Έχουν περάσει περισσότερα από 50 χρόνια από τότε που πάτησε άνθρωπος στη Σελήνη. Η τελευταία αποστολή ήταν η Apollo 17 του 1972 και από τότε δεν υπήρχε κάποιος καλός λόγος να δοθούν τόσα πολλά χρήματα για νεότερες αποστολές. Όμως με τις βλέψεις της ανθρωπότητας να αποκτήσει μόνιμες βάσεις στη Σελήνη, θα έχουμε και την επιστροφή και μόνιμη παρουσία πληρωμάτων στον φυσικό μας δορυφόρο.

Η Axiom Space, που έχει αναλάβει να σχεδιαστεί τις διαστημικές στολές που θα χρησιμοποιούν οι αστροναύτες, όταν θα είναι εκτός σκάφους, συνεργάζεται με την Prada για να δώσει μια νότα πολυτέλειας και μόδας στην επερχόμενη αποστολή Artemis III, που θα είναι επανδρωμένη. Η Axiom Space έκρινε πως μια τόσο σημαντική στιγμή πρέπει να έχει και την κατάλληλη ενδυμασία.

Η τεχνολογία ExEMU αποκαλύφθηκε πρώτη φορά πέρσι, όμως η τελική μορφή της στολής των αστροναυτών κρατήθηκε μυστική μέχρι σήμερα. Τώρα όμως έχουμε την αποκάλυψη του σχεδιασμού των διαστημικών στολών, με την πρώτη να είναι μια αστραφτερή εκδοχή των στολών που φορούσαν τα πληρώματα των αποστολών Apollo. Το χρώματα παραμένει το ίδιο, καθώς έχει την ιδιότητα να αντανακλά τη θερμότητα.

Prada στολές

«Η υπέρβαση των ορίων μας είναι μια από τις αξίες της εταιρείας που αντικατοπτρίζει τέλεια το πνεύμα της Prada και το όραμα των γονιών μου», λέει ο Lorenzo Bertelli της Prada.

«Είμαι πολύ περήφανος για το αποτέλεσμα που δείχνουμε σήμερα, το οποίο είναι απλώς το πρώτο βήμα σε μια μακροχρόνια συνεργασία με την Axiom Space. Μοιραστήκαμε την τεχνογνωσία μας σε υλικά υψηλής απόδοσης, χαρακτηριστικά και τεχνικές ραπτικής και μάθαμε πολλά. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε νέες προκλήσεις, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να χτίζουμε μαζί νέα σενάρια».

Ο σχεδιασμός μια λειτουργικής διαστημικής στολής για τη Σελήνη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η στολή πρέπει να αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες, καθώς η θερμοκρασία στη Σελήνη μπορεί να φτάσει τους 121 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στις σκοτεινές περιοχές πέφτει στους -133 βαθμούς Κελσίου. Στις μόνιμα σκιασμένες περιοχές των κρατήρων της Σελήνης, όπου το πλήρωμα της NASA ελπίζει να βρει νερό σε μορφή πάγου, οι  θερμοκρασίες είναι ακόμα πιο ακραίες, φτάνοντας μέχρι και τους -246 βαθμούς Κελσίου. Και τώρα οι διαστημικές στολές της Prada θα έχουν και στυλ.

Prada στολές

Παράλληλα, οι διαστημικές στολές πρέπει να είναι πλήρως αεροστεγείς και να προστατεύουν τα πληρώματα από την διαστημική ακτινοβολία, ώστε να παραμείνουν ζωντανοί. Επίσης, θα πρέπει να μπορούν να διατηρήσουν την πίεση σταθερή και να είναι εξοπλισμένες με σύστημα υποστήριξης της ζωής, όπως επίσης και με τα εργαλεία που θα χρειαστούν οι αστροναύτες για την εξερεύνηση και την επικοινωνία.

Ακόμα και οι μπότες θα πρέπει να είναι πολύ ανθεκτικές για να αντέξουν στο σεληνιακό έδαφος, ενώ οι αστροναύτες θα πρέπει να μπορούν να κάνουν και τις βιολογικές τους ανάγκες, όπως να ουρούν κατά τη διάρκεια των περιπάτων τους στην σεληνική επιφάνεια. Όλα αυτά θα πρέπει να ενσωματωθούν σε μια στολή που θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και με καλή κινητικότητα.

Οι μαγνητικοί πόλοι της Γης αντιστρέφονται – Και αυτές θα είναι οι συνέπειες

Το ExEMU έχει υποβληθεί σε αρκετές δοκιμές και είναι πολύ κοντά στην τελικό σχέδιο. Δοκιμές σε καταστάσεις πίεσης έχουν γίνει τόσο από την NASA, όσο και από την SpaceX και σύντομα θα υποβληθούν σε υποβρύχιες δοκιμές ως επόμενο βήμα. Όλα δείχνουν πως οι προσθήκες της Prada στις στολές δεν επηρεάζουν την ανθεκτικότητά τους και αυτό είναι λογικό.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα νέα διαστημική στολή στον ιστότοπο του Axiom Space. Και αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις προκλήσεις που συνεπάγεται ο σχεδιασμός ενδυμάτων για το διάστημα, μπορείτε να δείτε το Spacessuit: Fashioning Apollo του Nicholas de Monchaux.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.