Η αποστολή Farm2 είναι η πρώτη αποστολή της ανθρωπότητας, που πέταξε στο διάστημα πάνω από τους πόλους της Γης. Πήρε το όνομά της από το πλοίο Farm, που εξερεύνησε την Αρκτική στις αρχές του 20ου αιώνα! Η αποστολή Farm2, είναι μια ιδιωτική αποστολή που χρηματοδοτήθηκε από τον κινέζο Τσουν Γουάνγκ, ιδρυτή μιας εταιρίας εξόρυξης Bitcoin.
Ο Γουάνγκ και τρία ακόμα άτομα, μπήκαν σε ένα σκάφος της SpaceX και εκτοξεύθηκαν στο διάστημα από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA, στην Φλόριντα. Μαζί με τον Γούανγκ ταξιδεύουν η σκηνοθέτης Τζάνικ Μίκελσεν από τη Νορβηγία, ο Γερμανός ειδικός στη ρομποτική Ραμπέα Ρογκ και ο Αυστραλός εξερευνητής Έρικ Φίλιπς οι οποίοι επελέγησαν εκτός των άλλων επειδή έχουν συμμετάσχει σε αποστολές ερευνών στους πόλους της Γης. Αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που το κάνουν από το διάστημα.
Πρόκειται για την πρώτη αποστολή της ανθρωπότητας, που πετάει από πόλο σε πόλο! Βάσει προγράμματος, η αποστολή θα διαρκέσει 3-5 ημέρες, κατά την οποία θα διεξαχθούν 22 ερευνητικά πειράματα, σχετικά με τον τρόπο που η μικροβαρύτητα και οι διαστημικές πτήσεις, επηρεάζουν το σώμα μας.
Όμως, οι αστροναύτες της ιδιωτικής αποστολής τράβηξαν εκπληκτικά βίντεο από την τροχιά της Γης, πάνω από τους πόλους! Αυτές είναι εικόνες που βλέπουμε πρώτη φορά και δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ομορφιά και την αγριότητα της περιοχής των πόλων. Τα πάντα είναι βαμμένα στα λευκά, ενώ τα σύννεφα κάνουν πανέμορφους παιχνιδισμούς, αλλάζοντας κάθε φορά που το σκάφος περνούσε από πάνω τους, συμπληρώνοντας μια πλήρη τροχιά.
Πιστοποίηση κινητού άμεσα εξ αποστάσεως!
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το κόστος που κατέλαβε ο Γουάνγκ, όμως η SpaceX συνήθως κοστολογεί την κάθε θέση στο σκάφος, στο ποσό των 55 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Γεια σου Ανταρκτική. Σε αντίθεση με το αναμενόμενο 460 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης αυτό που φαίνεται είναι μόνο καθαρό λευκό και δεν είναι ορατή ανθρώπινη δραστηριότητα», είπε ο Γουάνγκ από την αποστολή Farm2, όσο βρισκόταν σε εξέλιξη, την ώρα που έδινε τις πρώτες εικόνες στη δημοσιότητα.
Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους οι διαστημικές αποστολές δεν πετάνε πάνω από τους πόλους. Ο ένας είναι πως οι πολικές τροχιές απαιτούν περισσότερα καύσιμα και για αυτό είναι αρκετά πιο ακριβές. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αντίθεση με τις συνηθισμένες αποστολές, οι πολικές τροχιές δεν χρησιμοποιούν την περιστροφή της Γης, προς όφελός τους.
Καθώς περιστρέφεται η Γη, κινείται με ταχύτητα 1.600 χιλιόμετρα την ώρα, κατά μήκος του ισημερινού. Όσο απομακρυνόμαστε από τον Ισημερινό, η ταχύτητα του εδάφους μειώνεται.
Ο δεύτερος λόγος που οι πολικές τροχιές δεν είναι συνηθισμένες, είναι η έκθεση σε ακτινοβολία. Οι πολικές περιοχές υπόκεινται σε περισσότερη κοσμική ακτινοβολία, κάτι που είναι καλό να αποφεύγουν οι επανδρωμένες αποστολές. Αυτό συμβαίνει επειδή παίρνουν μέσα από τις ζώνες ακτινοβολίας Van Allen, όπου το μαγνητικό πεδίο της Γης, παγιδεύει φορτισμένα σωματίδια. Απαιτείται θωράκιση από το σκάφος για την ασφάλεια των αστροναυτών, ενώ η παραμονή στη ζώνη Van Allen, πρέπει να είναι πολύ σύντομη, για να μη δημιουργήσει προβλήματα στα σώματα των αστροναυτών.
H Samsung σκέφτεσται να αποσύρει εντελώς το S-Pen από τα μελλοντικά Galaxy Ultra
Το σκάφος, της αποστολής Farm2, που κάνει αυτό το ταξίδι, δεν έχει σκοπό να προσδέσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οπότε η θύρα για την ελλιμενισμό του σκάφους δεν υπάρχει. Στη θέση της, υπάρχει τρούλος από ενισχυμένο γυαλί, ώστε οι επιβαίνοντες να μπορούν να απολαύσουν την μοναδική θέα.
Αν και πρόκειται για μια απλή πτήση, το πλήρωμα είχε ναυτία σχεδόν όλη την πρώτη ημέρα της αποστολής. Την δεύτερη μέρα όμως, τα σώματά τους άρχισαν να συνηθίζουν την βαρύτητα και μπόρεσαν να ανοίξουν τον τρούλο, ακριβώς πάνω από τον Νότιο Πόλο.
Όπως και να έχει, οι εικόνες είναι άκρως εντυπωσιακές και πρώτη φορά έχουμε μια λήψη σαν αυτή, αφού είναι η πρώτη πτήση που πετάει απευθείας πάνω από τους πόλους της Γης.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.