματιών, καθώς περιέχουν πλήθος πολύτιμες πληροφορίες. Σε μια προσπάθεια να προστατέψει τα εν λόγω δεδομένα, το Android περιλαμβάνει διάφορα χαρακτηριστικά ασφαλείας που κλειδώνουν μια κλεμμένη συσκευή. Όταν κάποιος πάει να σβήσει όλα τα δεδομένα με σκοπό την κακόβουλη πώληση, το Android το αναγνωρίζει, θέτοντας συγκεκριμένα εμπόδια στην εν λόγω προσπάθεια για να αποτρέψει τα resets. Η Google ανακοίνωσε σήμερα, ότι οι προστασίες αυτές στο factory reset θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.
Αυτή τη στιγμή μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει reset το smartphone του. Ωστόσο, αν ο χρήστης κάνει reset μέσω του recovery menu του Android, ή μέσω του Google Find My Device, η συσκευή ενεργοποιεί το Factory Reset Protection (FRP). Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το σύστημα απαιτεί να πιστοποιήσει την κατοχή της συσκευής είτε με το να συνδέεσαι ξανά σε έναν Google λογαριασμό που χρησιμοποίησες παλαιότερα στη συσκευή ή με το να πληκτρολογήσεις το προηγούμενο PIN της οθόνης κλειδώματος, το password ή το μοτίβο. Αν δεν το κάνεις η συσκευή θα μπλοκαριστεί.
Πως λειτουργεί
Το Factory Reset Protection αποθηκεύει ένα κλειδί στη συσκευή σε ειδικά προστατευμένη περιοχή, απομονωμένη από τα αρχεία του χρήστη για να διασφαλιστεί ότι θα μπορεί να είναι εκεί μετά από ένα factory reset. Το κλειδί δημιουργείται ότι συνδέεις στη συσκευή σου ένα Google λογαριασμό και αφαιρείται κατά τη διάρκεια reset από το Settings app, καθώς για να το κάνεις απαιτείται να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου. Το FRP όμως ενεργοποιείται μετά το reset από τα το recovery menu του Android, καθώς οποιοσδήποτε με φυσική πρόσβαση στη συσκευή μπορεί να κάνει reset.
Όπως κατάλαβες κάτι τέτοιο έχει στόχο να προστατέψει τις Android συσκευές από κλοπή, καθώς μόλις το κάνει κάποιος reset αυτό θα κλειδώσει. Δεν είναι foolproof όμως, καθώς μπορεί κάποιος να το ξεπεράσει ή να μην ακολουθήσει τη διαδικασία εισαγωγής του Google λογαριασμού που προηγουμένως χρησιμοποιούνταν στη συσκευή. Στο Android 15 η Google εισήγαγε πλήθος χαρακτηριστικών που έχουν σχεδιαστεί να ενισχύσουν το εν λόγω χαρακτηριστικό.
Η Cosmote δίνει ένα μήνα δωρεάν Cosmote TV χωρίς συμβόλαιο!
Για παράδειγμα, ακόμη και αν κάποιος παρακάμψει τον οδηγό εγκατάστασης, το Android 15 τον εμποδίζει να προσθέσει έναν νέο λογαριασμό Google, να ορίσει ένα νέο κλείδωμα οθόνης ή να εγκαταστήσει νέες εφαρμογές. Το πιο σημαντικό είναι ότι ούτε η παράκαμψη της διαδικασίας ρύθμισης, αλλά ούτε και το «Ξεκλείδωμα OEM» θα απενεργοποιήσει πλέον το FRP. Η προστασία παραμένει ενεργή και οι περιορισμοί της ισχύουν έως ότου κάποιος επαληθεύσει επιτυχώς ότι είναι κάτοχός της.
Κατά τη διάρκεια του The Android Show: I/O Edition, η Google ανακοίνωσε τα σχέδιά της να βελτιώσει περαιτέρω τις προστασίες επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων, οι οποίες θα περιορίζουν όλες τις λειτουργίες σε συσκευές που επαναφέρονται χωρίς την άδεια του κατόχου. Αν και η εταιρεία δεν έδωσε πολλές διευκρινίσεις, ένα στιγμιότυπο οθόνης που μοιράστηκε υποδηλώνει ότι το Android πιθανότατα θα ανιχνεύει αν κάποιος πάει να παρακάμψει τη διαδικασία εισαγωγής του προηγούμενου Google λογαριασμού και στη συνέχεια θα επιβάλλει άλλη μια επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, αποτρέποντας τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση μέχρι ο χρήστης να πιστοποιήσει ότι είναι κάτοχος της συσκευής.
Στο screenshot που ακολουθεί, βλέπουμε ένα παράθυρο διαλόγου που προτρέπει τον χρήστη να κάνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων. Σε αυτό αναφέρεται συγκεκριμένα: Αυτή η συσκευή επαναφέρθηκε, αλλά ο έλεγχος ταυτότητας απέτυχε κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης. Για να χρησιμοποιήσετε αυτή τη συσκευή, επαναφέρετε ξανά και εισάγετε τα προηγούμενα στοιχεία κλειδώματος οθόνης ή τα στοιχεία του λογαριασμού Google της συσκευής΄σας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.