Οι επιστήμονες της NASA, σύμφωνα με νέα έρευνα, αποκάλυψαν τα μυστικά του πιο ηφαιστειακού σώματος στο ηλιακό μας σύστημα. Η ανακάλυψη αυτή λύνει ένα μυστήριο 44 ετών για το γιατί και πώς το φεγγάρι του Δία, η Ιώ, έγινε τόσο ηφαιστειακά ενεργό.
Το φεγγάρι του Δία, Ιώ, είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το φεγγάρι μας, με διάμετρο 3.600 χιλιόμετρα και σύμφωνα με τη NASA έχει περίπου 400 ηφαίστεια. Τα λοφία από τις εκρήξεις αυτών των ηφαιστείων εκτείνονται για μίλια στο διάστημα και μπορούν να παρατηρηθούν μέσω μεγάλων ειδικών τηλεσκοπίων και από τη Γη.
Η ανακάλυψη αυτών των ηφαιστείων έγινε για πρώτη φορά το 1979 από την επιστήμονα Linda Morabito σε μια εικόνα που τραβήχτηκε από το διαστημόπλοιο Voyager 1 της NASA. To 2011 λοιπόν, εκτοξεύτηκε το διαστημικό σκάφος Juno με σκοπό να μελετήσει τον Δία και τα φεγγάρια που περιφέρονται γύρω του. Για το λόγο αυτό πραγματοποίησε δύο πολύ κοντινές πτήσεις της Ιώ το 2023 και το 2024, πλησιάζοντας σε απόσταση 1.500 χλμ. από την επιφάνειά του.
Κατά τη διάρκεια αυτών των προσεγγίσεων, το διαστημόπλοιο συνέλεξε δεδομένα που επέτρεψαν στους επιστήμονες να μετρήσουν τη βαρύτητα της Iω. Λόγω του σχήματος της τροχιάς του, η απόσταση του φεγγαριού από τον μητρικό του πλανήτη ποικίλλει, όπως και η βαρυτική έλξη του Δία. Αυτό σημαίνει ότι το φεγγάρι συμπιέζεται συνεχώς και απελευθερώνεται σαν σφαίρα πίεσης σε μια διαδικασία γνωστή ως παλιρροϊκή κάμψη. Στο παρελθόν, πιστευόταν ότι το εσωτερικό της Iω μπορεί να φιλοξενεί έναν μεγάλο ωκεανό μάγματος. Ωστόσο, η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, δείχνει ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Αντίθετα, τα δεδομένα της έρευνας έδειξαν ότι το ηφαιστειακό φεγγάρι του Δία έχει ένα συμπαγές εσωτερικό και καθένα από τα ηφαίστεια της Ιω έχει τον δικό του υπόγειο θάλαμο κυλιόμενου μάγματος. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής έχουν επιπτώσεις και για άλλα φεγγάρια αλλά και για εξωπλανήτες πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, μας δίνουν μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τι γνωρίζουμε για τον σχηματισμό και την εξέλιξη των πλανητών.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Η Ιώ , της Ιούς..
Παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα.