Ο ήχος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα κύτταρα και μια ομάδα ερευνητών πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος χειρισμού της συμπεριφοράς των κυττάρων.
Πιο συγκεκριμένα τα ηχητικά κύματα είναι διακυμάνσεις της πίεσης του αέρα και τα αυτιά μας είναι τόσο καλά συντονισμένα ώστε να τα ενισχύουν σε ένα συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων. Όταν οι διακυμάνσεις της πίεσης είναι αρκετά μεγάλες, μπορούμε να τις νιώσουμε μέσα από το σώμα μας. Οι αλλαγές αυτές εφαρμόζουν μια δύναμη στα κύτταρα. Ο Δρ. Masahiro Kumeta του Πανεπιστημίου του Κιότο διερευνά εάν τα κύτταρα χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει ο ήχος σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες ζει το κύτταρο.
Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες προσάρτησαν ένα διάφραγμα σε ένα δίσκο καλλιέργειας που περιείχε κύτταρα ποντικιού και το έβαλαν να ανταποκρίνεται σε σήματα από μια συσκευή αναπαραγωγής ήχου. Τα κύτταρα εκτέθηκαν σε συχνότητες 440 Hz και 14 KHz. Παρατήρησαν αλλαγές στη συμπεριφορά των κυττάρων μεταξύ των κυττάρων που εκτέθηκαν σε αυτούς τους ήχους και εκείνων που λάμβαναν λευκό θόρυβο. Με το τρόπο αυτό η ομάδα αναγνώρισε περισσότερα από 150 γονίδια των οποίων η έκφραση επηρεάστηκε από την έκθεση στον ήχο και παρατήρησε πώς μεταδίδονται τα σήματα μέσα στα κύτταρα.
Η πιο σημαντική διαφορά που παρατηρήθηκε ήταν ότι τα ηχητικά κύματα κατέστειλαν τη διαφοροποίηση των λιποκυττάρων, στην οποία τα προλιποκύτταρα μετατρέπονται σε λιποκύτταρα. Ακόμη παρατηρήθηκε ότι ορισμένα από τα κύτταρα ήταν εκτεθειμένα στον ήχο συνεχώς για 24 ώρες. Οι ερευνητές δοκίμασαν ημιτονοειδή, τετράγωνα κύματα και τριγωνικά κύματα στις σχετικές συχνότητες. Βρήκαν ότι η απόκριση ήταν συνήθως παρόμοια με το καθένα, αλλά τα ημιτονοειδή κύματα ήταν πιο αποτελεσματικά. Παράλληλα οι ερευνητές σημειώνουν ότι πολλά από τα γονίδια που επηρεάστηκαν από την εκτεταμένη έκθεση στα 14 KHz ήταν εκείνα που σχετίζονται με την υποξία, δηλαδή στέρηση οξυγόνου υπονοώντας κάποια σύνδεση μεταξύ τους.
Η μελέτη είναι διαθέσιμη στο Communications Biology.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.