Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κατάφεραν για πρώτη φορά να εντοπίσουν έναν δορυφόρο χρησιμοποιώντας ένα υπέρυθρο λέιζερ κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πιο συγκεκριμένα η προσέγγιση αυτή κατέστησε δυνατή την εύρεση του δορυφόρου Tiandu-1 σε απόσταση περίπου 130.000 χιλιομέτρων από τη Γη, πολύ πέρα από το σημείο όπου βρίσκονται οι περισσότεροι δορυφόροι. Ο δορυφόρος και ο δίδυμός του, στην πραγματικότητα, βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Το λέιζερ στάλθηκε από έναν σταθμό στη Γη, ανακλάθηκε σε μια συσκευή ανάκλασης στον Tiandu-1 και έφτασε ξανά στη Γη σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, όπου έγινε αντιληπτό από το τηλεσκόπιο 1,2 μέτρων στα Αστεροσκοπεία Yunnan της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.
Η NASA χρησιμοποίησε έναν ανακλαστήρα μεγέθους Oreo για να εντοπίσει δύο διαστημόπλοια στην επιφάνεια της Σελήνης: το ινδικό διαστημόπλοιο Vikram και το ιαπωνικό SLIM. Το λέιζερ εκτοξεύτηκε από το LRO της NASA, το οποίο χρησιμοποίησε μια συσκευή λέιζερ για τη χαρτογράφηση της Σελήνης, για να εντοπίσει τα δύο διαστημόπλοια. Όπως επισημαίνει ο Xiaoli Sun, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που κατασκεύασε τον ανακλαστήρα του SLIM στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας μεταξύ της NASA και της JAXA, το υψόμετρο του LRO δεν κατασκευάστηκε για αυτό το είδος εφαρμογής, επομένως οι πιθανότητες εντοπισμού ενός μικροσκοπικού ανακλαστήρα στην επιφάνεια της Σελήνης είναι χαμηλές.
Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες ομάδες χάκερ παγκοσμίως σήμερα
Ακόμη το LRO έδειξε ότι η παρακολούθηση είναι δυνατή με τη χρήση λέιζερ στη Σελήνη, αλλά βρισκόταν 100 χιλιόμετρα πάνω από αυτά τα διαστημόπλοια. Το ειδικό σύστημα που παρακολούθησε το Tiandu-1 αποτελεί μια εντελώς νέα προσέγγιση, δείχνοντας ότι αυτό είναι δυνατό να γίνει σε απόσταση πάνω από 1.000 φορές μεγαλύτερη. Οι επικοινωνίες με λέιζερ, γνωστές και ως Deep Space Optical Communications (DSOC), εγκαταστάθηκαν στο διαστημόπλοιο Psyche και έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα, παρέχοντας πολύ υψηλότερους ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων αλλά υπάρχουν περιορισμοί όπως το φως της ημέρας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ότι το σύστημα όπως αυτό των Αστεροσκοπείων της Yunnan, μπορεί να αντιμετωπίσει τις παρεμβολές του ηλιακού φωτός.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.