Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες βρίσκονται παντού και αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά, η διάρκεια ζωής τους είναι περιορισμένη. Μια νέα έρευνα ανακάλυψε το λόγο.
Στο εσωτερικό μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου, δυο ηλεκτρόδια αποθηκεύουν ιόντα λιθίου. Μια θετικά φορτισμένη άνοδο και μια αρνητικά φορτισμένη κάθοδο. Ένας ηλεκτρολύτης στο εσωτερικό της μπαταρίας επιτρέπει στα ιόντα να μετακινούνται από την άνοδο στην κάθοδο. Αυτή η κίνηση ξεκινά μια χημική αλυσίδα που οδηγεί στην απελευθέρωση ηλεκτρονίων που δημιουργούν φορτίο.
Εντελώς δωρεάν μεταφορές μεταξύ λογαριασμών σας ή σε τρίτους στις Ελληνικές τράπεζες
Ωστόσο οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι και κάτι άλλο μετακινείται προς την κάθοδο. Πρωτόνια δηλαδή υδρογόνου και ηλεκτρόνια αποσπώνται από τα μόρια του ηλεκτρολύτη. Αυτά συσσωρεύονται στην κάθοδο κάτι που σημαίνει ότι τα ιόντα λιθίου δεν μπορούν να μεταφέρουν το φορτίο το ίδιο αποτελεσματικά.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να τοποθετήσουν σε μια μπαταρία το δευτέριο, ένα ισότοπο του υδρογόνου που περιέχει ένα νετρόνιο και ένα πρωτόνιο, σε σύγκριση με το μοναδικό πρωτόνιο του υδρογόνου. Χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ κατάφεραν να εντοπίσουν την μετακίνησή του εντός της μπαταρίας, κάτι που απέδειξε ότι το υδρογόνο οφειλόταν στη μείωση της ζωής της μπαταρίας.
Η μελέτη ανοίγει νέες ερευνητικές κατευθύνσεις για τον περιορισμό των ανεπιθύμητων χημικών διεργασιών εντός των μπαταριών και τη δημιουργία ακόμη καλύτερων μπαταριών που θα αντέχουν στο χρόνο.
Η αναλυτική έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
ΧΡΉΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΝΑ ΜΑΘΑΊΝΟΥΜΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ