Το Voyager 1 ηλικίας πλέον 47 ετών κατάφερε να επικοινωνήσει ξανά με τη NASA, λίγο μετά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισε η εν λόγω ιστορική αποστολή στο διαστρικό διάστημα. Το Voyager 1 πλέον χρησιμοποιεί αναμεταδότη που δεν είχε χρησιμοποιήσει από το 1981 προκειμένου να διατηρήσει την επικοινωνία του με τη Γη, την ίδια στιγμή που οι μηχανικοί προσπαθούν να κατανοήσουν τι πήγε λάθος.

Όταν το Voyager 1 εκτοξεύθηκε το 1977, η ομάδα συνεχώς έκτοτε απενεργοποιούσε εξαρτήματα για να διατηρήσει ενέργεια, επιτρέποντας το Voyager 1 να στείλει στη Γη μοναδικής αξίας επιστημονικά δεδομένα από 15 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.

Ιερά Σινδόνη: Επιστήμονες αποδεικνύουν πως είναι ψεύτικη

Πρόκειται για το μακρινό σκάφος σε σχέση με τη Γη, πέρα δηλαδή από την ηλιόσφαιρα όπου τα όργανά του παίρνουν δείγματα από το διαστρικό διάστημα. Το εν λόγω πρόβλημα είναι ένα από τα πολλά που αντιμετώπισε στους πρόσφατους μήνες το Voyager, με την ομάδα να προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι εφικτό για να μπορέσει να συνεχίσει το κοσμικό του ταξίδι.

Δυσλειτουργία δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά

Πολύ συχνά οι μηχανικοί στέλνουν εντολές στο Voyager 1 να ενεργοποιήσει ειδικά εξαρτήματα θέρμανσης προκειμένου να ζεστάνει εξαρτήματα που έχουν υποστεί φθορά από την ακτινοβολία στη πάροδο δεκαετιών, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Bruce Waggoner ένας από τους επικεφαλής της αποστολής. Η θερμότητα βοηθάει στην αντιστροφή της φθοράς από την ακτινοβολία, συμπληρώνει.

Τα μηνύματα μεταδίδονται στο Voyager από το κέντρο Ελέγχου Jet Propulsion Laboratory της NASA στη Καλιφόρνια, μέσω του Deep Space Network.

Το σύστημα ραδιοκεραιών στη Γη βοηθά την υπηρεσία να επικοινωνεί με το Voyager 1 και το δίδυμο σκάφος του, το Voyager 2, καθώς και με άλλα διαστημικά σκάφη που εξερευνούν το ηλιακό μας σύστημα.

Στη συνέχεια, το Voyager 1 στέλνει πίσω τεχνικά δεδομένα για να δείξει πώς ανταποκρίνεται στις εντολές. Χρειάζονται περίπου 23 ώρες για να ταξιδέψει ένα μήνυμα προς μία κατεύθυνση.

Όταν όμως στις 16 Οκτωβρίου στάλθηκε μια εντολή προκειμένου να αρχίσει να αυξάνεται η θερμοκρασία του για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω, κάτι ενεργοποίησε το autonomous fault protection system του διαστημικού σκάφους. Εάν το σκάφος καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από όση θα έπρεπε, το σύστημα απενεργοποιεί αυτόματα συστήματα που δεν είναι απαραίτητα για να εξοικονομηθεί ενέργειας.

Η ομάδα ανακάλυψε το πρόβλημα όταν δεν μπόρεσε να ανιχνεύσει την απάντηση του σκάφους μέσω του δικτύου Dpeep Space Network. Το Voyager 1 χρησιμοποιεί εδώ και δεκαετίες έναν από τους δυο πομπού του που ονομάζεται X-band, ενώ ο άλλος ο S-band δεν έχει χρησιμοποιηθεί από το 1981.

Οι μηχανικοί υποψιάζονται ότι το σύστημα αυτόματης προστασίας μείωσε τον ρυθμό με τον οποίο στέλνονταν τα δεδομένα στη NASA, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει τη φύση του σήματος. Τελικά το εντόπισαν στις 18 Οκτωβρίου. Στις 19 Οκτωβρίου κάθε επικοινωνία είχε διακοπεί.

Φαίνεται ότι κάτι ενεργοποίησε το σύστημα άλλες δυο φορές, κάτι που έκανε να απενεργοποιηθεί ο πρώτος πομπός και η επικοινωνία να κάνει μετάπτωση στο S-band που χρησιμοποιεί σημαντικά λιγότερη ενέργεια. Μένει πλέον να εξεταστεί τι συνέβη αν και θα πάρει εβδομάδες. Πάντως η ομάδα καταλήγει ότι τα σήματα από το S-band είναι πολύ αδύναμα και δεν θα μπορούν να συνεχίσουν για πολύ αν δεν αποκατασταθεί η επικοινωνία με το X-band τόσα δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.