Μεγάλοι γαλαξίες όπως ο δικός μας, προέρχονται από μικρότερους γαλαξίες “σπόρων”, που αναπτύσσονται και συγκρούονται με άλλους γαλαξίες, με τους ουσίες συγχωνεύονται με την πάροδο του χρόνου. Κάθε αλληλεπίδρασή τους προκαλεί ένα ξέσπασμα δημιουργίας αστεριών, καθώς αναμιγνύονται με όλο και περισσότερο αέριο και σκόνη. Όμως μερικούς από τους γαλαξίες “σπόρων” υπάρχουν ακόμα στο σύμπαν, αμετάβλητοι για δισεκατομμύρια χρόνια και δεν περιέχουν πολλά υλικά εκτός από υδρογόνο και ήλιο. Τώρα το James Webb φωτογράφησε έναν τέτοιον γαλαξία, τον Leo P, που έκανε κάτι περίεργο.

Ο Leo P είναι ένας ακανόνιστος νάνος γαλαξίας, με το P να σημαίνει παρθένος. Βρίσκεται αρκετά μακριά από την Τοπική Ομάδα γαλαξιών, το σμήνος μεγάλος γαλαξιών, όπως ο γαλαξίας της Ανδρομέδας. Αυτό σημαίνει πως έχει μείνει ανεπηρέαστος από τα μεγάλα αδέρφια του.

Ο Leon P είναι παρόμοιος με τους αρχέγονους γαλαξίες του πρώιμου σύμπαντος, έτσι οι αστρονόμοι μπορούν να μάθουν πολλά για την πρώιμη κοσμική ιστορία μελετώντας τους. Πρώτη φορά ανακαλύφθηκε το 2013, όμως νέα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, αποκάλυψαν πως ο Leon P ξεκίνησε μετά από δισεκατομμύρια χρόνια, να σχηματίζει νέα αστέρια!

Leo P

Αυτό σόκαρε τους επιστήμονες, καθώς μικροί και απομονωμένοι γαλαξίες, όπως ο Leon P, θεωρείται πως έχουν απενεργοποιήσει τις διαδικασίες σχηματισμού άστρων, όταν το σύμπαν ήταν μόλις ενός δισεκατομμυρίων ετών, κατά τη διάρκεια της Εποχής του Επανιονισμού. Αυτή η εποχή ακολούθησε τα πρώτη περίοδο του πρώιμου Σύμπαντος, που ήταν γεμάτο από πυκνή ομίχλη και σχόλη, τα οποία το φως δε μπορούσε να διαπεράσει. Όταν τα πρώτα αστέρια σχηματίστηκαν, είχαν πολύ μικρό χρόνο ζωής. Σύντομα εξερράγησαν σαν σουπερνόβα, εξαπλώνοντας έτσι ενεργητικό υπεριώδες φως, ικανό να ιονίσει τα άτομα υδρογόνου ή να τα διασπάσει ξανά σε ηλεκτρόνια και πρωτόνια, σύμφωνα με τη NASA.

Δωρεάν εμβάσματα μεταξύ λογαριασμών σε διαφορετικές Τράπεζες – Ο τρόπος

Το James Webb, χρησιμοποίησε την NIRCam, ώστε να προσδιορίσει τη φωτεινότητα και τα χρώματα χιλιάδων άστρων, μέσα στον νάνο γαλαξία. Από ότι φαίνεται, ο Leo P, σχημάτισε τα πρώτα άστρα αρκετά νωρίς στην δημιουργία του Σύμπαντος, όμως για κάποιο λόγο σταμάτησε λίγο μετά την εποχή του Επανιονισμού. Αυτό βέβαια ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Αυτό που δεν περιμέναμε όμως, ήταν το γεγονός πως ο Leo P έβαλε ξανά μπροστά τις μηχανές του εργοστασίου αστεριών και ξεκίνησε πάλι να σχηματίζει νέα αστέρια.

Οι αστρονόμοι έχουν συγκεντρώσει παρόμοιες μετρήσεις για τρεις άλλους απομονωμένους γαλαξίες, αλλά διαπίστωσαν ότι η παραγωγή αστεριών σταμάτησε σε όλους και δεν ξανάρχισε ποτέ, επομένως δεν είναι σαφές γιατί ο Λέων Ρ αναφλέγεται ξανά.

Τώρα, το James Webb σκοπεύει να μελετήσει άλλους τέσσερις ανενεργούς και απομονωμένους νάνους γαλαξίες, ώστε να συλλέξει περισσότερα δεδομένα. Με αυτά τα δεδομένα θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πως αλλάζει ο σχηματισμός των αστέρων με την πάροδο του χρόνου!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.